Handlede Pence uden om Trump? Tidslinje viser kampen om Nationalgarden

Onsdag "elskede" Trump stormløberne, nu kalder han deres handlinger "afskyelige".

Der skulle gå over et døgn, fra at Nationalgarden blev sat ind, til at Donald Trump tog æren for det.

Æren tog han natten til fredag lokal tid i en tale til nationen, hvor han også for første gang kaldte sine stormløbende støtter for "en skændsel for vores demokrati".

Men det forløb, Trump beskriver, passer ikke, siger TV 2s USA-analytiker Mirco Reimer-Elster.

- Han var missing in action, mens Kongressen blev overløbet. Alt, hvad han siger, kan man skifte ud med det omvendte, lyder det fra TV 2s USA-analytiker.

Alle delstater i USA råder over hver sin nationalgarde, og det er guvernørerne, der har beføjelse over, hvornår de tages i brug.

Da Washington D.C. er et distrikt, er det den føderale regering – i sidste ende præsident Trump – der bestemmer, hvornår tropperne sættes ind.

TV 2 har forsøgt at støbe forløbet sammen minut for minut. Det er endnu ikke alle detaljer, der er offentligt kendt.

Hvem indsatte Nationalgarden? Her er tidslinjen

 1. 6/1

  1. Trump taler ved Det Hvide Hus

   Donald Trump opfordrer sine tilhængere til at vandre mod Kongressen for at vise kongresmedlemmerne "den ære og det mod, det kræver at generobre vores land".

   - Lad os gĂĄ ned ad Pennsylvania Avenue, afslutter han sin tale.

  2. Sammenstødene begynder foran Kongressen

   Trump-støtterne forsøger at bryde politiets afspærringer pĂĄ plænen foran parlamentsbygningen. 340 gardere fra Nationalgarden er i byen – de fleste dirigerer trafik andre steder.

  3. Borgmester beder om forstærkninger

   Washington D.C.'s borgmester, Muriel Bowser, sender anmodning til USA's regering om, at Nationalgarden sættes ind. Det oplyser USA's forsvarsministerium. Agerende forsvarsminister Chris Miller beder 1100 gardere om at stå klar.

  4. Uromagerne bryder ind i Kongressen

   De resterende nationalgardere i byen, der ikke allerede er ved Kongressen, bliver taget fra deres trafik-tjanser og sendt mod parlamentetsbygningen. Dermed er der 340 gardere til at forsvare bygningen foruden politiet, skriver det amerikanske forsvarsministerium.

  5. Trump tweeter

   Trump beder i et tweet sine støtter om at forholde sig fredeligt. Han beder ikke sine følgere forlade bygningen. Han nævner heller ikke, at han vil sætte Nationalgarden ind.

  6. Virginia sender sin nationalgarde

   Virginias guvernør, Ralph Norham, sender efter opfordring fra Washington D.C.'s borgmester samt Nancy Pelosi og Chuck Schumer dele af delstatens nationalgarde til hovedstaden.  

  7. Skud bliver affyret

   Kongressens politi skyder en kvinde, som senere dør.

  8. Trump beordrer Nationalgarden sat ind, siger talskvinde

   Trumps talskvinde Kayleigh McEnany skriver på Twitter, at præsidenten har beordret Nationalgarden sat ind. En kilde i forsvarsministeriet fortæller dog til amerikanske medier, at der var tale om de allerede indsatte garder, og at garderne havde begrænsede beføjelser.

  9. Borgmesterens anmodning afvises

   Washington D.C.'s borgmester får afslag på sin anmodning om at sætte flere nationalgardere ind. Afslaget er formelt givet af forsvarsministeriet. Hvem der reelt står bag afslaget, er ikke bekræftet offentligt.

  10. Demokrater beder Trump om hjælp

   Topdemokraterne i Kongressen Nancy Pelosi og Chuck Schumer beder Trump om at opfordre alle til at forlade Kongressen.

  11. Biden taler til nationen

   Den tiltrædende præsident, Joe Biden, beder Donald Trump om at få urolighederne stoppet.

  12. Trump tweeter en video

   Trump beder i en video sine tilhængere trække sig tilbage. Samtidig gentager han pĂĄstande om valgsvindel og siger, at han "elsker" og "forstĂĄr" dem, der brød ind i Kongressen.

  13. Nationalgarden bliver nu fuldt aktiveret

   Næsten fire timer inde i optøjerne skriver forsvarsminister Miller i en erklæring, at han og stabschefen for de væbnede styrker, Mike Milley, har talt med Mike Pence og ledende kongresmedlemmer. Sammen aktiverer de Nationalgarden fuldt, lyder det. Dermed modsiger de Trumps talskvindes pĂĄstand om, at Trump stod bag.

  14. Kongressen meldes sikret

   Ude foran fortsætter kampene dog. Flere gardere er ankommet.

  15. Trump tweeter igen

   Trump kalder stormløberne "store patrioter".

   - De her ting og begivenheder er, hvad der sker, når en jordskredsvalgsejr sådan uden videre og så ondskabsfuldt bliver taget fra store patrioter, som er blevet behandlet dårligt og uretfærdigt i så lang tid, skriver han.

   - Husk denne dag for altid, slutter han sit tweet, som senere blev slettet af Twitter.

 2. 8/1

  1. Trump taler til nationen

   Trump siger for første gang selv, at han indsatte Nationalgarden. Tonen er en helt anden sammenlignet med hans tidligere video. Nu kalder han indbruddet i Kongressen for "et afskyeligt angreb mod nationens hovedstad". Han siger, at gerningsmændene "ikke repræsenterer vores land og mĂĄ betale prisen".

- Langt fra Trumps fantasifortælling

Selvom alt endnu ikke er bekræftet med sikkerhed, hæfter Mirco Reimer-Elster sig ved, at amerikanske medier fortæller den modsatte historie end Trump.

Blandt andet kunne The New York Times fortælle, at Trump direkte modsatte sig, at Nationalgarden skulle indsættes.

Ifølge avisens unavngivne kilder, der har kendskab til sagens forløb, var det i stedet vicepræsident Mike Pence, der til sidst endte med at godkende indsættelsen.

- Det er langt fra Trumps fantasifortælling. Hvis jeg skal stole på enten Trump, eller hvad anonyme kilder fortæller til velrenommerede medier, så vælger jeg det sidste, siger TV 2s USA-analytiker.

Mens urolighederne stod på, fulgte Trump tæt med i udviklingen fra Det Hvide Hus via sine foretrukne tv-kanaler, beretter kilder med indsigt i præsidentens virke til både CNN og The New York Times.

CNN's kilder i Det Hvide Hus fortæller, at Donald Trump på dette tidspunkt var rasende på sin vicepræsident, da han ikke ville forsøge at omstøde valgresultatet.

I denne artikel kan du læse en gennemgang af, hvad Trump foretog sig, mens den amerikanske kongres blev stormet.