USA VALG

Tre republikanske loyalister vender den synkende skude ryggen

Tre magtfulde mænd har stået ved præsidentens side i tykt og tyndt. Det seneste døgn er de alle gået imod ham.

- Hvis vi nominerer Trump, bliver vi ødelagt. Og vi vil fortjene det.

Ordene kommer fra senator Lindsey Graham, nedfældet i et tweet under den ophedede primærvalgkamp i Det Republikanske Parti i maj 2016.

Dengang havde den nuværende præsident ikke mange allierede i det konservative bagland. Men da Donald Trump gik sejrsgang ved valget senere på året, rettede de ind. Én efter én efter én.

Nogle bukkede nakken i erkendelse af præsidentens jerngreb om partiet, andre omfavnede Trumpismen og blev ivrige fortalere for præsidentens politiske linje, uanset hvor grænsesøgende og provokerende, den var.

I fire år har de stået Trump bi, i tykt og tyndt.

Men da præsidenten ved en demonstration foran Det Hvide Hus onsdag opildnede sine støtter til at marchere mod Kongressen og vise deres utilfredshed med det "bedrageriske valgresultat", blev det alligevel for meget.

Især tre gamle Trump-loyalister har trukket en klar streg i sandet i det forgangne døgn: Føromtalte Lindsey Graham, flertalslederen i Senatet, Mitch McConnell, og Trumps egen vicepræsident, Mike Pence.

- De tjener sig selv. De har en fremtid i amerikansk politik. Det har Trump som udgangspunkt ikke. Så der er tale om en taktisk manøvre. De skal videre og være på vinderholdet, siger TV 2s USA-korrespondent Jesper Steinmetz.

Mike Pences raseri

Sidstnævnte vicepræsident kunne ikke skjule sin vrede over præsidentens handlinger, da bevæbnede demonstranter stormede parlamentsbygningen onsdag eftermiddag.

Ifølge Oklahomas senator Jim Inhofe var Mike Pence hvidglødende af raseri, da Kongressen måtte afbryde verificeringen af valgresultatet, fordi demonstranterne brød helt ind i de inderste kamre af parlamentsbygningen.

- Efter alt det, jeg har gjort for ham, sagde Pence bittert til Inhofe ifølge et interview med regionalmediet Tulsa World.

Trump og jeg har haft en helvedes rejse sammen. Jeg hader, at jeg må afslutte den på denne måde

LIndsey Graham, senator, South Carolina

Og Mike Pence har bestemt været en af Trumps mest loyale støtter i deres fire år lange regeringsperiode.

Aldrig har den disciplinerede vicepræsident sagt sin chef imod. Indtil nu.

Lyn-analyse

Pence har været loyal nærmest til det pinagtige, men i går havde han intet andet valg.

Man kan bestemt ikke afvise, at han vil stille op til præsidentvalget i 2024, og han får intet ud af at blive ved med at støtte Trump i den her situation.

I løbet af den seneste uge har Trump sat Mike Pences loyalitet på prøve. Flere gange har præsidenten presset sin næstkommanderende til at omstøde valgresultatet ved at nægte at godkende delstaternes stemmetal.

- Gør det nu, Mike, dette er tiden til ekstremt mod!, skriver Trump eksempelvis.

Til sidst skubbede Pence tilbage. I et langt brev gjorde han det klart, at han ikke kunne blokere valgprocessen.

- Det er min vurdering, at min svorne ed til at beskytte forfatningen fratager mig muligheden for at beslutte, hvilke valgmandsstemmer, der skal tælles med, og hvilke, der ikke skal, skriver han i brevet.

Mitch McConnells overgivelse

I begyndelsen af Donald Trumps præsidentperiode var Mitch McConnell ikke enig med meget af den politik, præsidenten prøvede at føre.

Siden er han blevet en af Trumps varmeste fortalere.

