Pelosi vil forhindre Trump i at beordre atomangreb

I et brev til sine kolleger i Kongressen kalder Pelosi præsidenten for sindsforvirret og farlig.

Formanden i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, tager ingen chancer, når det kommer til præsident Donald Trump.

Hun har fredag talt med lederen af det amerikanske forsvar, Mark Milley, om at forhindre Trump i at foretage militære handlinger eller angreb med atomvåben.

Pelosi skriver i et brev til sine kolleger i Kongressen, at hun har diskuteret "mulige l√łsninger for at forhindre en ustabil pr√¶sident i at foretage milit√¶re handlinger eller beordre et atomangreb".

- Denne sindsforvirrede præsident kunne ikke være mere farlig, lyder det videre i brevet.

Pelosi er bange for, hvad præsidentens handlinger i hans sidste dage i embedet kan få af konsekvenser for den amerikanske befolkning.

- Vi m√• g√łre alt, hvad vi kan for at beskytte det amerikanske folk fra hans uretf√¶rdige overgreb p√• vores land og vores demokrati.

Forholdsregler på plads

Avisen The Washington Post har kontaktet forsvarschefens kontor for at få yderligere detaljer om samtalen. Her bekræfter Milleys talsmand, at de to har været i telefonisk kontakt, og at det var Pelosi, som tog initiativ til opkaldet.

- Formand Pelosi ringede til forsvarschefen. Han besvarede hendes sp√łrgsm√•l om befalingsvejen for atomprogrammet, udtaler Milleys talsmand, Dave Butler, kortfattet.

Flere detaljer √łnsker Mark Milleys talsmand ikke at give.

If√łlge ABC News har Det Hvide Hus endnu ikke √łnsket at kommentere opkaldet.

Lyn-analyse

Det er meget kontroversielt, at Pelosi valgte at ringe til forsvarschefen. Fortalerne for hendes ageren mener, at bekymringen er berettiget. I den udl√¶gning bliver Pelosis ageren udlagt som et beroligende signal til udenlandske regeringer, som m√•tte v√¶re bekymret, samt en advarsel til et indenrigspolitisk publikum. Kritikerne p√•peger, at Pelosi s√¶tter Milley i en s√•rbar situation ved at offentligg√łre samtalen. Og hvis Pelosi virkelig mener, at pr√¶sidentens tilstand er en fare for nationen, hvorfor har hun s√• ikke for l√¶ngst indledt en rigsretssag for at fors√łge at f√• ham fjernet fra embedet?

Den siddende pr√¶sident er den eneste i den amerikanske regering med bef√łjelser til at affyre et atomv√•ben. Affyringen kan dog afbrydes eller n√¶gtes, hvis en h√¶rchef kan p√•vise, at ordren er ulovlig.

Kilder oplyser dog til nyhedsbureauet AP, at der er taget de "forn√łdne forholdsregler", s√• Donald Trump ikke kan indlede et atomangreb.

I brevet til sine partifæller skriver Pelosi videre, at hun også har været i telefonisk kontakt med vicepræsident Mike Pence. Her har emnet for samtalen været en mulig afsættelse af Donald Trump.

√ėnsket om at afs√¶tte Trump fremlagde Nancy Pelosi sammen med den demokratiske mindretalsleder i Senatet, Chuck Schumer, torsdag.

Hun og demokraterne er klar til at indlede en ny rigsretssag mod præsidenten for at få ham afsat.