Coronavirus

Tyskland ser de hårdeste uger forude – i Danmark kommer de først senere

Angela Merkel forudser cornapandemiens værste uger. I Danmark forventes smitten til gengæld at falde - for så at stige i næste måned.

Tyskland passerede i weekenden en milepæl, da landet registrede coronarelaterede dødsfald nummer 40.000.

Og ifølge forbundskansler Angela Merkel står man netop nu overfor sygdommens allerværste periode.

- De næste vinteruger bliver den hårdeste fase af pandemien, siger hun i sin ugentlige videotale om de aktuelle, politiske emner.

Hun forklarer, at smittespredningen fra de mange familiesammenkomster hen over jul og nytår endnu ikke har vist sig i statistikkerne, og at der derfor kan være endnu værre tal i vente de næste uger.

Den tyske forudsigelse er interessant nok helt anderledes end de danske forventninger til smittetallene.

Herhjemme forventer eksperter faldende smittetal de næste uger, men til gengæld stigende smittetal fra slutningen af januar eller starten af februar.

- Vi har ikke set stigende smittetal på grund af jul og nytår. De næste to-tre-fire uger forventer vi faldende smittefald som resultat af de restriktioner, der blev indført omkring jul, og det vil se ud, som om det går rigtig godt, siger Viggo Andreasen, der er lektor i matematisk epidemiologi på Roskilde Universitet.

Vaccinationer i Tyskland. Her er det en ansat på et plejehjem i Dillenburg, der blev vaccineret torsdag.

Men de gode tal snyder, for nedenunder lurer smittetallene fra den smittefarlige engelske variant af coronasmitte, der også har bredt sig i Danmark.

- Omkring starten af februar vil den engelske variant slå igennem, og så vil vi se markant stigende smittetal, forklarer han.

Strenge restriktioner

Tyskland klarede sig bedre end mange andre europæiske lande under den første bølge af coronavirus i foråret 2020, men er blevet ramt hårdt af anden bølge.

Landet med 83 millioner borgere har derfor indført strenge restriktioner, som skal mindske smittespredningen og dermed også hjælpe hospitalerne til at klare sig igennem perioden.

Mere end 5000 coronapatienter er indlagt på intensivafdelinger i Tyskland, og over 80 procent af sengepladserne på intensivafdelingerne er optaget.

Tyskland har lukket skoler og ikke-essentielle butikker indtil 31. januar i håb om at mindske smittespredningen.

Vaccine er det bedste håb

Ligesom Danmark er også Tyskland i gang med at vaccinere befolkningen.

Mere end en halv million tyskere har fået det første af to stik af vaccinen fra Pfizer/BioNTech. Og en vaccine fra Moderna begynder at blive rullet ud de kommende dage.

Merkel anerkender kritik af, at udrulningen af vacciner fik en langsom start.

- Men tempoet kommer op. Det vigtige er, at vi kan sige, at vi vil have nok vacciner til alle i Tyskland. Måned efter måned vil vi vaccinere flere personer, og med tiden vil vi være i stand til at tilbyde vaccinen til alle, som vil have den, siger Merkel.

Vaccinerne giver ifølge Merkel et "berettiget håb" om, at verden vil få styr på pandemien. Men hun opfordrer samtidig tyskerne til at bevare tålmodigheden.