USA Valg 2020

Trump sender signal i tale: Muligvis ikke er færdig med amerikansk politik

Trump fordømmer onsdagens angreb på Kongressen og indikerer samtidig, at han ikke er færdig med amerikansk politik. TV 2s USA-analytiker Mirco Reimer-Elster analyserer præsidentens tale.

Mie Leonora Heiberg (https://nyheder.tv2.dk/profil/mie-leonora-heiberg)

Det var nye toner, der torsdag aften lokal tid lød fra USA's præsident, Donald Trump, i en tale til nationen.

Her fordømte Trump demonstranterne bag angrebet på Kongressen – et markant anderledes budskab end det, der lød fra præsidenten før angrebet.

Samtidig signalerede Trump også, at han muligvis ikke er færdig i amerikansk politik.

Her er, hvad Donald Trump sagde i den nye tale torsdag aften:

"Jeg vil gerne starte med at adressere det afskyelige angreb på Kongressen. Ligesom alle andre amerikanere, er jeg forarget over volden, lovløsheden og kaosset.

Hvis det, som vi ser her i videoen, er den "forargede" udgave af Trump, har USA's præsident lige så meget temperament som en kummefryser. Allerede fra indledningen står man tilbage med en fornemmelse af, at Trump ikke holder den her tale helt frivilligt.

Mirco Reimer-Elster, TV 2s USA-analytiker

Jeg indsatte med det samme Nationalgarden og det føderale politi for at sikre bygningen og smide de indtrængende ud. USA er og må altid være en nation baseret på lov og orden.

De demonstranter, der trængte ind i kongresbygningen, er en skændsel for vores demokrati. De repræsenterer ikke vores land og må betale prisen.

Vi har lige været igennem et intenst valg og alle følelserne er i kog. Men nu skal gemytterne køles ned og roen skal genoprettes. Vi må fortsætte arbejdet for USA.

Demonstranterne, som trængte ind i kongresbygningen, var ironisk blevet opildnet af den selvsamme mand, som nu tager så skarpt afstand fra dem: Donald J. Trump. Få timer inden stormløbet havde Trump i en tale til demonstrationen opfordret de fremmødte til at "tage deres land tilbage". Derfor er det svært at se, hvordan de mennesker, som Trump nu tager så kraftigt afstand fra, ikke skulle have følt sig opfordret til deres stormløb mod kongresbygningen i første omgang.

Mirco Reimer-Elster

Min kampagne forfulgte energisk hver eneste juridiske vej for at anfægte valgresultaterne. Mit eneste mål var at sikre afstemningens integritet. Ved at gøre det, kæmpede jeg for at forsvare USA's demokrati.

Jeg tror fortsat fuldt og fast på, at vi skal reformere vores valglove for at kontrollere alle vælgeres identitet og stemmeret for at sikre tilliden til alle fremtidige valg.

Nu har Kongressen godkendt resultaterne. En ny administration vil blive taget i ed den 20. januar.

Mit fokus drejer sig nu om at sikre en problemfri og ordentlig magtoverdragelse. Det her øjeblik kalder på heling og forsoning.

Den udlægning er der mildest talt delte meninger om. Trump såede systematisk tvivl om valgets integritet i månederne op til valgdagen. Kampen i domstolene var godt nok "energisk", målt på antallet af søgsmål, men manglede gennemgående evidens for systematisk valgsvindel.

Mirco Reimer-Elster

År 2020 har været en udfordrende tid for vores folk.

En truende pandemi har vendt op og ned på vores borgeres hverdag, isoleret millioner i deres hjem, ødelagt vores økonomi og kostet utallige liv.

Hvis vi skal overvinde denne pandemi og genopbygge den største økonomi på jorden, skal vi alle arbejde sammen.

Tværpolitisk samarbejde har været en mangelvare på føderalt niveau i årevis i USA. Dysfunktionen skyldes bestemt ikke udelukkende Donald Trump, men for mange amerikanere vil det stadig klinge hult, at en præsident, der blandt andet vil blive husket for at splitte frem for at samle nationen, nu opfordrer til fælles fodslag.

Mirco Reimer-Elster

Det vil kræve et fornyet fokus på borgerlige værdier som patriotisme, tro, velgørenhed, fællesskab og familie.

Vi må genoplive det hellige bånd af kærlighed og loyalitet, der binder os sammen som en national familie som indbyggere i vores land.

At tjene som jeres præsident har været den største ære i mit liv.

Så til alle mine fantastiske støtter: Jeg ved, I er skuffede, men jeg vil også have, I skal vide, at vores fantastiske rejse kun lige er begyndt.

Her skal man selvfølgelig lægge mærke til, at Trump taler om begyndelsen på rejsen fremfor afslutningen. Dermed indikerer han, at han ikke er færdig i amerikansk politik endnu. Det er en tanke, som vil gøre mange af præsidentens republikanske partifæller rædselsslagne, fordi de ønsker at lægge Trump-tiden bag sig. Som man siger: Man kan tage Trump ud af Det Hvide Hus, men man kan ikke tage Trump ud af Kampen om Det Hvide Hus.

Mirco Reimer-Elster

Tak. Gud velsigne jer. Og Gud velsigne USA."