Udland

Nu ligger forslaget på bordet: Krav om ny rigsretssag mod Trump

Repræsentanternes Hus skal behandle forslag om at retsforfølge Trump for "opfordring til oprør".

Mandag indledte det demokratiske flertal i Repræsentanternes Hus deres forsøg på at få fjernet præsident Donald Trump, der ellers kun har ni dage tilbage af sin præsidentperiode, før tid.

En gruppe demokratiske medlemmer har mandag formelt fremlagt et forslag i Repræsentanternes Hus om at starte endnu en rigsretssag mod Donald Trump.

Præsidenten har allerede været stillet for en rigsretssag en gang før. Dengang var han anklaget for at have lagt pres på Ukraine for at få kompromitterende oplysninger om Joe Bidens søn Hunter. De anklager blev Trump frikendt for i februar 2020.

Det demokratiske medlem af Repræsentanternes Hus David Cicilline siger, at Trump denne gang bør retsforfølges for at ”anspore til oprør”.

Efter David Cicilline og hans demokratiske kollegers mening var Donald Trumps tale onsdag, hvor han opfordrede sine tilhængere til at gå mod Kongressen, en medvirkende årsag til, at det udviklede sig til et voldeligt angreb på kongresbygningen. De mener, at hans udtalelser ”opmuntrede til og kunne forudses at resultere i vold”.

- Trump ansporede med fuldt overlæg vold mod USA’s regering, som det er formuleret i forslaget.

Forslaget ventes til afstemning onsdag, og efter Cicillines mening vil der flertal for at vedtage det. Han forventer opbakning fra stort hele det demokratiske flertal og også fra nogle medlemmer af det republikanske mindretal.

- Jeg tror, vi har tilstrækkelige stemmer bag os til at få det vedtaget, siger han.

Alternativet er Mike Pence

Før demokraterne i Repræsentanternes Hus vil gå videre med planerne om en rigsretssag, vil de dog først forsøge at få Donald Trump fjernet på en anden måde.

De opfordrer Trumps republikanske vicepræsident, Mike Pence, til at gøre brug af sine særlige beføjelser i henhold til den 25. forfatningstilføjelse.

Disse beføjelser giver Mike Pence mulighed for at afsætte præsidenten og selv indtage posten, hvis han har tilstrækkelig opbakning til det fra medlemmer af Trumps regering og Kongressen.

Søndag skrev lederen af Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, at hun ville give Mike Pence 24 timer til at bruge sine beføjelser. Den endelige opfordring fra Repræsentanternes Hus kan imidlertid først ligge klar tirsdag, fordi det republikanske mindretal i Repræsentanternes Hus har forlangt en formel afstemning om sagen.

Mike Pence har indtil videre signaleret, at han ikke har tænkt sig at benytte sig af sine forfatningsmæssige muligheder for at afsætte præsident Trump.

Mens en indgriben i henhold til den 25. forfatningstilføjelse kan fjerne Trump øjeblikkeligt, så kan en ny rigsretssag – selv hvis han skulle blive dømt - ikke nå at få betydning for de sidste dage af hans præsidenttid.

Til gengæld kan det betyde, at han ikke kan få lov til at stille op igen.