USA VALG

Washington i alarmberedskab - her er nattens begivenheder fra USA

Washington D.C. er i alarmberedskab, mens demokraterne forsøgte at fjerne Trump med tvang.

Trump er tavs uden Twitter.

Men det betyder ikke, at der var stille i det politiske USA, mens du sov.

For efterveerne af angrebet på Kongressen i onsdags kaster stadig store skygger over USA, hvor demokraterne forsøger at fjerne Donald Trump med tvang fra præsidentposten, mens FBI ruster sig til, at regeringsbygninger i alle USA's stater kan blive stormet om en uge, når Joe Biden bliver indsat som præsident.

Hvor er Trumps tale til nationen?

Det var varslet, at Trump ville tale til nationen for første gang siden angrebet Kongressen. Men i skrivende stund - mandag nat lokal tid - venter USA stadig på at høre, hvad deres præsident har at sige.

Demonstranter stormede Kongressen kort efter en tale, hvor Trump gentog fejlagtige påstande om, at valgsejren blev stjålet fra ham, og sluttede med at opfordre den vrede flok til at marchere mod Kongressen, der var i gang med at godkende valget af den demokratiske Joe Biden som USA's næste præsident.

Den proces blev afbrudt, og det har siden mødt bred fordømmelse i Kongressen. Fem personer mistede livet i forbindelse med optøjerne.

Selv om Trump har fordømt angrebet, har han stadig ikke erkendt, at hans tale og rasende tweets kan have spillet en rolle i det.

Mandag kom det frem, at FBI holder øje med en væbnet gruppe, som skal have planer om et "massivt oprør" i dagene op til 20. januar, hvor Joe Biden tager over fra Donald Trump.

Gruppen har desuden opfordret til at "storme" regeringsbygninger og retsbygninger i alle 50 stater 20. januar.

Washington D.C. er nu i alarmberedskab. Det har Trump godkendt mandag aften, skriver Reuters.

"God samtale" mellem Pence og Trump

I stedet for at tale på tv, mødtes Trump mandag aften lokal tid med vicepræsident Mike Pence i Det Hvide Hus, hvor de med en embedsmands ord havde en "god samtale". Det skriver Reuters.

Mødet kom, efter at flere amerikanske medier har meldt om et særdeles anspændt forhold mellem de to siden angrebet onsdag.

I talen foran Det Hvide Hus, kort før Kongressen blev stormet, havde Trump opfordret Mike Pence til at nægte at udråbe Biden som den kommende præsident.

Men det afviste Pence, og under optøjerne kunne man høre flere demonstranter råbe, at Pence skulle slås ihjel.

Det er uklart, om Trump gav udtryk for sin vrede, og om Pence konfronterede Trump for at bruge ham som syndebuk. Men efter sigende samarbejder de nu.

- De forpligtede sig til stadig at arbejde på vegne af nationen i resten af deres regeringstid, lyder det fra embedsmanden.

Demokraterne havde søndag aften givet Mike Pence 24 timer til at anvende den 25. forfatningstilføjelse og fjerne Trump ved at erklære ham uegnet til embeddet, men den chance greb Pence ikke.

Derfor fremlagde en gruppe demokrater mandag aften et forslag i Repræsentanternes Hus om at starte endnu en rigsretssag mod Donald Trump.

Trump blev også stillet for en rigsret på grund af Ukraine-sagen, men blev frikendt i februar 2020.

Var angrebet en supersprederbegivenhed?

Mens demokraterne varmer op under endnu en rigsretssag mod Donald Trump, vokser bekymringen for, at lovgivere og andre personer med deres daglige gang i USA's Kongres er blevet smittet med coronavirus under stormløbet på Kongressen.

At optøjerne i Kongressen med andre ord var en supersprederbegivenhed.

Det sker, efter at demokraterne Bonnie Watson Coleman og Pramila Jayapal er blevet testet positive. Begge tror, at de er blevet smittet, mens de gemte sig sammen med hundredvis af andre lovgivere.

Omkring 300 mennesker blev evakueret til et lockdown-område, der hurtigt blev overfyldt under optøjerne.

I weekenden dukkede en video op, der viser, hvordan flere republikanere ignorerer anbefalinger om at tage mundbind på. I videoen afviser mindst fem republikanere et tilbud om et mundbind.

Kongresbetjente suspenderet for at støtte uromagere

Derudover er der mistanke om, at flere betjente afviste at tage kampen op mod demonstranterne, da de stormede Kongressen.

To betjente er blevet suspenderet, da de er under mistanke for at have støttet demonstranterne under optøjerne - en af betjentene fik endda taget en selfie med en demonstrant.

Demokraten Tim Ryan, der er formand for et underudvalg, som har det økonomiske tilsyn med Capitol Hills politistyrke.

- Jeg ved, at der var to personer, som blev suspenderet. Den ene var selfie-betjenten og den anden var en betjent, som tog en Maga-hat på og begyndte at lede nogle personer - lukke dem ind eller lade dem komme ud, siger Tim Ryan.

Steven Sund, der er chef for Kongressens politistyrke, forlader om få dage sin stilling som følge af urolighederne.

Samtidig er der en voksende liste af store amerikanske selskaber, der overvejer at standse deres donationer til republikanere, der stemte for at udfordre godkendelsen af Joe Biden som USA's næste præsident. På listen er blandt andre hotelgiganten Marriott, Citibank og Google. Det skriver BBC.