Om to uger forlader Trump Det Hvide Hus. En lækket telefonsamtale stiller atter skarpt på præsidentens anstrengte forhold til fakta og partifællerne.

- LÆS UDSKRIFTERNE!

Sådan skrev USA's præsident Donald Trump flittigt i januar 2020 i forbindelse med den såkaldte Ukraineskandale, der havde resulteret i en rigsretssag.

12 måneder senere står vi igen i en situation, hvor indholdet af Trumps telefonsamtaler er i centrum.

Denne gang er det en lækket samtale med Georgias indenrigsminister Brad Raffensperger.

En timelang samtale, som vækker minder og intensiverer magtkampen i Det Republikanske Parti.

En lækage, som endnu engang dokumenterer præsidentens anstrengte forhold til fakta og partifællerne.

Trump forsøgte ifølge Washington Post at få Georgias valgansvarlige til at "finde" flere stemmer i hans favør. Video: Julie Bjørn Teglgård

Men også et historisk dokument, der dyrker og styrker Donald Trumps dolkestødslegende, som kan vise sig at blive en vindersag i længden.

Afpresning og magtmisbrug

Jeg fulgte præsidentens råd fra i fjor og læste udskriftet af telefonsamtalen med Georgias indenrigsminister.

Det er min klare vurdering, at USA's siddende præsident igen forsøgte sig med et slet skjult forsøg på politisk afpresning og magtmisbrug. Ovenikøbet igen på en så plump måde, at Trump atter fik de to fjumrede forbrydere fra ’Alene Hjemme’-filmen til at fremstå som strategiske og stabile genier.

Det er eksempelvis svært ikke at tolke det som en opfordring til valgsvindel, når Trump opfordrer Georgias indenrigsminister til at ”finde 11.780 stemmer”, så præsidenten kan vinde delstaten. Vel og mærke på et tidspunkt, hvor der allerede har været to genoptællinger i delstaten, der begge har bekræftet Joe Bidens snævre sejr, og valgmandskollegiet har verificeret Georgias valgmænd.

Mere Soprano end statschef

Hvorvidt samtalen får juridiske konsekvenser for Trump - som der allerede spekuleres flittigt i - er udenfor mine evner at svare kvalificeret på.

Men hvad så med de politiske konsekvenser: kommer telefonsamtalens indhold til at koste Trump dyrt?

Det anser jeg for at være usandsynligt. Præsidenten er på vej ud af vagten, og Trumps opbakning har set ganske få markante udsving de sidste fire år.

Trump er tilmed sluppet afsted med meget og mere end tidligere amerikanske toppolitikere. Derfor var jeg – som så mange andre - heller ikke spor overrasket over indholdet af denne lækkede telefonsamtale, selvom Richard Nixon trådte tilbage for mindre under Watergateskandalen. Faktisk vil det snarere overraske mig, hvis der ikke findes flere båndede samtaler, hvor USA's nuværende præsident lyder mere som Tony Soprano end som en statschef.

Strategisk tavshed

Det er også værd at huske, at amerikanerne ikke konsumerer de samme nyhedsmedier. Hos mange af de dominerende medier i Trump-land leder man i skrivende stund fortsat forgæves efter megen omtale af samtalen mellem Trump og Raffensperger.

Ligeledes har præsidentens mest inkarnerede støtter valgt en strategi på de sociale medier, hvor de ofte enten er tankevækkende tavse eller ignorerer indholdet af samtalen og i stedet stiller skarpt på det faktum, at samtalen er blevet lækket.

Dolkestødslegenden styrkes

Telefonsamtalen med Raffensperger har i min bog potentiale til at styrke Trumps kamp om kernevælgerne. Lækagen kan underbygge Trumps dolkestødslegende om præsidenten, der fik stjålet valgsejren. I den sammenhæng er det værd at huske, at en meningsmåling fra Fox News i midten af december viste, at 77 procent af Trumps vælgere tror, at Trump blev frarøvet valgsejren.

Mit bedste bud er, at den offentliggjorte samtale ydermere vil forstærke fejden i Det Republikanske Parti. Antallet af polemiske og politiske skærmydsler har været støt stigende den seneste måneds tid, blandet andet i spørgsmål som forsvarsbudgettet, corona-hjælpepakker og fantasifortællingen om massiv valgsvindel.

Sidstnævnte kommer til at kulminere 6. januar, når Kongressen skal validere valgmandstemmerne.

Et forløb, som i Donald Trumps offerfortælling nok kommer til at fremstå som endnu et eksempel på, hvordan præsidenten blev ladt i stikken af alt for mange partifæller i sin tapre kamp mod valgsvindel-vindmøllerne.