USA VALG

Dropper protester mod Joe Biden efter voldsom uro og flere døde: - Vold vinder aldrig. Frihed vinder

Flere republikanere opgiver protest mod godkendelsen af Joe Biden som præsident efter nattens voldsomme begivenheder har kostet fire livet.

- Til dem, der forårsagede kaos i vores Kongres i dag: I vandt ikke, sagde vicepræsident Mike Pence.

- Vold vinder aldrig. Frihed vinder. Og det her er stadig folkets hus. Lad os komme tilbage til arbejdet.

Med de ord satte han atter gang i processen med at godkende Joe Biden som USA's næste præsident efter en dag med voldsomme uroligheder, der har rystet USA og resten af verden.

Flere døde efter voldsomme demonstrationer

Onsdag eftermiddag lokal tid stormede demonstranter Kongressen med våben, skudsikre veste, sydstatsflag og kampråb som "stop the steal" (stop med at stjæle valget, red.).

Mange af demonstranterne havde kort forinden set præsident Donald Trump tale fra en scene foran Det Hvide Hus, hvor han opfordrede dem til at marchere mod Kongressen og protestere mod hans valgnederlag.

Trump mener, at han er den rette vinder af valget, og han har siden november gentaget, at valgsejren blev taget fra ham ved hjælp af udbredt valgsvindel - dog uden at have fremlagt beviser for det.

Men demonstranterne tror ham, og kort efter talen tvang de sig vej ind i Kongressen, hvor de stødte sammen med politi og sikkerhedsvagter, der trak våben, mens de barrikaderede sig i Senatet.

Der blev kastet tåregas, mens politikere og journalister forsøgte at gemme sig og komme i sikkerhed. Sammenstødene har kostet fire mennesker livet og såret flere.

Det var i øvrigt første gang, at den amerikanske kongres blev stormet siden 1814, hvor briterne angreb og satte ild til den under den britisk-amerikanske krig.

Trump forsvarer de "store patrioter"

Flere republikanere har taget afstand fra volden og bebrejder Trump, at det er kommet så langt.

- Det, der skete i dag, var et oprør ansporet af USA's præsident, sagde den fremtrædende republikanske senator Mitt Romney, da Kongressen var samlet igen.

Omvendt forsvarede Trump demonstranterne, der stormede Kongressen, og kaldte dem "store patrioter".

- De her ting og begivenheder er, hvad der sker, når en jordskredsvalgsejr sådan uden videre og så ondskabsfuldt bliver taget fra store patrioter, som er blevet behandlet dårligt og uretfærdigt i så lang tid. Husk denne dag for altid, skrev han på Twitter.

Det og to andre tweets er siden blevet fjernet af Twitter, der derudover har suspenderet præsidentens konto. Det samme har Facebook og Instagram.

Flere republikanere dropper deres protest

Det var forventet, at senatorer fra Det Republikanske Parti ville forsøge at spænde ben for den ellers formelle og forudsigelige proces med at godkende Joe Biden som USA's næste præsident.

Forventningen var, at godkendelsen kunne tage over 12 timer, hvis der blev protesteret over resultatet i alle de seks stater, hvor Donald Trump har bestridt valgresultatet.

Men flere af dem er faldet fra efter onsdagens voldsomme begivenheder. En af dem er senator Lindsey Graham, der ellers er en loyal Trump-støtte. Men det stopper her.

- Regn ikke mig med. Nok er nok. Vi er nødt til at afslutte det her, sagde han, da Kongressen atter var samlet for at debattere Joe Bidens godkendelse.

Men mens flere har trukket sig, er der også dem, der holder fast i deres protest. En af dem er den toneangivende republikanske senator Ted Cruz.

Godkendelsen af Joe Biden er i skrivende stund stadig i gang i Kongressen i USA.

Overvejer at fjerne Trump fra præsidentposten

Imens overvejer flere demokrater nu, hvordan de kan fjerne præsident Donald Trump med tvang.

For eksempel er flere demokratiske kongresmedlemmer fra Repræsentanternes Hus i disse timer i gang med at formulere et anklageskrift til en mulig ny rigsretssag. Det oplyser kongresmedlemmet Ilhan Omar på Twitter.

Samtidig har de demokratiske medlemmer af retsudvalget i Repræsentanternes Hus skrevet til Mike Pence og bedt ham anvende den 25. tilføjelse i forfatningen til at fjerne Donald Trump.

Den gør det muligt at fjerne en præsident, hvis han vurderes uegnet til embedet af sit eget kabinet. Mike Pence har endnu ikke reageret på deres henvendelse.