Udland

Var angrebet på Kongressen et planlagt kupforsøg, og havde Trump en finger med i det?

Mænd med særlige håndjern har sat spekulationerne i gang: Var målet at kuppe Kongressen og tage gidsler?

De truede med at hænge vicepræsident Mike Pence.

De ville spidde demokraten Nancy Pelosi.

Sådan lød det fra de vrede oprørere under onsdagens voldsomme stormløb mod den amerikanske kongres.

Nu efterforsker forbundspolitiet FBI, om en række af oprørerne havde til hensigt at tage kongresmedlemmer som gidsler.

Blandt andet havde flere demonstranter særlige plastikstrips med, da de invaderede parlamentsbygningen.

Det bekræfter kilder i forbundspolitiet til avisen The Washington Post.

- Vi er interesserede i at forstå, hvad personer skulle bruge sådan noget som strips til, lyder det.

FBI har altså ikke offentligt udtalt, at det er et efterforskningsspor, der forfølges, men af hjemmesiden fremgår det, at forbundspolitiet efterlyser en lang række kampklædte oprørere med billede.

Præsidenten prøvede at iværksætte et kupforsøg

Fiona Hill, tidligere sikkerhedsrådgiver for Donald Trump

En tidligere forsvarsadvokat og nuværende professor ved University of New Hampshire vurderer, at nogle af oprørerne havde forberedt sig på en gidselsituation.

- Hvis du er en voldelig oprører, og du tilkæmper dig adgang til den amerikanske kongres med en stor mængde plastikstrips, er det en klar indikation på, at du har til hensigt at tage gidsler, skriver Seth Abramson på Twitter.

Plastikstrips og specialdesignet tøj

Han deler et billede fra angrebet med en kampklædt og maskeret mand, der hopper over et gelænder inde i senatskammeret. I venstre hånd har han en håndfuld strips.

Douglas Korneski, der er særlig agent ved et af FBI’s regionale afdelinger i Tennessee, oplyser til lokalmediet Commercial Appeal, at de arbejder på at finde den kampklædte mand.

- Jeg kan bekræfte, at vi er opmærksomme på billedet, og at vi gør, hvad vi kan, for at identificere manden.

Andre brugere på Twitter har også lokaliseret flere oprørere med samme type strips:

Der er tale om en særlig type plastikstrip, der på engelsk hedder flex cuffs. De fungerer som håndjern og bliver brugt af politiet ved blandt andet masseanholdelser.

Flere af oprørerne havde desuden specialdesignet tøj på til lejligheden, hvilket rejser spørgsmålet om, hvorvidt angrebet mod parlamentsbygningen var forberedt på forhånd:

Adskillige amerikanske medier samt nonprofitorganisationen Advance Democracy Inc (ADI) har forsøgt at kortlægge de ekstremistiske gruppers planlægning af angrebet i de mørkere afkroge af internettet.

Stigning i voldelig retorik

Ifølge organisationen foregik planlægningen helt åbent på højreekstremistiske sider og med et klart mål: At overrumple den demokratiske institution, der skulle til at godkende valget af Joe Biden som USA’s næste præsident.

ADI advarede ligefrem i en rapport om, at der var sket en voldsom stigning af opslag med voldelig retorik fra Trump-tilhængerne op til demonstrationen 6. januar.

Diskussionen og planlægningen af belejringen af kongresbygningen fandt også sted på de gængse sociale medier.

På platformen Twitter fandt ADI flere end 1480 opdateringer, der indeholdt voldelige termer, fra profiler med relation til konspirationsbevægelsen QAnon.

- Vi er færdige med at være den venlige patriot! Det er på tide, at patrioterne rejser sig, antænder bålene og giver den gas, lød det blandt andet i et af de mere afdæmpede tweets.

På videotjenesten TikTok havde videoer, som opfordrede til vold under demonstrationen, fået hundredtusindvis af visninger.

Trump i dialog med ekstremister

Præsidenten har også engageret sig direkte med hans mere ekstreme base forud for demonstrationen.

Blandt andet videregav Trump 1. januar et tweet fra en kvinde, som skrev, at ”kavaleriet er på vej”. Trump kommenterede, at det var ”en store ære!”.

Kvinden takkede efterfølgende begejstret sin præsident for hans retweet.

- Vi håber, at du kommer ud og deltager med os! 6. januar vil blive mindeværdig!

Og det var her, at det ”gik helt bananas”, fortæller Jared Holt til NPR. Han forsker til daglig i online-ekstremisme hos tænketanken Atlantic Council og har gennemgået rapporten fra Advance Democracy med NPR.

- Mange af hans ekstremistiske følgere tolkede hans tweets som en klar opfordring til at handle, siger han til radiostationen.

