Udland

Assange skal blive bag tremmer

En domstol i London afgjorde onsdag, at den 49-årige Julian Assange ikke kan frigives mod kaution.

Julian Assange, der er manden bag Wiki-Leaks, kan ikke løslades mod kaution.

Det har en domstol i Storbritannien afgjort onsdag. Det skriver Reuters og AP.

Onsdagens dom kommer, efter at det i mandags blev afgjort, at den 49-årige Julian Assange, der er australsk statsborger, ikke skulle udleveres til USA, hvor han risikerer en lang fængselsstraf.

Assange er anklaget af USA for at have samarbejdet med den tidligere efterretningsanalytiker i det amerikanske militær Chelsea Manning om at lække en stor mængde hemmelighedsstemplet materiale i 2010.

Bange for han stikker af

Dommer Vanessa Baraitser sagde i sin afgørelse, at Assange "har et incitament til at stikke af".

Det er dermed domstolens vurdering, at der er en god mulighed for, at australieren ikke vender tilbage til retten, hvis han bliver sat på fri fod.

Advokater for myndighederne i USA har appelleret det britiske afslag på at udlevere Assange, og mens den appel behandles, skal Assange derfor blive bag tremmer i Storbritannien.

Sag kan vare i årevis

Julian Assange blev anholdt og placeret i Belmarsh Fængsel i London, der er et af Storbritanniens mest sikrede fængsler, i april 2019.

Det skete, efter han blev smidt ud af Ecuadors ambassade, hvor han i syv år havde forsøgt at få asyl.

Assange søgte tilflugt på Ecuadors ambassade i 2012 for at slippe for at blive udleveret til Sverige, hvor han var beskyldt for at stå bag voldtægt og seksuelle overgreb mod to svenske kvinder. De svenske anklager blev droppet i november 2019.

Dommer Baraitser begrundede mandagens afslag på udlevering med, at hun ikke kan give ordre til en udlevering af Assange, da der er en alvorlig risiko for, at han begår selvmord.

Sagen kan i sidste ende havne hos Storbritanniens øverste domstol og Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol og kan derfor trække ud årevis.