Udland

Kvinde skudt i Kongressen er død

En kvinde er død og en mand er alvorligt såret.

Politiet i Washington DC bekræfter, at en kvinde er død, efter at være blevet ramt af skud ved sammenstød i Kongressen.

Det skriver CNN, der citerer talsperson i den lokale politienhed, Dustin Sternbeck:

- Den voksne kvinde, der blev skudt inde på Capitol, er erklæret død, siger han.

Politichefen i Washington D.C. sagde ved et pressemøde tidligere på aftenen, at der var tale om en civil.

Yderligere mindst en person meldes at være kommet alvorligt til skade under urolighederne ifølge CNN.

Der er tale om en 24-årig mand, som fra over ti meters højde faldt ned fra et stillads, han var kravlet op på ved kongresbygningen. Manden er i kritisk tilstand blevet bragt til et hospital, rapporterer tv-stationen.

Først sent onsdag aften kunne politiet meddele, at Kongressen igen var sikret.

Hundredevis tiltvang sig adgang

Det var under godkendelsen af valgresultatet i USA's kongres, at en demonstration udviklede sig til en storm på Kongressen.

Hundredvis af Trump-tilhængerne tiltvang sig adgang til selve senatskammeret, hvilket førte til, at medlemmerne blev evakueret og afstemningen suspenderet.

Den ulovlige indtrængen førte til en abrupt nedlukning.

Videobilleder viste, at politiet evakuerede kontorer i Kongressen, mens Trump-tilhængere med amerikanske flag gik rundt i bygningen.

Den amerikanske vicepræsident Mike Pence skrev i forbindelse med uroen på Twitter, at "alle involverede straks måtte respektere politiet og forlade bygningen".

Trump og Biden med vidt forskellige taler

Sent onsdag adresserede Donald Trump i en video uroen i Washington D.C.

I videoen gentager han sine påstande om, at der er foregået valgsvindel. Han giver samtidig udtryk for, at han forstår demonstranternes "smerte".

- Vi havde et valg, der blev stjålet fra os, siger han og fortsætter:

- Men I skal gå hjem nu. Vi skal have fred. Vi skal have lov og orden. - Vi skal have fred. Så gå hjem, vi elsker jer. I er meget særlige. Jeg ved, hvordan I har det. Men gå hjem, og gå fredeligt hjem, siger Trump.

Joe Biden havde kort forinden taget afstand fra urolighederne i en tale til nationen og beskrevet de "kaotiske scener ved kongresbygningen som nogle, der ikke afspejler det sande USA".

- At storme kongresbygningen, knuse vinduer, indtage kontorer og USA's senat og at true valgte embedsmænds sikkerhed - det er ikke en protest, det er et oprør, sagde Biden blandt andet.

Godkendelsesproces fortsætter

Formanden for Repræsentanternes Hus, demokraten Nancy Pelosi, siger ifølge nyhedsbureauet Reuters, at Kongressen senere onsdag aften lokal tid planlægger at gå videre med godkendelsen af valgresultatet.

Ifølge den amerikanske tv-station MSNBC forventes Senatet og Repræsentanternes Hus at genoptage deres samling klokken 20 lokal tid svarende til klokken 02 natten til torsdag dansk tid.