USA VALG

Demokrater vil have Trump afsat med tvang: Han er ikke mentalt stabil

Der er flere måder at afsætte en præsident på i USA, og Demokraterne har allerede sat gang i to af dem.

Dagene er talte for Donald Trump i rollen som USA's præsident.

Spørgsmålet er nu, om han forlader Det Hvide Hus af egen vilje om to uger - som han har lovet via sin talsmand - eller om Trump bliver afsat med tvang efter nattens voldsomme uroligheder i Kongressen.

Den sidste mulighed overvejer flere demokrater nu at gøre brug af.

Kan sætte en stopper for Trump 2024

Der er flere måder at fjerne en præsident fra posten på i USA.

For eksempel er flere demokratiske medlemmer af Repræsentanternes Hus i disse timer i gang med at formulere et anklageskrift til en mulig ny rigsretssag.

Det oplyser kongresmedlemmet Ilhan Omar på Twitter. De mener, at Trump har opfordret til vold mod USA's regering, da han i en tale onsdag foran Det Hvide Hus opfordrede demonstranter til at marchere mod Kongressen og omgøre hans valgnederlag.

Få timer efter stormede de første demonstranter Kongressen.

Lykkes det at få Trump for en rigsret, kan det blive enden på hans politiske karriere. Og det er netop meningen, vurderer Jørn Brøndal, der er professor på Center for Amerikanske Studier ved Syddansk Universitet.

For dømmes han for det, kan han ikke stille op som præsident igen.

- Alt er i spil, og vi er netop nu i en politisk eksplosion, hvor det er umuligt at sige meget om fremtiden, siger han til TV 2.

- Men den klare fordel ved en rigsretssag er, at de dermed kan fjerne ham som præsidentkandidat 2024, hvor han ellers har snakket om at stille op.

Uegnet som præsident?

Samtidig har de demokratiske medlemmer af retsudvalget i Repræsentanternes Hus onsdag skrevet til vicepræsident Mike Pence og bedt ham anvende den 25. tilføjelse i forfatningen til at fjerne Donald Trump.

Den gør det muligt at fjerne en præsident, hvis han vurderes uegnet til embedet af vicepræsidenten og flere ministre.

- Selv i hans videobesked i eftermiddags afslørede præsident Trump, at han ikke er mentalt stabil og stadig er ude af stand til at forstå og acceptere resultaterne af valget i 2020, skriver de til Pence.

- Det samme gør præsident Trumps parathed til at opildne til vold og social uro for at omstøde valgresultatet med magt.

FAKTA: Forfatningens 25. tilføjelse

Den 25. tilføjelse blev skrevet ind i forfatningen i 1967 for at gøre det klart, hvad der skal ske i kølvandet på en krise som drabet på præsident John F. Kennedy i 1963.

Formålet var at indføre en klar proces for, hvem der skal overtage præsidentskabet, i fald en præsident bliver midlertidigt eller permanent invalideret eller på anden måde ude af stand til at varetage sine opgaver.

Det var ikke hensigten, at den skulle bruges til at erstatte upopulære eller inkompetente præsidenter.

Hidtil har brugen af den 25. tilføjelse været ukontroversiel. Det var eksempelvis den, der gjorde vicepræsident Gerald Ford til præsident i 1974, da Richard Nixon blev fældet i Watergate-skandalen.

Mike Pence har endnu ikke reageret på deres henvendelse.

- Det hele handler om, hvordan de republikanske topledere gebærder sig i de kommende dage, siger Jørn Brøndal.

For det er ikke kun demokrater, der snakker om den 25. forfatningstilføjelse. Det samme gør for eksempel stemmer med vægt i den amerikanske industri. Og nu er øjnene rettet mod Det Republikanske Parti.

- Noget af det mest opsigtsvækkende er, at nogle af Trumps støtter som Mike Pence og Mitch McConnell er begyndt at falde fra. Jeg kan forestille mig, at der netop nu er demokrater, der forsøger at skaffe republikanske stemmer nok, siger han.

USA's store, etablerede medier som Washington Post og New York Times bakker op om Demokraternes planer.

Trump erkender, at slaget er tabt

Mens demokrater overvejer deres næste træk, er Joe Biden blevet godkendt af Kongressen som USA's næste præsident.

Det skete med 306 stemmer fra valgmandskollegiet mod Donald Trumps 232 stemmer. Og da det stod klart, brød flere demokrater ud i klapsalver.

Kort efter klapsalverne var runget ud, sendte Trumps talsmand Dan Scavino en pressemeddelelse ud fra præsidenten. I den erkendte Trump for første gang siden valget i november, at hans tid som præsident er ovre.

- Selvom jeg er totalt uenig i valgets udfald, og fakta bakker mig op, vil der ikke desto mindre ske en ordentlig overdragelse 20. januar, står der.

- Jeg har hele tiden sagt, at vi ville fortsætte kampen for at sikre, at kun lovlige stemmer blev talt. Og selvom dette markerer slutningen på den største første periode i historien, er det kun begyndelsen på vores kamp for at gøre USA stort igen!

Det skal for en god ordens skyld siges, at Donald Trumps påstande om, at valgsvindel er årsagen til Joe Bidens valgsejr, ikke bakkes op af fakta.

Flere døde efter voldsomme demonstrationer

Overvejelserne om at fjerne Trump med tvang kommer, efter at demonstranter onsdag stormede Kongressen med våben, skudsikre veste, sydstatsflag og kampråb som "stop the steal" (stop med at stjæle valget, red.).

Mange af demonstranterne havde kort forinden set præsident Donald Trump tale fra en scene foran Det Hvide Hus, hvor han opfordrede dem til at marchere mod Kongressen og omgøre hans valgnederlag.

Kort efter talen tvang de sig vej ind i Kongressen, hvor de stødte sammen med politi og sikkerhedsvagter, der trak våben, mens de barrikaderede sig i Senatet.

Der blev kastet tåregas og affyret skud. Der er desuden fundet rørbomber ved både det demokratiske og republikanske hovedkvarter i Washington D.C..

Fire mennesker er døde efter nattens uroligheder, mens flere er alvorligt såret.

52 mennesker er blevet anholdt.