Udland

Flertal af republikanske senatorer går imod Trump og afviser veto

Efter nederlaget i Kongressen prøver Donald Trump at minde de republikanske senatorer om, at hans støtte kan være afgørende ved midtvejsvalget.

Forholdet mellem den amerikanske præsident, Donald Trump, og prominente, republikanske profiler har taget endnu et dyk, efter det fredag lykkedes Senatet at underkende et veto fra præsidenten på det årlige forsvarsbudget.

Det krævede et flertal på to tredjedele at underkende præsidentens veto. 81 senatorer stemte for afvisningen, 13 stemte imod, og 6 senatorer afholdt sig fra at stemme.

Senatets flertalsleder, Mitch McConnell, sagde forud for afstemningen, at Kongressen ikke kan svigte det amerikanske forsvar. Der er brug for pengene.

- For de modige mænd og kvinder i den amerikanske hær er det ikke en mulighed at fejle, sagde McConnell.

- Så når vi i Kongressen må stå bag dem, er det heller ikke en mulighed for os at fejle. Jeg vil derfor opfordre mine kolleger til at støtte denne lov endnu engang.

Det er første gang i Donald Trumps embedsperiode, at hans veto er blevet underkendt.

Prøver at ophæve særlig lov

Tidligere på ugen havde det andet kammer i Kongressen, det demokratiskledede Repræsentanternes Hus, også underkendt vetoet. Dermed bliver det 4500 milliarder kroner store forsvarsbudget nu vedtaget, selvom præsidenten ikke har godkendt det.

Der er særligt én grund til, at Donald Trump ikke har ønsket at underskrive budgettet. Der indgår nemlig en særlig lovgivning, kaldet sektion 230, som præsidenten i flere måneder har ønsket at ophæve.

Loven giver teknologiselskaber som Google, Twitter og Facebook særlig juridisk beskyttelse, som Trump vil fjerne.

Svindende politisk kapital

Gennem det meste af sit præsidentembede har Donald Trump nydt bred opbakning fra resten af Det Republikanske Parti.

Men med afvisningen af præsidentens veto sender magtfulde, republikanske senatorer et signal til den afgående præsident om, at hans politiske kapital er svindende. Sådan lyder vurderingen fra TV 2s USA-analytiker, Mirco Reimer-Elster:

Lyn-analyse

Historisk set har Kongressen underkendt mindre end 10 procent af præsidentens vetoer. Men i det her tilfælde var udfaldet næsten givet på forhånd. Der var bred partipolitisk enighed om forsvarsbudgettet, og præsidentens politiske kapital er begrænset med så få uger tilbage i embedet. Magtfulde republikanske partifæller i Kongressen distancerer sig også så småt fra den tabende Trump. Konflikten mellem præsidenten og partifællerne er en fejde om republikanernes fremtidige kurs, som vil fortsætte for fuld skrue. Ikke mindst 6. januar, når Kongressen mod Trumps vilje verificerer valgresultatet.

Præsident Trump lod da også sine millionvis af følgere på Twitter forstå, at han mildest talt ikke var tilfreds med Kongressens beslutning.

- Vores republikanskledede Senat har lige misset muligheden for at slippe af med sektion 230, som giver uanet magt til store teknologiselskaber. Latterligt!!!

- Nu har de valgt at give borgere, som er blevet hærget af den kinesiske virus (øgenavn om coronavirus, red.) et tilskud på 600 dollars i stedet for de 2000 dollars, som de har så desperat brug for. Det er ikke fair, og det er ikke klogt, skriver præsidenten videre.

Trump gjorde det desuden klart, at ingen republikanske senatorer, som stemmer imod hans linje i løbet af de sidste dage som præsident, kan føle sig sikre, når USA i 2022 går til midtvejsvalg.

- Jeg håber, at den fremragende guvernør i South Dakota, Kristi Noem, stiller op mod RINO'en John Thune ved primærvalget i 2022. Hun ville gøre et fantastisk stykke arbejde i Senatet. Hvis ikke Kristi, så er der allerede flere andre i kø. South Dakota har brug for en stærk leder nu.

John Thune er republikansk senator fra netop South Dakota og stemte for at underkende præsidentens veto.

Slet skjulte trusler

Betegnelsen RINO betyder "Republicans in name only" og er et nedsættende udtryk for moderate, republikanske politikere, som i partifællers øjne ikke er konservative nok.

Trump har tidligere i en anden serie af tweets også kaldt republikanske toppolitikere - såsom flertalslederen Mitch McConnell - for "svage" og "trætte" i arbejdet med en ny hjælpepakke.

David Axelrod , der er politisk kommentator og tidligere seniorrådgiver for Barack Obama, påpegede efterfølgende tørt, at præsidenten med tweetet om John Thune gav sine republikanske partifæller en klar opfordring om at rette ind:

- En lille besked til republikanske medlemmer af Kongressen: Tag del i kuppet, eller jeg kommer efter dig senere, skriver kommentatoren om Trumps tweet.