Coronavirus

EU indgår aftale om køb af ekstra 300 millioner vacciner

Dermed er der "flere end nok" doser til at vaccinere hele EU's befolkning, oplyser von der Leyen.

EU-Kommissionen har indgået aftale om køb af ekstra 300 millioner vaccinedoser fra BioNTech og Pfizer, siger formand Ursula von der Leyen.

Det betyder, at EU-landene har aftale om køb af i alt 600 millioner doser af vaccinen, der blev taget i brug i EU-landene mellem jul og nytår.

75 millioner af de 300 millioner ekstra doser vil være klar i løbet af andet kvartal af 2021.

EU-Kommissionen har i denne uge godkendt endnu en vaccine.

Den er produceret af amerikanske Moderna. Den er endnu ikke taget i brug, men det skulle ske meget snart.

Nok til 80 procent af befolkningen

Med de to forskellige vacciner vil EU-landene have nok til 380 millioner mennesker.

Det svarer til 80 procent af befolkningen, konstaterer von der Leyen.

Samlet har EU-Kommissionen indgået aftaler med seks vaccineproducenter for op til to milliarder doser.

De to vacciner, der indtil videre har fået en betinget markedsgodkendelse fra Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), kræver to stik.

EU-Kommissionen er blevet kritiseret for at satse bredt i stedet for hurtigt at sikre sig en meget stor levering af den første effektive vaccine, som det er sket i flere andre lande.

Effektiv mod særlig smitsom variant

Kommissionsformanden forsvarer strategien, som ifølge hende vil sikre EU-landene tilstrækkelig med vacciner i løbet af en kort tidshorisont.

- Vi har opbygget en bred portefølje. Det var vigtigt, for ingen kunne i sommer vide, hvilken vaccine der først ville blive godkendt, siger hun.

Den seneste tid har nye mutationer af coronavirus skabt frygt for, om vaccinerne vil være effektive mod alle former for coronavirus.

Det er i hvert fald den første vaccine ifølge en undersøgelse offentliggjort torsdag fra forskere på University of Texas og fra producenten Pfizer.

Her har man også fået bekræftet, at vaccinen er effektiv mod en særlig smitsom variant, som er meget udbredt i Storbritannien, men også en sydafrikansk variant skulle bukke under for vaccinen.