USA VALG

Trump fordømmer demonstranter i ny tale til nationen

I onsdagens tale til Trump-støtterne ved Capitol Hill brugte præsidenten vendinger som "Vi elsker jer". Nu er tonen en helt anden.

Donald Trump har igen reageret på de voldsomme scener, der udspillede sig foran og i Kongressen i Washington D. C.

I en videotale, der blev lagt på Twitter natten til fredag dansk tid, tager han afstand fra og fordømmer de personer, der tog del i stormløbet mod Capitol Hill og Kongressen.

I talen omtaler han urolighederne som "et afskyeligt angreb mod nationens hovedstad".

- Demonstranter, der trængte ind i kongresbygningen, er en skændsel for vores demokrati. De repræsenterer ikke vores land og må betale prisen, siger han i talen.

Lyn-analyse

Trumps videotale var tydeligvis lavet med ført hånd. Han læste den pligtskyldigt og uden større indlevelse op fra telepromptere.

Nogen i hans inderkreds har formået at overbevise ham om, at det var nødvendigt at bringe dette budskab, som mange mener kommer to måneder for sent.

Han gør det tilsyneladende primært for at redde sit eget skind - minimere risikoen for at han bliver fjernet med magt af sit eget kabinet - og samtidig for at sikre, at ikke endnu flere fra hans ministerhold springer fra borde inden Titanic endegyldigt går ned om 12 dage.

Hundredvis af Trump-støtter trængte onsdag omkring klokken 14 lokal tid ind i USA’s kongres. Det førte til sammenstød med det lokale politi og urolighederne har kostet 5 mennesker livet og såret mange flere, deriblandt 14 betjente. 52 mennesker er blevet anholdt.

Fra 'vi elsker jer' til hård retorik

Retorikken i talen står i kontrast til den videotale, præsidenten lagde på Twitter onsdag aften dansk tid, hvor han opfordrede demonstranterne ved Capitol Hill til at gå hjem.

Her blev der brugt vendinger som "vi elsker jer", og "I er meget specielle" i omtalen af de Trump-støtter, der befandt i ved Capitol Hill.

- Jeg kender jeres smerte, jeg ved, I er såret. Valget er blevet stjålet fra os. Det var en jordskredssejr, og alle ved det. Men I er nødt til at gå hjem nu. Vi skal have fred. Vi skal have lov og orden, siger Donald Trump i videoen.

- Så gå hjem, vi elsker jer. I er meget særlige. Jeg ved, hvordan I har det. Men gå hjem, og gå fredeligt hjem, siger Trump.

Præsidenten blev efterfølgende stærkt kritiseret for talen, da den ifølge adskillige analytikere ikke var med til at lægge en dæmper på urolighederne - tværtimod.

- Præsidenten har opildnet sine tilhængere og bærer en stor del af ansvaret for situationen. Men ikke engang i en tale, som skal få temperaturen ned, kan Trump dy sig for at lægge ud med løgnen om det stjålne valg, lød det blandt andet fra Mirco Reimer-Elster, TV 2s USA-analytiker.