Udland

En sjældent tavs Trump træder nu igen frem for offentligheden

Mens politikerne i Washington diskuterer en ny rigsretssag mod Trump, besøger han selv sin politiske triumf i Alamo.

Den amerikanske præsident Donald Trump optræder tirsdag offentligt for første gang, siden Washington D.C. onsdag i sidste uge oplevede voldsomme uroligheder foran og inde i den amerikanske kongresbygning.

Trump taler til en gruppe af sine tilhængere i den lille by Alamo, der ligger i Texas tæt på grænsefloden Rio Grande.

Her skal han besøge en færdiggjort del af hans berømte mur langs grænsen til Mexico, der skal holde illegale latinamerikanske indvandrere ude.

Dele af muren står færdig

Løftet om at bygge muren har været et centralt tema for Donald Trump, både i valgkampen i 2016 og senere til de såkaldte rallies med sine tilhængere.

Det er lykkedes at bygge over 700 kilometer hegn og mur på de mest udsatte steder langs den mere end 3000 kilometer lange grænse. Til gengæld er en anden del af Trumps løfte til sine tilhængere aldrig lykkedes – nemlig drømmen om, at tvinge Mexico til at betale for muren.

I stedet er pengene til byggeriet skaffet fra militære bevillinger.

Trump betragter selv muren som en af sine største bedrifter i løbet af præsidentperioden, og derfor et vigtigt emne at italesætte som del en af hans eftermæle, skriver amerikanske medier som USAToday og Bloomberg i dag.

 Her besøger Donald Trump en anden del af den nyopførte grænsemur - det var i Arizona i juni 2020

Da Trump holdt sin – siden så stærkt kritiserede - tale til demonstranterne i Washington onsdag, var det da også en af de ting, som han fremhævede som en succes.

- Husk muren. De sagde, at det aldrig ville kunne lade sig gøre, sagde han blandt andet.

"Anstiftelse af oprør"

Det blev dog en anden del af hans tale, der stjal al fokus. Nemlig den del, der var en opfordring til, at de forsamlede Trump-tilhængere skulle marchere mod kongresbygningen:

- Vi slås som bare fanden. Og hvis vi ikke slås som bare fanden, så ender I med ikke længere at have et land. Vi går til Kongressen, sagde Trump fra talerstolen til sine tilhængere.

De bemærkninger førte i dag til, at det demokratiske flertal i Repræsentanternes Hus tirsdag indledte processen med at stille Donald Trump for en rigsret.

De mener, at Trump med sin opmuntring af tilhængerne gjorde sig medskyldig i de voldelige optøjer, der fandt sted senere, og kalder hans tale for ”anstiftelse af oprør”.

Perspektiv

Husk Alamo

Alamo i Texas er et stednavn, der vækker stærke følelser hos mange amerikanere.

”Remember the Alamo” (”Husk Alamo”) er et kampråb, der handler om at kæmpe til det sidste for det man tror på.

Det er derfor næppe tilfældigt, at Donald Trump har valgt Alamo i Texas som rammen for en af sine sidste store, offentlige taler.

Grænsebyen Alamo ved Rio Grande, som Donald Trump besøger tirsdag, er dog ikke det Alamo, der har fået en plads i den amerikanske mytologi.

Det historiske Alamo ligger 400 kilometer længere nordpå i San Antonio.

Her blev et af de betydningsfulde slag i Texas’ frihedskrig mod Mexico udkæmpet i 1836. Det lille fort Alamo blev efter 13 dages belejring løbet over ende af en stor styrke mexicanske soldater i marts 1836, og stort set alle 200 texanere og frivillige amerikanere på fortet blev dræbt. Blandt dem den berømte Davy Crockett.

Myten om de tapre forsvarere af Alamo var med til at mobilisere på texansk side, og senere samme år vendte krigslykken. Det lykkedes Texas at løsrive sig fra Mexico. Den selvstændige stat Texas eksisterede fra 1836 til 1845, hvorefter Texas blev en del af USA.

"Jeg ønsker ingen vold"

På vej til Texas afviste Trump i dag hans politiske modstanderes udlægning af hans tale som ”fuldkommen latterlig”.

- Jeg ønsker ingen vold. Folk mener, at det jeg sagde var fuldstændigt passende, sagde han.

Han sagde også, at forsøget på at stille ham for en rigsret har vakt enorm vrede i befolkningen.

Så senere i dag skal det handle om noget helt andet – nemlig om den grænsemur, der efter hans mening står som et symbol på en succesfuld præsidentperiode.