Her er et af de sidste billeder af Ashli Babbitt inde i kongresbygningen.
Udland

Hun blev forført af Trump og stormede Kongressen i hans navn – 4000 km væk så brødre hende dø på tv

Ashli Babbitt mistede livet under angrebet på Kongressen i USA. Hendes brødre giver politiet og Trump skylden.

- Der er et våben, råber en demonstrant.

De andre ænser det ikke. De fortsætter med at hamre og slå på dørene. En med en hjelm, en anden med en flagstang. De vil ind i Kongressens første kammer, Repræsentanternes hus.

Dørens tykke ruder er møre. En bliver smadret, og Ashli Babbitt får med hjælp bagfra skubbet sig op med armene, så hun kan komme ind ad åbningen.

Et skud falder prompte, det samme gør hun.

Blodet løber fra hendes hals, mens råbene og skrigene fortsætter. Ikke længere ad døren, men om hjælp. Om plads til at redde hende.

Hun hastes ud gennem den bygning, hun lige har stormet sammen med tusindvis af demonstranter. Ud under åben himmel, hvor verdenspressens kameraer snurrer. Og de zoomer ind.

I San Diego, 4000 kilometer væk, løber billederne også over skærmen. To brødre har lige set deres søster dø på direkte tv.

Deres søster blev skudt i Kongressen - nu giver de Trump og politiet skylden

Billederne vil altid være der

- Det gør mig ked af det, når jeg tænker på, at når jeg er 80 år gammel, så vil der stadig være video af hendes død. Det er det, der piner mig. Jeg har ikke helt forstået det endnu, men når jeg får børn, når jeg skal giftes… Hun kommer ikke med til mit bryllup. Jeg kan ikke ringe til hende mere, siger den 32-årige lillebror Roger Witthoeft, før gråden kvæler ordene.

Han har sammen med sin 21-årige bror, Andrew Witthoeft, inviteret TV 2 indenfor i deres hus i surfer-forstaden Ocean Beach for at fortælle om mennesket bag den 35-årige kvinde, der blev skudt og dræbt, da hun sammen med tusindvis af demonstranter stormede Kongressen 6. januar.

En kvinde med meninger

35-årige Ashli Babbitt voksede op i San Diegos arbejderkvarter med sine forældre og fire brødre.

Hun var sådan en storesøster, man gik til med livets store spørgsmål. For hun havde altid stået i et lignende dilemma.

- Hvad ville Ashli gøre?, har Roger Witthoeft ofte spurgt sig selv, fortæller han.

Hun var nemlig en kvinde med meninger. Og dem holdt hun ikke tilbage.

- Hun var en sand patriot, der tog til Washington for at tale sin sag, siger Andrew Witthoeft.

De seneste år blev meningerne ytret højlydt på Twitter.

Som da hun i 2018 gav de ledende demokrater i hjemstaten Californien en opsang.

- Vores økonomi er gået fuldstændig i vasken, fordi I nægter at vælge USA over jeres dumme politiske parti, råbte hun blandt andet i sin bil på vej til arbejde.

Stemte på Obama

Hun var ellers ikke ærkerepublikaner, fortæller de to brødre.

I 2008 og 2012 stemte hun på den demokraten Barack Obama.

- Hun lænede nok mod republikanerne, men for hende handlede det meget om den individuelle kandidat. Hun var ikke stor fan af Obamacare, men hun syntes, han havde nogle gode ideer, fortæller Andrew Witthoeft.

Dengang tjente hun i USA’s luftvåben, hvor hun havde ladet sig hverve lige efter highschool.

Hendes opgaver var at kontrollere og sikre militærområder. Hendes 14 års tjeneste bød også på to udsendelser til henholdsvis Irak og Afghanistan.

I 2016 forlod hun hæren og tog i stedet job som sikkerhedsvagt ved atomkraftværk i Maryland, hvor hun boede med sin daværende mand, som hun havde mødt i luftvåbnet.

Men på det nye arbejde mødte hun en ny, Aaron Babbitt.

Og de stak sammen af, tilbage til deres hjemby San Diego. Her åbnede de et firma sammen, hvor de og stort set hele hendes familie renser - eller har renset - swimmingpools.

Kastede kærligheden på Trump

I mellemtiden havde Ashli Babbitts politiske ståsted skiftet.

Obama havde mistet hende. Han var blevet for venligsindet over for Kina, mente hun.

Og det næste bud på en demokratisk præsident, Hillary Clinton, var bestemt ikke bedre, så hun kastede i stedet kærligheden på Donald Trump.

Som mange andre amerikanere så hun Donald Trump som det friske pust, landet trængte så voldsomt til.

Hun kom til alle de vælgermøder, hun kunne. Der og på sociale medier dannede hun sig et netværk, som familien ikke var en del af. Det var hendes kamp for fædrelandet, og dem hun gik i kamp med 6. januar.

