Udland

Efter lækket telefonsamtale: Demokrater vil have FBI til at efterforske Trump

Mens demokraterne raser, får Donald Trump opbakning fra sine republikanske partifæller.

- Vi beder dig hermed om at åbne en strafferetlig efterforskning af præsidenten.

Sådan lyder det i et brev fra to demokratiske kongresmedlemmer til FBI-direktør Christopher Wray.

Det kommer efter offentliggørelsen af en optagelse af en telefonsamtale, hvor præsident Donald Trump forsøger at presse indenrigsministeren i delstaten Georgia til at "finde" stemmer nok til at vende Trumps nederlag ved præsidentvalget 3. november.

- Som medlemmer af Kongressen og tidligere anklagere mener vi, at Donald Trump har opfordret til, eller konspireret til, at begå valgsvindel, fortsætter det i brevet.

Brevet er skrevet af Ted Lieu fra Californien og Kathleen Rice, New York, og er den foreløbige kulmination oven på offentliggørelsen af telefonsamtalen i Washington Post i søndags.

Siden har det været debatteret, om Trumps opfordring strider mod landets føderale love, der forbyder indblanding i valg. Loven siger, at det er en forbrydelse ”bevidst og forsætligt” at fratage vælgere et frit og fair valg.

Bønfalder og truer

På lydoptagelsen forsøger Trump at smigre, bønfalde og true sin partifælle, Georgias indenrigsminister, Brad Raffensperger, til at omgøre valgresultatet.

- Folk i Georgia er vrede, folk i landet er vrede, siger Trump på optagelsen.

- Og der er ikke noget i vejen med at sige, at du ved, øh, at du har regnet på det igen, lyder det fra præsidenten.

Men hele vejen gennem samtalen afviser Raffensperger præsidenten og forklarer ham, at demokraten Joe Bidens sejr var retfærdig og præcis.

Biden fik 49,5 procent og Trump 49,3 procent af stemmerne i Georgia. Det endelige resultat efter flere omtællinger viser, at Biden fik 11.779 stemmer mere end Trump.

I samtalen med Raffensperger hævder Trump, at han umuligt kan have tabt i Georgia, og at han "vandt med hundredtusindvis af stemmer".

- Det eneste, jeg vil, er det her: Jeg vil bare finde 11.780, som er én mere, end vi har. For vi vandt staten, siger Trump i samtalen.

'Skamløst og desperat'

Samtalen er blevet fordømt af mange demokrater, blandt andre af USA's kommende vicepræsident, demokraten Kamala Harris, som kalder Trumps forsøg på at omgøre efterårets valgresultat i Georgia for "skamløst, kraftigt magtmisbrug”.

- Trumps handlinger afslører, hvor desperat han er, siger Harris ifølge nyhedsbureauet AFP.

Til gengæld bliver Donald Trump ifølge CNN forsvaret af sine republikanske partifæller.

På onsdag samles USA's Kongres for at bekræfte valgmandskollegiets stemmer og dermed Joe Bidens sejr ved præsidentvalget.

Valgmandskollegiet er den gruppe, som officielt vælger præsidenten i USA.