Trump lovede "vild" demo

Mens præsidenten ikke ser ud til at have medvirket direkte i planlægningen af demonstrationen, gjorde han sit for at promovere begivenheden på Twitter.

Donald Trump har altid været bevidst om, at han har magt og indflydelse på platformen. Som Axios-journalisten Jonathan Swan konstaterer, har præsidenten i flere samtaler gennem årene understreget, at især Twitter og Facebook er hans ”stærkeste våben”.

Det kunne derfor godt tyde på, at præsidenten var delvist vidende om, hvilke kræfter han satte fri, da han første gang omtalte begivenheden på Twitter 19. december. Her forsikrede han sine følgere om, at demonstrationen ville blive ”stor” og ”vild”.

Siden omtalte Trump flere gange begivenheden på platformen og navngav det en Stop the Steal-demonstration. Altså ”stop med at stjæle valget” – et slagord, som præsidentens tilhængere har taget til sig i stor stil efter valget i november.

Dagen før demonstrationen begyndte folk allerede at samle sig foran Det Hvide Hus. Her skruede Donald Trump op for blusset med endnu en opdatering:

- Washington bliver oversvømmet med folk, der ikke vil se vores valgsejr blive stjålet fra os af de radikale demokrater på venstrefløjen. Vores land har fået nok, de vil ikke tage det mere! Vi hører jer (og vi elsker jer) fra Det Ovale Værelse, skrev han.

Tog ikke afstand

Hos organisationen Digital Forensic Research Lab, der ligger i Washington D.C., har Emerson Brooking specialiseret sig i at analysere misinformation på nettet.

- Det er uklart, i hvilket omfang præsidenten forstod menneskemængdens intentioner, men faktum er, at han i sin opildnende tale 6. januar ikke tog afstand fra dem, hvilket betød, at de, der var mødt op med hensigt om at angribe Kongressen, mente, at de havde fået tilladelse fra deres commander-in-chief, siger han til netmediet The Hill.

Twitter besluttede natten til lørdag dansk tid at suspendere Donald Trumps personlige Twitter-profil permanent. Et arkiv af hans tweets er dog tilgængeligt og er brugt som dokumentation i denne artikel.

Vi vil bevæge os ind på et farligt, ulovligt og forfatningsstridigt territorium, hvis der forsøges på at involvere det amerikanske militær i at løse stridigheder om valget

Ti tidligere forsvarsministre i fælles udtalelse

Også ved selve demonstrationen lød Trumps tale mere som et kampråb end noget andet. Mens menneskemængden taktfast råbte ”kæmp for Trump”, forsikrede præsidenten de fremmødte om, at valgsejren ikke ville blive stjålet fra dem:

- Vi vil ikke lade dem gøre jer tavse. Vi vil ikke lade det ske.

Ifølge en af Trumps egne tidligere sikkerhedsrådgivere er der ingen tvivl om, hvad præsidenten prøvede på at opnå.

- Præsidenten prøvede at iværksætte et kupforsøg, siger Fiona Hill, der sad i Trumps nationale sikkerhedsråd fra april 2017 til juli 2019, i et opsigtsvækkende interview med The Daily Beast.

Hun har desuden tjent både George W. Bush og Barack Obama som sikkerhedsrådgiver før Trump og kender derfor det amerikanske efterretningsapparat særdeles godt.

- Dette kunne sagtens have udviklet sig til et fuldbyrdet statskup, hvis han havde politiet og militæret på sin side. Bare fordi det fejlede eller ikke lykkedes, gør det ikke forsøget mindre.

Opsigtsvækkende brev

Noget tyder også på, at der i ugen op til demonstrationen var en vis nervøsitet blandt nuværende og tidligere embedsmænd for, om den amerikanske hær ville vælge side i striden.

Bekymringen var så reel, at ti forhenværende forsvarsministre så sig nødsaget til at skrive et offentligt brev, hvori de mindede ansatte i Pentagon om, at deres institution aldrig har blandet sig i overdragelsen af præsidentembedet:

- Vi vil bevæge os ind på et farligt, ulovligt og forfatningsstridigt territorium, hvis der forsøges på at involvere det amerikanske militær i at løse stridigheder om valget, lød det i brevet.

Fem personer har mistet livet efter anløbet mod kongresbygningen. Derudover har FBI sigtet foreløbig 13 personer, som skal stilles foran en føderal dommer. Yderligere 40 personer er også sigtet for mindre forseelser.

Der er indtil videre ikke planer om at retsforfølge præsidenten for hans rolle i stormløbet, oplyste det amerikanske justitsministerium på et pressemøde fredag ifølge CNBC.