Det var ikke overraskende for familien, at hun ville være til stede blandt de tusinde af Trump-støtter, der ville høre Trump tale, inden Kongressen skulle stadfæste Joe Bidens sejr.

”Gud velsigne jer, patrioter”

- Nu er det op til Kongressen at konfrontere dette uhørte angreb på vores demokrati. Og efter det, går vi ned, og jeg vil være der sammen med jer … Vi går til Kongressen, lød det fra Trump på talerstolen foran sine tilhængere.

Ordene var vand på Babbitts mølle.

På de sociale medier havde hun den seneste tid vist sympati for konspirationsteorien 'QAnon', der hævder, at valget blev stjålet af en magthungrende ring af pædofile satanister.

Dagen før demonstrationerne i Washington D.C. skrev hun på sin Twitterprofil:

- Intet vil stoppe os. De kan prøve og prøve og prøve, men stormen er her, og den vil hænge over DC om mindre end 24 timer.

Og nu havde hun også fået en opfordring fra præsidenten selv.

- Det var fantastisk at se præsidenten tale. Vi går nu langs indsættelsesvejen mod Kongressen. Flere end tre millioner mennesker. Gud velsigne Amerika, patrioter, sagde en smilende Babbitt i den allersidste video hun lagde på Twitter.

Det var den sidste video, hun selv uploadede, men ikke den sidste, hvorpå hun blev set i live. Adskillige demonstranter filmede deres infiltrering af kongresbygningen, og flere af dem fangede Babbitts sidste minutter.

Stormen

En af dem var en reporter fra det kontroversielle højreorienterede medie, Infowars, der lagde en 43 minutter lang uredigeret video på internettet.

Sammen med demonstranterne og Babbitt kæmper han, som kalder sig Sam, sig vej til bygningen.

- Patrioterne har været stille længe nok. Tiden er kommet. Det er vores hus, og vi tager det tilbage, siger en tilfældig demonstrant på trappen op mod bygningen.

Som en bølge af frustrationer på jagt efter retfærdighed strømmer de rød-, hvid- og blåklædte mennesker gennem de historiske gange og kontorer mod Repræsentanternes hus.

De minder flittigt hinanden om, at det er en fredelig demonstration, og at de ikke skal ødelægge noget. Det er jo deres hus.

Nogle drejer af på gangene og ind på tilfældige repræsentanters kontorer, andre falder hinanden om halsen i jubel under bygningens ikoniske kuppel.

De sidste minutter

Men en lille gruppe vil længere ind. Helt ind til Repræsentanternes Hus.

Da reporteren når frem, står Ashli Babbitt tættest på de tre betjente, der beskytter den dør, som demonstranterne vil forcere.

- Bræk den ned, skriger Babbitt med sine fulde lungers kraft ad døren og betjentene.

Bagfra bliver gruppen hurtigt indhentet af tungt bevæbnede specialstyrker, hvilket får de tre betjente til at forlade deres post for at komme i sikkerhed.

30 sekunder senere er Babbitt ved at forbløde på gulvet.

Kvinden, der var med til at storme Kongressen - og blev skudt af politiet

- Mange har dårlige meninger om hende og siger, det er hendes egen skyld, hun døde. Men de må mene, hvad de vil, for Ashli døde i kampen for, at de kan sige det højt, siger Roger Witthoeft.

Hader Trump

Familiens medlemmer har været støtter af Trump fra start, men ikke til slut.

For en måneds tid siden, efter præsidenten blev ved med at nægte nederlaget, forsvandt de to brødres respekt for deres præsident.

- Han skulle have givet Biden hånden.

- Jeg kan ikke støtte en dårlig taber.

Den seneste uge har det ændret sig til had. Det er brødrenes klare opfattelse, at Trump opildnede demonstranter til at angribe Kongressen, da han talte til dem kort inden, og at han foregav at ville deltage.

- Uden den tale tror jeg, min søster havde været i live, siger Andrew Witthoeft.

Forstår ikke betjenten

Brødrene er ikke tøvende, når de giver Trump skylden for Ashli Babbitts død. En del af den i hvert fald.

Den anden del går til betjenten, der affyrede det dødelige skud.

Deres søster var ubevæbnet, der var ikke en politiker på den anden side af døren, og indsatsstyrken var lige bagved hende, argumenterer de.

Roger Wiffhoeft presser luften ud og ind gennem næsen, men bevarer roen:

- Jeg vil gerne have fem minutter alene med ham i et rum. Ikke for at gøre ham ondt, men for at tale med ham og prøve at forstå, hvorfor han mente, han var nødt til at skyde.

Betjenten er rutinemæssigt suspenderet og under efterforskning efter at have slået ihjel med sit tjenestevåben. Ligeledes efterforskes Babbitts død stadig.

Familien har derfor endnu ikke fået hende hjem San Diego endnu, så de kan tage den endelige afsked.