Trump: Ingen risiko for, at jeg bliver afsat som præsident

Ingen af de to forsøg på at fjerne ham fra posten vil have nogen realistisk chance, sagde Trump foran sin nybyggede grænsemur.

Donald Trump afviser, at han er på vej til at blive fjernet fra præsidentposten.

Det sagde han tirsdag, da han besøgte en færdigbygget del af den grænsemur, som han har fået bygget ved grænsen til Mexico.

Besøget faldt sammen med, at der gøres to forskellige forsøg i Washington D.C. på at få ham fjernet.

- Jeg er ikke i risiko for at blive fjernet på baggrund af tilføjelse 25 til forfatningen, slog Trump fast.

Tilføjelsen til den amerikanske forfatning gør det muligt for vicepræsident Mike Pence, regeringen og Kongressen sammen at fjerne præsidenten.

Men det har vicepræsident Mike Pence afvist at være med til.

Pas på hvad du ønsker dig, Biden

Også den anden mulige trussel mod Trump - tanken om at indlede en ny rigsretssag mod ham, bygget på anklager mod ham for "tilskyndelse til oprør" i forbindelse med angrebet mod kongresbygningen onsdag - afviser han som latterlig.

Han mener at en rigsretssag vil skade den nye præsident Joe Biden mere end den vil skade ham selv.

- Joe Biden, pas på, hvad du ønsker. Vi skal ikke gennem et rigsretssvindelnummer. Det vil skabe smerte og splittelse i samfundet. Særligt i denne sårbare tid, sagde Donald Trump til et lille, indbudt publikum af pressefolk og grænsebetjente foran muren.

Han advarede samtidigt Joe Biden mod at ødelægge den store indsats, som han har gjort for at få lukket grænsen for illegale immigranter fra Mexico og Mellemamerika.

Han fastslår, at hans regerings grænsepolitik har sikret, at USA har genvundet sin selvstændighed og sænket volden i USA.

- Det flød over med stoffer, vold og illegale immigranter tidligere. Der er sat en stopper for det. Det har sikret mange liv, siger Trump, der også roser Mexicos præsident Andrés Manuel López Obrador, og de to landes samarbejde, og den indsats mexicanske grænsevagter har ydet.

- Vi har sammen sikret hundredvis af liv, siger Trump.

Biden mĂĄ ikke fjerne min politik

De resultater må Joe Biden ikke sætte over styr ved at begynde at føre en helt anden immigrationspolitik, siger Trump.

- Det ville være at sætte USA's interesser på spil, siger han.

Lyn-analyse

Trumps tale var en hyldest til sine fire år i embedet, hvor han fremhævede sine resultater. Der er ikke noget bedre billede på det end grænsemuren, han fik opført her ved Alamo.

Samtidig var det ikke en Trump, der havde lyst til at bidrage til helingen af samfundet. Han fastholder, at valget blev stjĂĄlet, og gentog, at han mener Bidens politik er udtryk for rendyrket socialisme, og at man mĂĄ forberede sig pĂĄ det værste. SĂĄ der var ikke forsonende toner fra Trump. Og sĂĄ advarede han Biden mod, at en rigsretssag fortsat vil være lig en dyb kløft mellem det blĂĄ og røde Amerika og et dem og os.

 

Trump-regeringen meddelte sidste uge, at man nu havde nået sit mål om at bygge over 700 kilometer hegn og mur på de mest udsatte steder langs den mere end 3000 kilometer lange grænse.

Grænsemuren har været et centralt tema for Donald Trump, både i valgkampen i 2016 og senere til de såkaldte rallies med sine tilhængere, hvor kampråbet ”Build The Wall” har været et fast indslag.

Der bliver ikke bygge mere mur

Den nye præsident Joe Biden har til gengæld lovet, at der ikke vil blive bygget ”så meget som en meter mere” af muren i hans regeringstid.

Men Trump sætter sin lid til, at også hans politiske modstandere vil blive overbevist om værdien af en grænsemur. De steder, hvor muren er blevet bygget, er både menneskesmugling og narkosmugling nemlig næsten forsvundet, fortæller han.

På det sted, hvor han holdt sin tale – i Rio Grande Valley – er smuglingen ifølge Donald Trump faldet med 80 procent.

- Muren er bygget af beton og stål, og det er den stærkest mulige. I må ikke lade den næste regering rive den ned. Men når I ser, hvor værdifuld den er, vil ingen overveje det, siger Trump.