Mitch McConnell anses for at være en af de mest magtfulde republikanere, og han har med sin position som flertalsleder i Senatet været en vigtig del af præsidentens månedlange kamp for at så tvivl om valgresultatet.

- Præsident Trump er 100 procent i sin fulde ret til at undersøge beskyldninger om uregelmæssigheder og overveje sine juridiske muligheder, lød det eksempelvis fra McConnell kort efter valget i november.

Det tog derfor også McConnell over en måned at anderkende, at demokraten Joe Biden var den retmæssige vinder af præsidentvalget.

Langsomt har han overgivet sig. Og ved onsdagens samling i Kongressen fik demonstranternes ødelæggende adfærd rykket afgørende ved McConnells retorik.

- Intet af det fremlagte beviser, at der har fundet ulovligheder sted - og slet ikke i den omfattende skala, som skulle kunne ændre udfaldet af valget.

Lyn-analyse

McConnell har af mange fået kritik for at være en slags vedhæng på Trump. Men det er faktisk ikke helt fair.

Han tjener de republikanske senatorer, og han har haft ét formål: At få republikansk politik igennem. Nu var det så Trump, han måtte arbejde sammen med på den uortodokse måde, det skulle foregå. Det har McConnell gjort strategisk, kynisk og koldblodigt.

Det kendetegner også hans nye træk - nu skal partiet videre.

Herefter sender han præsidenten en direkte stikpille:

- Hvis dette valg blev underkendt alene på baggrund af beskyldninger fra taberen, så vil selve vores demokrati ryge ind i en ond cirkel, hvor vi hvert fjerde år skal kæmpe om magten, koste hvad det vil.

Lindsey Grahams hån

Det efterlader Lindsey Graham, som i sin funktion som formand for Senatets retsudvalg har hjulpet Donald Trump med at få ikke én, ikke to, men hele tre dommere valgt til den amerikanske Højesteret.

Derudover har senatoren fra South Carolina også taget aktiv del i kampen for at omstøde resultatet af præsidentvalget. I december opfordrede Lindsey Graham indenrigsministeren i delstaten Georgia til at frasortere en lang række stemmesedler fra demokratiske vælgere.

Lyn-analyse

Graham er en sjov fisk. I starten advarede han mod Trump, men da han indså, at partiet ikke slap for Trump, anlagde han en mere snusfornuftig tilgang. Han har nærmest påtaget sig en rolle som en slags førerhund for præsidenten.

Nu laver han den samme som mange danskere efter 2. Verdenskrig, hvor alle pludselig havde været med i modstandsbevægelsen. Han skal lige vise, at han var på den rigtige side af historien.

Men onsdagens voldsomme stormløb mod den institution, som Graham i årevis har været en del af, har givet piben en markant anden lyd.

Faktisk mener flere amerikanske journalister, at der var en slet skjult hån i senatorens stemmeføring, da han onsdag aften indtog gulvet i Senatet, efter det var lykkedes Kongressens sikkerhedsstyrker at rømme parlamentet for demonstranter.

- Trump og jeg har haft en helvedes rejse sammen. Jeg hader, at jeg må afslutte den på denne måde. Åh Gud, jeg hader det, lød det først.

- Jeg kan ikke sige andet, end at I ikke skal regne med mig. Nok er nok.

Tredje parti på vej?

Om Lindsey Graham får ret i sin oprindelige spådom om, at Trump vil ødelægge Det Republikanske Parti, vil de næste måneder i amerikansk politik formentlig afsløre.

Sikkert er det, at når Donald Trump efterlader præsidentembedet, vil han stå som de facto leder af et dybt splittet parti, hvor en midtersøgende Mitt Romney ikke ser ud til at blive forenet med en ydergående fløjpolitiker som Ted Cruz.

Natten til torsdag spekulerede flere republikanere, herunder tidligere vicepræsidentkandidat Sarah Palin, da også i muligheden for at skabe et nyt parti, der kan samle Trumpismen et sted, hvor den er værdsat - og formentlig med en leder, som kender den ud og ind.