Trump deltager ikke i Bidens indsættelse, og det er Biden glad for

Donald Trump har stadig til gode at lykønske sin efterfølger med valgsejren. I stedet har han påstået, at valget er blevet stjålet fra ham.

Donald Trump vil ikke være på deltagerlisten, når Joe Biden bliver indsat som USA's næste præsident.

Det meddeler han selv pĂĄ Twitter.

- Til alle jer, der har spurgt: Jeg kommer ikke til at deltage i indsættelsen 20. januar.

Meldingen kommer, under et døgn efter at han tonede frem i en video og forsikrede om, at han ville sikre "en problemfri og ordentlig magtoverdragelse".

Donald Trump har stadig ikke lynønsket den tiltrædende præsident Joe Biden med valgsejren.

Det tætteste, amerikanerne er kommet en offentlig erkendelse af nederlaget, var i et tweet fra Trumps talsmand Dan Scavino, hvori præsidenten udtalte, at hans embedsperiode er slut om lidt.

Biden er lettet

Ved et pressemøde fredag aften lyder det fra en lettet Joe Biden, at det er "godt, at Trump ikke møder op".

- Det er en af de få ting, han og jeg nogensinde har været enige om, siger Joe Biden, der i samme åndedræt får understreget, at Trump er en "skændsel for USA".

Det er undergravende for tilliden til det amerikanske demokrati, at Trump nægter at møde op til den traditionsrige ceremoni, vurderer TV 2s USA-analytiker, Mirco Reimer Elster:

Lyn-analyse

Det er selvfølgelig meget usædvanligt, at den siddende præsident ikke har tænkt sig at møde op til sin efterfølgers indsættelse. Ligeledes er det selvfølgelig undergravende for tilliden til det politiske system og dets bærende institutioner, at Donald Trump udviser denne form for disrespekt over for den kommende præsident Biden. Særligt nu nĂĄr Trump lige har stĂĄet og sagt, at han vil garantere en ordentlig og fredelig magtoverdragelse. Men helt ærligt: Kommer det egentlig bag pĂĄ mange, at Trump ikke kommer til indsættelsen? Næppe. Det er i sig selv mĂĄske det mest sigende ved denne nyhed.

Torsdag kom det frem, at vicepræsident Mike Pence forventes at deltage i indsættelsesceremonien sammen med sin hustru, Karen Pence.

Men fredag eftermiddag oplyser vicepræsidentens talsmand til radiostationen NPR, at den beslutning ikke er endeligt truffet endnu.

Ikke siden 1869 har en præsident nægtet at deltage i overdragelsen på podiet foran kongresbygningen. Kun tre præsidenter er blevet væk fra ceremonien i hele den præsidentielle historie.

Falske pĂĄstande om valgfusk

Præsidenten har siden valget 3. november hårdnakket fastholdt, at der er fundet omfattende svindel med stemmesedlerne sted.

Trumps hold af advokater har i mere end 60 tilfælde fået afvist deres sagsanlæg ved domstole på tværs af USA, men det har ikke afholdt præsidenten fra at fortsætte sine udokumenterede påstande.

Det var et voldsomt angreb mod den føderale kongresbygning anført af Trumps mest radikale tilhængere, der onsdag blev udslagsgivende for, at Donald Trump har måtte ændre sin retorik om valgresultatet.

De voldelige demonstranter brød ind i begge Kongressens kamre. En råbte fra Senatets talerstol, at Donald Trump er den retmæssige vinder af valget.

Opildnede til oprør

Mange demokratiske kongresmedlemmer mener, at det er Donald Trump selv, som fik opildnet de fremmødte støtter til at marchere mod parlamentsbygningen, da han talte ved en Stop the Steal-demonstration foran Det Hvide Hus onsdag formiddag.

Ved demonstrationen sagde Trump, at han "aldrig ville give op".

- Du giver ikke op, nĂĄr der er tyveri involveret. Vores land har fĂĄet nok, og vi vil ikke finde os i mere, sagde han.

Trumps patrioter

Selvom præsidenten altså nu har lovet en fredelig magtoverdragelse, forsikrer han samtidig sine vælgere om, at deres stemmer ikke vil blive glemt. I et tweet kalder han dem for patrioter:

- De 75 millioner fantastiske, amerikanske patrioter, som stemte pĂĄ mig, pĂĄ "America First" og pĂĄ "Make America Great Again" (Trumps politiske program, red.) vil have en GIGANTISK STEMME langt ind i fremtiden.

- De vil ikke blive behandlet uretfærdigt på nogen måde, skriver præsidenten.