Brexit

Nu er Brexit en realitet - her er, hvad det betyder

Vi er trådt ind i 2021 og dermed også i et nyt liv uden Storbritannien i EU. Men hvad skal vi egentlig forvente? Få overblikket over Brexit her.

Årevis af ventetid og dyre, langtrukne forhandlinger er nu ovre - og truslen om et hårdt Brexit er afværget.

Fredag 1. januar blev Brexit for alvor en realitet, og Storbritannien er nu officielt skilt fra EU - netop som vi træder ind i et splinternyt år 2021.

"Et fantastisk øjeblik for landet" kaldte den britiske premierminister Boris Johnson det i sin nytårstale på årets allersidste aften.

Men hvad er hovedpunkterne i skilsmisseaftalen? Og hvordan skal det europæiske samarbejde fungere fremover? Få overblikket her.

Hvad betyder aftalen for briterne?

  • Handelsaftale: Et frygtet "hårdt Brexit" blev ikke en realitet, da den nye Brexit-aftale indeholder løftet om en told- og afgiftsfri handel med varer på tværs, som vi kender den i dag - også selvom briterne træder ud af EU's indre marked. Der gælder dog særregler for tjenesteydelser, ligesom dem EU har med andre tredjelande.
  • Konkurrencevilkår: Et vigtigt stridspunkt i forhandlingerne har handlet om at sikre en fair konkurrence, så briterne eksempelvis ikke kan gå ind og underbyde andre europæiske virksomheder. EU havde ønsket sig, at aftaler om statsstøtte til virksomheder skulle godkendes først i EU, men det bliver ikke tilfældet, og briterne skal ikke afstemme sine konkurrenceregler med EU's gældende regler. Som en del af Brexit-aftalen har EU til gengæld fået muligheden for at kunne sanktionere, hvis briterne ikke overholder aftalens punkter. Det samme gælder den anden vej.
  • Karrierekvalifikationer: Fremover vil reglerne om gensidig anerkendelse af kvalifikationer ikke længere være gældende, fordi Storbritannien nu tæller som et tredjeland. Det betyder, at en britisk revisor, tandlæge eller lignende ikke længere helt problemfrit kan søge tilsvarende jobs i et EU-land.
  • Britisk fødevareeksport: EU accepterer de britiske standarder for blandt andet dyrevelfærd, og det betyder, at briterne fortsat kan eksportere kød, fisk og dagligvarer til EU-lande.

Hvad betyder aftalen for danskerne?

  • Danske fiskere må opgive kvoter: De danske fiskere har fulgt opmærksomt med i de lange forhandlinger. Med den nye aftale skal europæiske fiskere - og dermed også danske fiskere - i en overgangsperiode frem til 2026 opgive 25 procent af fiskekvoterne i britisk farvand, indtil en ny fiskeriaftale bliver indgået. Noget, der blandt andet kaldes for "en rigtig dårlig aftale for fiskeriet" i Danmark.
  • Det bliver mere besværligt at rejse og opholde sig i Storbritannien: Danskere, der ønsker at rejse i Storbritannien, må indstille sig på, at det bliver en smule mere besværligt fremover. Storbritannien arbejder blandt andet på at indføre et visum a la dem, vi kender fra rejser ind i USA. Er du studerende, kan du heller ikke længere tage på udveksling i Storbritannien som en del af det europæiske Erasmus Mundus-samarbejde, og universiteterne skal nu i stedet til at forhandle nye aftaler hjem for udveksling af studerende.
  • Handel med Storbritannien: Som almindelig dansker kan man uden problemer fortsætte med at købe ting med hjem fra rejser i Storbritannien. Det gælder med den nye aftale dog ikke fødevarer. Endeligt kan onlineshopping fra Storbritannien blive en dyrere fornøjelse, end vi er vant til. Det skyldes, at de britiske webshops nu får flere administrationsomkostninger, der muligvis vil ende med at hæve priserne en smule.

Hvad betyder aftalen for EU?

  • Strukturelle ændringer i EU: 73 britiske medlemmer af Europaparlamentet er nu ikke længere en del af det parlamentariske arbejde fra det nye år, ligesom Boris Johnson ikke længere skal sidde med ved bordet i Rådet for Den Europæiske Råd. Desuden skal Storbritannien heller ikke længere stille dommere til rådighed ved EU-domstolen, der ikke længere vil have nogen indflydelse på Storbritannien.