Udland

Med næsten alle stemmer optalt er der dødt løb i Georgia

Med 97 procent af stemmerne optalt i begge senatsvalg i Georgia tyder meget på, at der skal omtælling til.

Stemmeoptællingen efter tirsdagens to senatsvalg i Georgia sættes på pause natten over og genoptages onsdag morgen lokal tid.

Det fortæller delstatens indenrigsminister, republikaneren Brad Raffensperger, til CNN kort efter midnat lokal tid.

- Forhåbentligt har vi i morgen middag en bedre idé om, hvor vi er, siger han.

Med 97 procent af stemmerne optalt efter tirsdagens to senatsvalg i den amerikanske delstat Georgia er der neglebidende tæt løb mellem de to republikanske senatorer og deres to demokratiske udfordrere.

Det viser en foreløbig optælling ifølge det amerikanske nyhedsbureau AP.

Kort efter klokken seks onsdag morgen dansk tid står den republikanske senator David Perdue til at få 50 procents opbakning præcis ligesom demokraten Jon Ossoff.

I det andet valg fører demokraten Raphael Warnock med 50,4 procent over den republikanske forretningskvinde og dollarmillionær Kelly Loeffler, der står til 49,6 procent.

I Georgia kan en kandidat anmode om en omtælling, hvis forskelsmargen er inden for 0,5 procentpoint.

Demokrat tror på sejr

Flere amerikanske medier skriver, at mange af de udestående stemmer stammer fra delstatshovedstaden Atlanta, som er en demokratisk højborg.

Det er tilsyneladende nok til at give blandt andre den tidligere amerikanske ambassadør i Danmark demokraten Rufus Gifford troen på en sejr.

- Wauw. Jeg tror, at vi vinder, skriver han på Twitter.

Er der fortsat stort set dødt løb, når alle stemmerne er talt op, kan der ifølge nyhedsbureauet Reuters gå flere dage, før det endelige resultat foreligger.

Afgørende valg for Biden

Tirsdagens to senatsvalg i Georgia er afgørende for sammensætningen af Kongressen i USA.

I Georgia er der to senatspladser på spil, efter at ingen kandidater opnåede de nødvendige 50 procent af stemmerne ved valget 3. november.

Lykkes det Republikanernes to kandidater at holde føringen og vinde de to pladser, så genvinder Det Republikanske Parti flertallet i Senatet med 52 pladser mod Demokraternes 48.

Altså er det også nok for Republikanerne, hvis blot den ene af partiets to kandidater vinder, hvormed fordelingen vil hedde 51 mod 49.

Dermed kan det blive vanskeligt for præsident Joe Biden at føre sin politik ud i livet, selv om Demokraterne genvandt flertallet i Kongressens andet kammer, Repræsentanternes Hus, ved valget i november.

Lykkes det derimod Demokraternes kandidater at vinde de to pladser i Georgia, så er fordelingen 50 til hvert parti, hvormed det er den siddende vicepræsident, der som præsident for Senatet afgør stemmeligheden.

Fra 20. januar hedder vicepræsidenten i USA Kamala Harris og er demokrat.

Tidligere republikansk højborg

I det ene valg i Georgia kæmper den siddende republikanske senator 71-årige David Perdue mod den 33-årige demokratiske udfordrer Jon Ossoff, som foruden politiker er undersøgende journalist og producerer dokumentarfilm.

Det andet valg står mellem republikaneren og tidligere administrerende direktør Kelly Loeffler og demokraten Raphael Warnock og er et såkaldt suppleringsvalg, der er udløst, fordi republikaneren Johnny Isakson, der vandt i 2016, har trukket sig af helbredsmæssige årsager.

Kelly Loeffler blev i december 2019 udpeget til at varetage Isaksons plads i Senatet frem til valget i november 2020.

Raphael Warnock har den symbolsk ladede position som pastor i Ebenezer Baptist Church, hvor Martin Luther King Jr. prædikede frem til sin død i 1968.

Ingen demokrat har vundet et senats- eller guvernørvalg i Georgia siden 2000.