USA VALG

Trumps forsøg på at presse sig til 11.780 stemmer gør stemmeoptæller til højrefløjens superskurk

Mens den etablerede presse i USA sammenligner et opkald til indenrigsministeren i Georgia med Watergateskandalen, ser Trumps støtter noget helt andet.

Ruby Freeman har en taskebutik i et slidt shoppingcenter i den lille by Fayettesville i den amerikanske stat Georgia.

Butikken hedder LaRubys Unique Treasures, og indtil for nylig var der næppe mange, som mistænkte indehaveren af det lille lokale midt i shoppingcenteret for at konspirere mod præsidenten.

Men det har ændret sig.

Trumps opkald viser faktisk en præsident, der er dybt inde i detaljerne

Raheem Kassam, politisk rådgiver og tidl. chefredaktør for Breitbart

Og søndag aften blev den midaldrende, sorte kvinde så suget yderligere ind i den politiske hvirvelstorm, som Donald Trump forsøger at skabe, så han kan forblive USA's præsident efter 20. januar, hvor Joe Biden skal indsættes i embedet.

Stormen tog fart, da avisen Washingon Post offentliggjorde en optagelse af et telefonopkald fra Donald Trump til sin partifælle Brad Raffensperger, der er indenrigsminister i staten Georgia.

Opkaldet er nogle dage gammelt og handler om præsidentens udokumenterede påstande om valgsvindel.

I lidt over en time forsøgte Donald Trump at overbevise Brad Raffensperger om, at der var begået valgsvindel i Georgia, selvom ingen af præsidentens anklager endnu har vist sig at holde i retten.

Da Brad Raffensperger ikke lod sig overbevise, sagde Donald Trump, at det var strafbart at tilbageholde beviser på valgsvindel, hvorefter han foreslog Brad Raffensperger at "finde stemmer".

- Alt, jeg ønsker at gøre, er dette: Jeg vil bare finde 11.780 stemmer, sagde præsidenten.

Det afviste indenrigsministeren at gøre.

Joe Biden vandt valget i Georgia med 11.779 stemmer, og stemmerne er talt op tre gange, men præsidenten ville ikke acceptere indenrigsministerens forsikringer om, at der ikke var begået svindel.

Efter samtalen valgte Trump at hænge ministeren ud på Twitter - og så var det, at en lydfil med opkaldet fandt vej til Washington Post.

Værre end Watergate

Præsidentens opførsel på lydoptagelsen har nu medført fordømmelse fra flere sider, og den har trukket overskrifter i store amerikanske medier som New York Times, CNN og MSNBC. Det samme gør sig gældende hos de mere højreorienterede Wall Street Journal, New York Post og Fox News.

Journalisten Carl Bernstein, der afslørede Watergateskandalen, som fik USA's daværende præsident Richard Nixon til at trække sig tilbage, kalder lydoptagelsen "den ultimative rygende pistol" og siger, at den er værre end de optagelser, der fældede Nixon.

- På ethvert andet tænkeligt tidspunkt i USA's historie ville dette bånd resultere i, at lederskabet i begge partier krævede præsidentens øjeblikkelige afgang, skriver han på Twitter.

Men én ting er, hvad de etablerede medier og journalister i USA siger og skriver - noget helt andet er, hvordan de medier, som støtter præsidenten, udlægger sagen.

Fuld opbakning til Trump

For eksempel skriver den konservative nyhedskanal Newsmax således:

- Trumps båndudskrift fra Georgia viser, at der er en sag om valgsvindel, præsidenten handlede korrekt.

One America News Network, der også har præsidentens vælgere som sin målgruppe, skriver:

- Præsident Trump presser Georgias indenrigsminister til at undersøge valgresultatet igen.

Hos det stærkt højreorienterede medie National Pulse skriver Raheem Kassam, der er tidligere toprådgiver for den britiske politiker Nigel Farage og tidligere chefredaktør på mediet Breitbart, således:

- Trumps opkald viser faktisk en præsident, der er dybt inde i detaljerne, mens de etablerede republikanere er affærdigende, uvillige og afviser gennemsigtighed.

Trussel om henrettelse

Andre af Trumps støtter anklager Brad Raffensperger for forræderi.

For eksempel Lin Wood, der er advokat og har anlagt flere sager om valgsvindel i Georgia.

Han har én million følgere på Twitter.

Lin Wood er tilhænger af konspirationsteorien Qanon, og han kommer med en slet skjult trussel mod indenrigsministeren på sin profil:

- Georgias indenrigsminister, Brad Raffensperger, formåede ikke at udnytte den sidste mulighed for at slippe for at få bind for øjnene, skriver Lin Wood i et opslag, der i skrivende stund er retweetet næsten 14.000 gange.

