Parlør: Det betyder Trump-støtternes slagord og symboler

Hvem er Enrique Tarrio? Hvad henviser Q til? Og hvorfor blev der råbt 1776 fra masserne, før de trængte ind i Capitol Hill?

Onsdag stormede Trump-støtter den amerikanske parlamentsbygning i Washington D.C med våben, skudsikre veste og kampråb

Det skete, mens medlemmer af Senatet og Repræsentanternes Hus formelt skulle bekræfte demokraternes Joe Biden som vinder af præsidentvalget.

Slagord, bannere og flag føg om ørerne på både demonstranter og politi, mens massen af bevæbnede folk bevægede sig mod parlamentsbygningen.

Men hvad betyder de forskellige slagord, forkortelser og symboler, som flere af Trump-støtterne bruger?

Herunder har TV 2 lavet en parlør over nogle af de udtryk, der går igen hos dele af Donald Trumps vælgere.

MAGA

De fire bogstaver er en forkortelse for det slogan, som Donald Trump gik til valg på i 2016: "Make America great again".

Ordene er blevet et varemærke for både Trump og hans støtter, som stadig den dag i dag ofte ses med røde kasketter og bannere, hvor de fire ord tydeligt fremgår.

I 2018 skiftede præsidenten dog sloganet ud med sætningen ”Keep America great,” men efter blandt andet coronapandemiens indtog, vendte Donald Trump tilbage til også at bruge sit oprindelige slagord.

Stop the steal

Siden Joe Biden løb med sejren ved valget i USA i november, har Donald Trump gentagne gange påstået, at valget er blevet "stjålet" fra ham, og at der er svindlet med stemmeoptællingen.

Og det er netop det, parolen ”Stop the steal” - stop med at stjæle valget – henviser til.

Donald Trumps valgkampagne og advokater har indgivet søgsmål til dommere i flere stater i forsøget på at bevise valgsvindel. Men hver gang er de blevet afvist.

Q

Q’et henviser til konspirationsteorien QAnon.

Helt grundlæggende tror tilhængere af QAnon-bevægelsen, at der i USA findes en såkaldt 'deep state' - en 'dyb stat' - af indflydelsesrige politikere, Hollywood-stjerner og forretningsfolk, som kontrollerer USA uden om demokratiet. En gruppe, som bevidst prøver at underminere Trump, der ses som en frelserskikkelse.

Derudover mistænker tilhængerne af konspirationsteorien også, at repræsentanter fra den dybe stat er både satanister og driver en pædofiliring.

WWG1WGA

Forkortelsen henviser til sætningen “Where we go one, we go all”, der er blevet slagord for QAnon-bevægelsen.

Ordene er egentlig et citat fra Ridley Scotts film 'Skibbrud' fra 1996, men i dag bruger QAnons tilhængere dem som en slags hilsen til ligesindede.

Hilsenen optræder på flag, t-shirts og klistermærker - ofte i form af bogstaver og tal - WWG1WGA.

Destroy the GOP

Det Republikanske Parti, som Donald Trump er en del af, bliver i folkemunde også kaldet GOP. Det står for står for ’Grand Old Party’ – det gode, gamle parti.

Når Trump-støtterne råber ”Destroy the GOP” – ødelæg det gode gamle parti – er det et udtryk for, at de er utilfredse med, at det Republikanske Parti ifølge dem ikke har gjort nok for at beholde Donald Trump i præsidentembedet.

Gadsden-flaget

Det gule stof med en påtrykt kampklar klapperslange er et historisk amerikansk flag.

Under slangen ses teksten ”Don’t tread on me” – træd ikke på mig.

Flaget er opkaldt efter den amerikanske general og politiker Christopher Gadsden, der designede det i 1775 under den amerikanske revolution.

I dag bruges det i USA ofte som et symbol på våbenrettigheder, amerikansk patriotisme og individuel frihed – en dagsorden, som mange Trump-støtter bakker op om.

1776

Igen og igen blev tallet 1776 råbt i kor fra masserne foran Capitol Hill onsdag. Og det henviser til et helt bestemt og vigtigt årstal i amerikansk historie.

I år 1776 blev den Amerikanske Uafhængighedserklæring skrevet og markerede dermed USAs uafhængighed fra det britiske kongerige. En erklæring, der skulle sikre et frit demokrati i landet.

En stor del af Trumps støtter slår sig op på deres frihedsrettigheder, og derfor har netop årstallet 1776 stor betydning.

Enrique Tarrio did nothing wrong

Enrique Tarrio er leder af den højreradikale organisation Proud Boys.

I 2018 kategoriserede FBI Proud Boys som en ekstremistisk organisation, og Facebook, Instagram og Twitter har forbudt gruppen på platformene med henvisning til, at den spreder hadefuldt materiale på de sociale medier.

Lederen har af flere omgange været i konflikt med politiet, og han blev tirsdag ifølge mediet The Washington Post arresteret for at have brændt et 'Black Lives Matter'-banner af, som han havde stjålet fra en kirke.

Sydstatsflaget

Flaget blev brugt af Sydstaterne under borgerkrigen i 1860'erne og bruges ofte til at symbolisere staternes kamp for uafhængighed.

I dag er flaget blevet et udbredt symbol for den politiske højrefløj i USA. Det skyldes blandt andet, at højrefløjen identificerer sig med mange af de værdier, sydstaterne kæmpede for - individuel frihed og mindre national styring.

Flaget er i de senere år blevet et kontroversielt symbol, som for mange især sorte amerikanere forbindes med racisme, da kampen for at måtte holde slaver var en central del af Sydstaternes grund til at gå i krig.