USA VALG

Demokrater i Georgia står til at vinde begge pladser i Senatet

Valget i Georgia er vigtigt for den kommende præsident Joe Biden og hans parti i forhold til at få gennemført mest muligt politik i landet.

Demokraterne ser ud til at trække sig sejrrigt ud af tirsdagens to senatsvalg i delstaten Georgia.

Det vil sikre partiet flertal i Senatet i de første to år af Joe Bidens præsidentperiode.

Demokraternes ene kandidat, Jon Ossoff, erklærede for kort tid siden sig selv som vinder. Han fører snævert over republikaneren David Perdue med 98 procent af stemmerne optalt.

Jon Ossoff står til at få 50,2 procent, mens Perdue står til 49,8 procent. Det svarer til en forskel på omkring 15.000 stemmer.

- Georgia, jeg siger mange tak for den tillid, som I har vist mig. Jeg er beæret over jeres støtte og jeres tillid. Jeg ser frem til at tjene jer, sagde Ossoff for kort tid siden i en videoerklæring på YouTube.

Amerikanske medier har endnu ikke turdet forudsige en vinder i opgøret mellem Ossoff og Perdue.

Warnock udråbt som vinder

Tidligere onsdag udpegede medier i USA demokraten Raphael Warnock til sejrherre over republikaneren Kelly Loeffler i kampen om det andet sæde i Senatet fra Georgia.

Den 51-årige Warnock, som er baptistpræst, skal fuldføre de to år af det mandat, Loeffler blev udpeget til, da senator Johnny Isakson trak sig af helbredsmæssige årsager sidste forår. Warnock må dermed genopstille ved midtvejsvalget i 2022.

Ender Warnock med at vinde senatsvalget i Georgia, vil han i øvrigt blive den første sorte senator valgt i delstaten.

- Warnock, som er baptistpræst, har besejret republikaneren Kelly Loeffler i det ene af de to senatsvalg i Georgia, skriver Edison.

Hvis Demokraternes kandidater vinder begge pladser i Georgia, så er fordelingen i Washington 50 senatorer til hvert parti, hvormed det er den siddende vicepræsident, der afgør afstemninger, hvor der er stemmelighed.

Fra 20. januar er vicepræsidenten i USA demokraten Kamala Harris.

- Sejren er hjemme

Demokraternes Chuck Schumer bliver den nye flertalsleder af Senatet, hvis de to demokrater vinder. Han giver i en erklæring udtryk for, at sejren er hjemme.

- Det føles som en helt ny dag. For første gang i seks år vil Demokraterne have majoriteten i Senatet, og det vil være rigtig godt for det amerikanske folk, siger han i erklæringen.

Også Rufus Gifford, tidligere ambassadør i Danmark og vicekampagneleder for Joe Biden, er positiv.

- Wow. Jeg tror, at vi kommer til at vinde, hedder det i et tweet fra Rufus Gifford.