Twitter lukker Trumps profil permanent

Det sociale medie frygter for, at den amerikanske præsident vil opildne til vold.

Twitter lukker permanent USA-præsident Donald Trumps profil på det sociale medie efter onsdagens uroligheder ved Kongressen.

Det oplyser Twitter ifølge nyhedsbureauerne AFP og Reuters.

I en udtalelse skriver det sociale medie, at beslutningen er taget i frygt for, at den 74-ĂĄrige amerikanske leder vil opildne til vold.

- Efter en tæt gennemgang af nye tweets (opslag på Twitter, red.) fra @realDonaldTrump-profilen og deres kontekst, har vi suspenderet brugeren permanent på grund af risikoen for yderligere opildne til vold, lyder det fra Twitter.

Tidligere pĂĄ ugen valgte selvsamme sociale medie at lukke Donald Trumps profil i 12 timer. Her var det samme begrundelse, der var grundlaget for beslutningen. Det samme gjorde Facebook og Instagram.

De to medier valgte torsdag at forlænge blokeringen på ubestemt tid - og foreløbigt to uger.

Fem dræbt i uroligheder

Blokeringen kom i timerne omkring, at Kongressen i Washington D.C. onsdag blev stormet af hundredvis af Trump-tilhængere. Det skete, mens kongresmedlemmerne formelt var ved at godkende Demokraternes Joe Biden som USA's næste præsident.

Kongresmedlemmerne måtte evakueres, mens Trump-støtterne trængte ind i bygningerne, hvor de poserede ved klenodier og blandt andet satte sig i stolen på formanden i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosis kontor.

Fem personer mistede livet i forbindelse med urolighederne. En kvinde, der blev skudt af en politibetjent, døde senere af sine kvæstelser, mens tre andre under protesterne døde som følge af "medicinske komplikationer". En mandlig betjent døde siden af sine kvæstelser fra sammenstødet med demonstranterne.

Kontroversiel video

Mange mener, at uromagerne blev ansporet af den afgående præsident, som kort forinden i en tale havde gentaget påstande om, at præsidentvalget er blevet stjålet fra ham.

Da Donald Trump under urolighederne lagde en kontroversiel video på sociale medier, hvor han bad demonstranterne om at gå hjem, sagde han samtidig, at han "elsker" og "forstår" personerne, som stod bag optøjerne, ligesom han udtalte, at tilhængerne var "noget helt særligt", og "vi kan ikke gå i deres fælde", hvilket flere steder blev tolket som, at Trump i virkeligheden smed yderligere brænde på bålet.

Siden udgav Donald Trump endnu en video, hvor han fordømte angrebet og samtidig lagde op til, at han muligvis ikke er færdig i amerikansk politik.

Præsident Donald Trumps 43-årige søn Donald Trump Junior er røget til tasterne på selvsamme medie, som hans far er blevet udelukket fra, for at udtrykke sin tilfredshed.

På Twitter kalder han det "vanvittigt", at præsidenten er blevet permanent udelukket fra det sociale medie.

- Vi lever i Orwells 1984 (med reference til George Orwells roman, red.). Ytringsfrihed eksisterer ikke længere i Amerika, skriver han.

Donald Trump Jr. fortsætter med at linke til sin hjemmeside, hvor hans følgere kan finde ham, i tilfælde af at han også bliver udelukket fra Twitter.