Udland

355 mafiafolk på anklagebænken i årtiers største retssag

Retssagen, der ventes at vare i to år, tæller blandt andet 400 advokater og 900 vidner.

Onsdag starter retssagen mod 355 medlemmer af Italiens mest magtfulde mafia, 'Ndrangheta.

Der er nogle hernede, der mener, at det vigtigste våben mod mafiaen er en stor hær af skolelærere

TV 2-korresondent, Eva Ravnbøl

Blandt de anklagede i den største sag i 30 år mod Italiens mafia er politikere, embedsmænd, politifolk og tjenestemænd.

Anklagerne lyder på blandt andet drab og drabsforsøg, afpresning, narkoforbrydelser, embedsmisbrug, ågerrenter og medlemskab af en kriminel organisation.

Callcenter er omdannet til retslokale

Retssagen foregår i et tidligere callcenter i byen Lamezia Terme i regionen Calabrien – 'Ndrangheta-familiens hjemmebane.

Callcenteret er omdannet til retslokale for at kunne rumme de mange anklagede, advokater og tilskuere.

TV 2s korrespondent i Italien, Eva Ravnbøl, fortæller, at 'Ndrangheta-bandens medlemmer i stigende grad er folk i pæne jakkesæt, der opkøber økonomisk trængte firmaer og selskaber:

- Her under pandemien har de også lukreret på situationen, der er meget problematisk for mange italienere, som sidder hårdt i det økonomisk. Og så kommer 'Ndrangheta ind og investerer deres beskidte penge.

En hær af skolelærere er det bedste våben

Det store spørgsmål er ifølge Eva Ravnbøl, om retssagen kommer til at få en reel betydning for mafiaens magt i Italien.

- Det er meget vigtigt at sende det her signal til den sydlige del af Italien, hvor staten er meget svag. Calabrien har kæmpestore problemer, og det er vigtigt at sende et signal om stat og legalitet, siger Eva Ravnbøl.

Hun fortæller, at det i høj grad er et spørgsmål om at rydde op og ændre en hel kultur.

- Der er nogle hernede, der mener, at det vigtigste våben mod mafiaen er en stor hær af skolelærere. Det handler om at få de helt små børn til at tænke anderledes end dem, som er vokset op i den her kultur, siger Eva Ravnbøl.

TV 2s korrespondent fortæller, at 'Ndrangheta ikke længere kun er et problem i Italien. De har fangarme ud i hele verden – Asien, USA og ikke mindst Europa.

Anklager har levet under jorden i 30 år

Det er Italiens mest berømte antimafia-anklager, 62-årige Nicola Gratteri, som fører sagen mod 'Ndrangheta-mafiaen. Gratteri har levet under politibeskyttelse i over 30 år.

Retssagen, der ventes at vare i to år, tæller blandt andet 400 advokater og 900 vidner.

Det ventes, at 58 vidner vil tiltrække sig særlig opmærksomhed. Det er tidligere mafiafolk, som ifølge AFP vil bryde deres tavshedsløfte med 'Ndrangheta – den såkaldte omerta, som betyder "loven om tavshed".

'Ndrangheta er en løs organisation, der består af hundredvis af forskellige familieklaner med fælles interesser.

I modsætning til Siciliens mafia, Cosa Nostra, med tilknytning til Palermo og Camorra-mafiaen fra Napoli er 'Ndranghetas rødder spredt ud over det landlige Calabrien.

Skjulte sig i årevis i pizzaovne

Når mafiafamilier i Calabrien hyrer nye rekrutter, findes de inden for familien. Det er med til at gøre 'Ndrangheta til en effektiv mafia.

Blodsbånd styrker den tavshed, der beskytter klanen og dens aktiviteter som afpresning, menneskesmugling og indsmugling af kokain til Europa fra Sydamerika.

Og de fleste af de 355, der er anklaget i sagen, er fra samme familie, nemlig Mancuso-familien, eller fra kredsen om familien.

Blandt de anklagede er mafiabossen Luigi Mancuso. Han har tidligere siddet 20 år i fængsel, og nu risikerer han at ryge tilbage igen.

Andre anklagede har øgenavne som Ulven, Fatty, Lille Ged og Blondie.

I programmet 'Dags dato' viste TV 2-korrespondent Rasmus Tantholdt i 2013, hvordan nogle af 'Ndrangheta-familiens medlemmer skjulte sig i årevis i hemmelige rum, der blandt andet var skjult bag store pizzaovne. Du kan se klippet herunder.

I programmet Dags Dato har TV 2 tidligere vist, hvordan nogle af Ndrangheta-familiens medlemmer skjulte sig i hemmelige rum, der blandt andet var skjult bag store pizzaovne. Du kan se klippet her. Video: Maiken Kildegaard