USA VALG

Trump til demonstranter: Gå hjem - vi elsker jer

Donald Trump fastholder påstande om valgfusk i video, hvor han beder demonstranter stoppe uroligheder.

USA’s præsident Donald Trump har onsdag aften dansk tid lagt en video på Twitter, hvor han opfordrer demonstranterne ved Capitol Hill til at gå hjem.

- Jeg kender jeres smerte, jeg ved, I er såret. Valget er blevet stjålet fra os. Det var en jordskredssejr, og alle ved det. Men I er nødt til at gå hjem nu. Vi skal have fred. Vi skal have lov og orden, siger Donald Trump i videoen.

- Så gå hjem, vi elsker jer. I er meget særlige. Jeg ved, hvordan I har det. Men gå hjem, og gå fredeligt hjem, siger Trump.

Videoen blev uploadet minutter efter, at den kommende præsident, Joe Biden, havde opfordret Trump til at gå på landsdækkende tv og opfordre demonstranterne til at forlade Capitol Hill.

Trængte ind i Capitol Hill

Flere tusinde demonstranter samlede sig tidligere onsdag foran regeringsbygningen i Washington D.C., hvor Kongressen onsdag formelt skal udpege en vinder af præsidentvalget i USA.

Flere af demonstranterne trængte ind i bygningen, hvor det kom til sammenstød med politiet og vagter i bygningen.

Tv-kanalen CNN rapporterede, at politiet brugte tåregas og trak våben mod demonstranterne for at få styr på situationen.

Billeder viste politiet i Repræsentanternes Hus' kammer med pistoler pegende mod demonstranter på den anden side af døren.

NBC News har fået bekræftet af politiet, at det har skudt en person.

Ifølge CNN er flere politibetjente kommet til skade, mens mindst en betjent er sendt på hospitalet.

Pence evakueret

TV 2s korrespondent Jesper Steinmetz fortæller, at Secret Service-folk har evakueret vicepræsident Mike Pence fra kongresbygningen.

Mike Pence skrev tidligere på aftenen på Twitter, at "alle involverede straks må respektere politiet og forlade bygningen".

Washington D.C.'s borgmester har beordret et udgangsforbud i byen fra onsdag midnat dansk tid til klokken 12.00 torsdag dansk tid.

Mike Pence sagde tidligere onsdag i Kongressen, at han - imod Trumps ønske - ville bekræfte Demokraternes Joe Bidens valgsejr.

Trump mener, at Pence bør afstå fra formelt at udpege Biden som ny præsident efter optællingen. Den opfordring kom han med, da han holdt tale ved protester i Washington onsdag.

Mike Pence har den formelle pligt til at udråbe USA's kommende præsident og vicepræsident efter optællingen i Kongressen.