USA VALG

Pelosi giver Mike Pence et ultimatum og gør klar til rigsretssag mod Trump

Demokraterne forsøger at få Pence og Trumps egne ministre til at gøre det beskidte arbejde for at komme af med præsidenten, siger TV 2s korrespondent.

Nancy Pelosi, der er den demokratiske formand for Repræsentanternes Hus i USA, gav søndag aften vicepræsident Mike Pence et ultimatum:

Anvend den 25. forfatningstilføjelse til at fjerne præsident Donald Trump i løbet af 24 timer – ellers vil demokraterne sætte gang i en rigsretssag mod ham.

Det skriver hun i et brev til demokraterne i Repræsentanternes Hus.

- For at beskytte vores forfatning og vores demokrati vil vi handle hurtigt, fordi denne præsident udgør en overhængende trussel mod begge dele, skriver Pelosi.

Pelosi: Vores demokrati er under angreb

Donald Trump bliver af demokraterne beskyldt for at misbruge sin magt og opfordre til uro.

Det sker, efter at hans tilhængere stormede USA's kongresbygning onsdag, kort efter at præsidenten havde holdt tale for dem foran Det Hvide Hus.

En tale, hvor han gentog sine falske påstande om, at valgsejren blev stjålet fra ham, og sluttede med at opfordre den vrede flok til at marchere mod Kongressen, der var i gang med at godkende valget af den demokratiske Joe Biden som USA's næste præsident.

Den proces blev afbrudt, og det har siden mødt bred fordømmelse i Kongressen. Fem personer mistede livet i forbindelse med optøjerne.

Nancy Pelosi siger, at sagen skal behandles med alvor. Men det skal også gå hurtigt, da Trump kun har ti dage tilbage af sin præsidentperiode.

- Som dagene går intensiveres faren ved det igangværende angreb mod vores demokrati, som denne præsident udøver, og det samme gør det umiddelbare behov for handling, skriver Pelosi videre i brevet.

Skal andre gøre det beskidte arbejde?

Selvom en rigsretssag bliver rejst, kan processen tage lang tid. Og det er langtfra sikkert, at Trump bliver afsat inden 20. januar, hvor Biden overtager.

Det vurderer Jesper Steinmetz, der er TV 2s korrespondent i USA.

- Nancy Pelosi og demokraterne forsøger at få Pence og Trumps egne ministre til at gøre det beskidte arbejde. Så er det dem, der har vurderet, at Trump er så ustabil, at han er til fare for landets sikkerhed, siger Jesper Steinmetz.

Den 25. tilføjelse i USA's forfatning, som Nancy Pelosi opfordrer Mike Pence til at anvende, gør det muligt for en vicepræsident og et flertal af ministrene i landet at afsætte en præsident, hvis vedkommende anses for at uegnet til at bestride posten.

En kilde tæt på vicepræsident Mike Pence oplyste ifølge CNN søndag, at Pence ikke afviser at gøre brug af den mulighed.

Det er dog tvivlsomt, om det kommer til at ske. Omvendt er der større sandsynlighed for, at demokraterne tager skridt til en ny rigsretssag, lyder det fra Jesper Steinmetz:

- Motivet for dem er at sikre, at Trump ikke stiller op igen. De mener, han er så farlig en mand, at man skal sikre, at han ikke kommer i nærheden af et offentligt embede igen, siger han med henvisning til, at hvis en præsident bliver dømt ved en rigsretssag, kan han i den forbindelse også blive frataget muligheden for at bestride offentlige poster.

- Men samtidig er det vigtigt, at Biden kommer godt i gang. Og bruger man tid og kræfter på en præsident, der endda ikke er der længere, tager det tid fra Biden, der skal have sat sit ministerhold og sin dagsorden.

180 kongresmedlemmer vil indlede rigsretssag

Hvis der bliver rejst en rigsretssag, er det første gang i historien, at en amerikansk præsident kommer for en rigsret to gange. Trump blev også stillet for en rigsret på grund af Ukraine-sagen, men blev frikendt i februar 2020.

Efter onsdagens belejring af Kongressen har en gruppe demokrater lavet et udkast til at indlede en rigsretssag mod Trump.

Lørdag aften havde flere end 180 skrevet under. For at indlede en rigsretssag skal der være opbakning fra halvdelen af de 435 medlemmer af Repræsentanternes Hus, hvor demokraterne sidder på flertallet.