Udland

Voldsom snestorm rammer Spanien – nu følger ekstreme kuldegrader

Frost og is varsler nye problemer for Spanien, der er begravet af det værste snefald i 50 år.

Spanien har de seneste 48 timer været ramt af det værste snevejr, der er registreret siden 1971. Uvejret har indtil videre kostet fire mennesker livet, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Omkring hovedstaden Madrid har redningsmandskab og militærkøretøjer befriet op mod 1500 mennesker, der har været fanget i deres fastkørte biler.

Den voldsomme snestorm Filomena ramte Spanien sydfra og har siden bevæget sig op over Den Iberiske Halvø.

- Snestormen har nu bevæget sig nordpå op mod grænsen til Frankrig, hvor den forårsager store trafikale problemer. Der er lastbiler, der er spærret inde på tredje døgn nu, fortæller TV 2s journalist i Spanien Jeppe Krogager.

- Nu frygter man strenge kuldegrader, der måske er på vej i halen på denne snestorm. Det kan betyde, at sneen fryser fast og fortsætter med at skabe problemer med spejlglatte og ufremkommelige veje også i næste uge, siger han.

Frost på vej

Den bekymring er absolut berettiget, vurderer meteorolog Sebastian Pelt fra TV 2 Vejret, der har nærstuderet vejrmeldingerne for Spanien i de næste dage.

- Nu klarer det op, og det betyder, at det værste snefald er overstået, selvom der godt kan komme yderligere tre til ti centimeter sne søndag. Men når det klarer op, bliver det også koldere, og Madrid kan forvente ned til minus 12 grader de næste tre-fire døgn. Det er nogle af de hårdeste minusgrader, man nogensinde har målt der, fortæller Sebastian Pelt.

Folk bevæger sig rundt til fods på en motorvej i nærheden af Madrid.
En bilist graver sin bil fri i Madrid.
 Madrids Barajas-lufthavn er lukket på grund af snestormen.

Snestormen har betydet, at der nogle steder ligger 50 centimeter sne blæst sammen på vejene. Snemængderne har især ramt højlandet omkring hovedstaden Madrid, hvor veje, lufthavne og togforbindelser ligger stille.

Længere sydpå har Filomena betydet voldsomme regnmængder og oversvømmelser. To af de registrerede dødsfald skete ved Malaga, da voldsomme regnmængder rev en bil med sig, og en mand og en kvinde i bilen druknede.

De to andre dødsfald ramte hjemløse mænd, der sov udendørs. Den ene døde af kulde, mens den anden døde af et hjerteanfald.

Alle skal blive hjemme

Udsigten til ekstrem kulde oveni problemerne med store snemængder har fået de spanske myndigheder til at opfordre alle til at blive hjemme de næste dage, skriver avisen El País.

- Når stormen løjer af, står vi over for denne ekstreme koldfront. Det betyder, at vi skal til at forholde os til isen. Vi kan komme i en situation, der er endnu farligere end den, vi står i lige nu, siger den spanske transportminister, José Luis Ábalos.

Universiteter og skoler omkring Madrid er beordret lukket de næste par dage, og det kan komme til at vare længere, siger Jeppe Krogager.

- Man har allerede nu besluttet i flere regioner, at skolerne skal være lukkede de første uger, indtil man har styr på det, fortæller han.

Henter lastbiler

El País fortæller samtidig, at myndighederne gør klar til at hente flere tusinde lastbiler, der har søgt tilflugt på rastepladser rundt omkring for at vente på bedre vejr, fremkommelige veje og tilladelse til at køre på vejene igen.

De skal nu evakueres i konvojer assisteret af redningskøretøjer for at få deres last frem, så der ikke opstår mangel på varer.