Ny coronamutation tvinger England til total nedlukning

Boris Johnson giver ordre til en ny nedlukning af England efter et voldsomt opsving i smittede og døde med covid-19.

Den nye mere smitsomme coronamutation tvinger nu England til total nedlukning. Det meddelte premierminister Boris Johnson mandag aften.

- Vi bliver nødt til at gå i national lockdown. Vi har en ny variant, og den spreder sig med kritisk fart, sagde Johnson i en tale til nationen.

Hospitalerne er mere presset end nogensinde, tilføjede premierministeren.

- Vi forventer flere døde i den kommende tid. Det står klart, at vi bliver nødt til at gøre mere for at kontrollere smitten.

Lyn-analyse

Det var en kort og koncis besked rettet mod befolkningen i England. Vi er tilbage i samme situation som i marts, hvor hele Storbritannien undergik en stor lockdown. Premierministeren var inde pĂĄ, at virussen er en voldsom udfordring for det britiske sundhedsvæsen. For at forsøge at bremse smitten der buldrer afsted, indfører man national lockdown ligesom i Nordirland og Skotland. Og min formodning er, at Wales kommer til at gøre det samme.

Tidligere mandag oplyste lederen af det britiske sundhedsvæsen NHS, at landets sygehusvæsen vil blive overvældet inden 21 dage, hvis der ikke gøres yderligere for at begrænse smittespredningen.

Folk skal blive hjemme

Under nedlukningen skal folk holde sig hjemme, medmindre de har et job, der gør det nødvendigt at arbejde ude, lød det fra Johnson.

Skoler og uddannelser vil ogsĂĄ blive ramt, sagde premierministeren:

- Skolerne er ikke usikre for børn, men fra skolerne kan virussen sprede sig til husholdninger.

Briterne får kun lov til at gå ud, hvis det er absolut nødvendigt. Det bliver anbefalet at arbejde hjemmefra.

Vaccinen rulles ud

Boris Johnson konstaterede, at Storbritannien ikke har været så hårdt ramt af smitten med covid-19, siden pandemiens udbrud i marts i fjor.

- Der er en stor forskel i forhold til sidste år. Vi er i gang med at rulle en kæmpe vaccineindsats ud. Storbritannien har vaccineret flere end hele Europa tilsammen, sagde Johnson.

I midten af februar forventer premierministeren, at alle i de fire mest sårbare vaccinegrupper vil være tilbudt en vaccine.

- Jeg hĂĄber, vi kan gĂĄ ud af lockdown efter midten af februar, hvis det lykkes at vaccinere alle i de fire sĂĄrbare grupper, sagde Boris Johnson.

- Red liv

Skotlands førsteminister, Nicola Sturgeon, indførte tidligere på dagen en tilsvarende hård nedlukning af det skotske samfund.

I både England og Skotland er det den nyopdagede variant af covid-19, der har opskræmt politikere og læger. Det er en mutation, der har vist sig at være en del mere smittefarlig, men ikke nødvendigvis mere dødelig.

Det er samme variant, der lige nu breder sig i Danmark og andre europæiske lande.

Premierminister Boris Johnson sluttede sin tale med en klar opfordring til briterne:

- Bliv hjemme. Hjælp NHS (det britiske sundhedsvæsen, red.). Red liv.