Udland

Politichef bad seks gange om hjælp til at forhindre angreb på Kongressen

Ifølge politichefen forsøgte han allerede to dage tidligere at få Nationalgarden indsat, men han blev afvist af sine overordnede.

Lige siden demonstranter onsdag i sidste uge angreb og trængte ind i Kongressen i den amerikanske hovedstad, Washington D.C., har mange undret sig over, hvordan det kunne lade sig gøre.

Hvorfor var der ikke flere betjente eller soldater indsat til at stoppe demonstranterne, og hvorfor gik der så længe, inden hjælpen rent faktisk nåede frem?

Nu fortæller chefen for Kongressens politi, Steven Sund, der efterfølgende er fratrådt sin stilling, sin version af begivenhederne. Det sker i et interview med avisen The Washington Post.

Han siger, at han gjorde i alt seks forsøg på at få hjælp, men at de blev enten afvist eller udskudt.

Det første forsøg fandt sted to dage inden stormløbet mod Kongressen. De fem andre fandt sted på selve dagen.

Frygtede mange demonstranter

Ifølge Steven Sund var han allerede om mandagen bekymret for den forventede størrelse på Trump-støtternes varslede demonstration.

For at være på den sikre side anmodede politichefen derfor de sikkerhedsansvarlige for Kongressens to kamre om tilladelse til at bede Nationalgarden holde sig standby, så den var klar til at rykke ind, hvis politiet fik brug for støtte.

Men ifølge Steven Sund afviste hans to overordnede anmodningen.

De var – siger politichefen – ikke glade for det signal, som det ville sende forud for demonstrationen.

I stedet lavede Sund en uformel henvendelse til generalmajoren, der står i spidsen for Nationalgarden, samt politichefen i Washington D.C. for at forhøre sig om deres mulighed for hjælp, hvis det blev nødvendigt.

Ifølge Sund svarede generalmajoren, at Nationalgarden ville kunne stille med 125 mand ”relativt hurtigt”. Sunds to overordnede mente, at dette ville være tilstrækkeligt, siger han i interviewet med Washington Post.

"Aldrig set noget lignende"

Da i omegnen af 8000 Trump-støtter onsdag bevægede sig mod kongresbygningen, stod det klart for Steven Sund, at hans 1400 betjente ikke ville kunne magte opgaven alene.

De første demonstranter nåede frem cirka klokken 12.40.

- De kom med hjelme, gasmasker, skjolde, peberspray, fyrværkeri, klatreudstyr – klatreudstyr! – sprængstoffer, metalrør og baseballbat. Jeg har aldrig set noget lignende i mine 30 år i Washington, siger politichefen.

Ifølge Sund ringede han klokken 13.09 til sine to overordnede og bad om at få Nationalgarden indsat. De ville kigge på det, men der skete intet.

Politichefen siger, at han ringede til dem yderligere to gange og spurgte ind til, hvad der skete. Først klokken 14.10 vendte den ene af de overordnede tilbage og gav grønt lys.

På dette tidspunkt var de første demonstranter allerede trængt ind i bygningen.

Bønfaldt om hjælp

Klokken 14.26 deltog Steven Sund i et telefonmøde med Pentagon, hvor han ifølge sin forklaring bad om omgående hjælp fra Nationalgarden.

Både Sund og fire andre deltagere i mødet fortæller til Washington Post, at anmodningen blev frarådet af generalløjtnant Walter E. Piatt, der råder over hærens personale.

- Jeg bryder mig ikke om, hvordan det rent visuelt vil tage sig ud, hvis Nationalgarden står i politilinje med kongresbygningen i baggrunden, lød svaret ifølge Sund.

Piatt tilføjede, at Nationalgarden ikke kunne sendes afsted uden ordre fra forsvarsminister Christopher Miller.

To af mødedeltagerne, Washingtons borgmester Muriel Bowser og hendes stabschef, bekræfter, at Steven Sund indtrængende og gentagne gange bønfaldt om at få indsat Nationalgarden.

Aktivering tog flere timer

Ifølge Forsvarsministeriets egen tidslinje over forløbet blev Nationalgarden aktiveret klokken 15.04.

Det har tidligere været fremme, at det endte med at være vicepræsident Mike Pence, som i samråd med forsvarsministeren indsatte Nationalgarden.

Men det tager tid at få soldaterne aktiveret, og de nåede først frem til Kongressen klokken 17.40.

På dette tidspunkt havde fire personer mistet livet.

Efterfølgende har Forsvarsministeriet flere gange understreget, at politiet i Kongressen ikke på forhånd havde bedt Nationalgarden om hjælp eller om at holde sig klar.

Allerede dagen efter angrebet på Kongressen meddelte Steven Sund, at han fratræder sin stilling.

Begge hans to overordnede har også trukket sig. Ifølge Washington Post efter ønske fra politikerne i Kongressen. Avisen har forsøgt at få en kommentar fra dem begge.