Derefter nævner han en række andre politikere, der "kommer til at stå i rækken" sammen med Brad Raffensperger.

Den mesterlige skakspiller

Opslaget kan tolkes, som om Lin Wood ønsker de nævnte politikere henrettet.

Samme ønske giver flere af præsidentens tilhængere også udtryk for på det sociale medie Parler - der i modsætning til Twitter ikke markerer eller sletter misvisende opslag, eller opslag der opfordrer til vold.

Her skriver en bruger for eksempel, at "intet mindre end en offentlig henrettelse vil dulme amerikanernes vrede", mens en anden bruger skriver, at "forræderen skal hænges".

En tredje tror, at præsidenten selv har lækket lydklippet, fordi han er "en mesterlig skakspiller", der får sine modstandere til at løbe forvirret rundt som en kat efter lysprikken fra en laserpen.

I første omgang virker det dog ikke, som om Donald Trump selv synes godt om den lækkede lydfil.

Endnu flere sagsanlæg fra Trump

David Shafer, der er formand for Det Republikanske Parti i Georgia, skriver nemlig på Twitter, at Brad Raffensperger kan imødese et retsligt efterspil fra præsidenten.

- Præsident Trump har anlagt to sager - føderalt og statsligt - mod Georgias indenrigsminister. Telefonmødet, der blev optaget i hemmelighed, var en "fortrolig diskussion om et forlig" i retssager, der stadig er pågående, skriver David Shafer og tilføjer, at lydoptagelsen, som Washington Post har offentliggjort, er "stærkt redigeret".

Lydfilen med det over én time lange telefonmøde er da rigtignok også redigeret - det gør Washington Post selv opmærksom på i sin artikel.

Og det er her, Ruby Freeman fra taskebutikken i Fayettesville kommer ind i billedet.

Hendes navn optræder ikke i den offentliggjorte lydoptagelse, men det skyldes, at det blev redigeret væk, inden avisen lagde klippet på nettet.

- Lydklippet er blevet redigeret for at fjerne navnet på et individ, som præsidenten kommer med udokumenterede beskyldninger mod, skriver avisen.

Bomben

Det tog dog ikke lang tid, før det konservative medie Gateway Pundit kunne afsløre navnet under hyletonen i lydoptagelsen.

- KÆMPE STORT: TRUMP SMIDER EN BOMBE UNDER TELEFONOPKALD! Fortæller Raffensberger, at "stemmesnyder og svindler" Ruby Freeman stod bag 18.000 BEDRAGERISKE STEMMER i kuffertskandale, hedder overskriften hos Gateway Pundit.

Mediet har ret i, at Donald Trump åbenbart mener, Ruby Freeman kostede ham valgsejren i Georgia.

Men der er ingen beviser for, at hun har gjort noget forkert.

Sagen er den, at hun arbejdede som valgtilforordnet, da stemmerne blev talt op efter præsidentvalget i november. Optællingen blev videoovervåget, og på optagelserne ses Ruby Freeman tage stemmesedler op af en kuffert.

Myndighederne i Georgia har for længst undersøgt billederne, og det viste sig, at stemmesedlerne var pakket i kufferter, fordi de valgtilforordnede havde gjort sig klar til at gå hjem og fortsætte optællingen næste dag.

Da der blev givet ordre til, at optællingen skulle fortsætte, pakkede de valgtilforordnede stemmesedlerne ud igen - og billederne af udpakningen bliver nu brugt som "bevis" af præsident Trump, selvom sagens rette sammenhæng er blevet opklaret.

Skurken fra et slidt shoppingcenter

Og nu er den sorte butiksindehaver fra Fayettesville så udnævnt til superskurk blandt præsidentens tilhængere på de sociale medier.

- Kære Ruby Freeman. Præsidenten kender dit navn skat, og ikke for noget godt, skriver den politiske kommentator Angela Stanton King på Twitter.

En anden Trump-støtte offentliggør en efterlyst-plakat af hende.

En tredje skriver, at hun bør tilbringe "resten af sit elendige liv bag tremmer".

Ruby Freeman selv har ikke givet lyd fra sig, siden hendes navn begyndte at dukke op blandt Donald Trumps støtter på nettet midt i december.

Ifølge journalisten Ben Collins fra NBC, der har forsøgt at få fat i hende i ugevis, har hun sat sin telefon direkte på svareren.