Far til savnet i norsk jordskred: - Bare jeg kunne bytte plads med min datter

Ni personer savnes fortsat efter det store jordskred i byen Ask, der rev mange huse med sig og skabte et hul på flere hundrede meter.

Selvom håbet for at finde overlevende mindskes time for time, fortsætter redningsarbejdet på højtryk.

Fredag eftermiddag fandt politiet en død person i jordskredet. Ni personer, heriblandt en gravid kvinde og flere børn, er fortsat savnede.

Jeg ville ønske, jeg kunne bytte plads med min datter. Så kunne hun være her, og jeg kunne være savnet

Odd Steinar Sørengen, Overlevende efter jordskreddet

- Vi er i gang med eftersøgningen i jordskreddet i det nedre område. Vi er inde med specialmandskab og politihunde, siger politiets indsatsleder, Roy Alkvist.

Det norske redningsmandskab har fået assistance fra svenske redningseksperter, som i dag bevæger sig rundt i det krater-lignende hul, der er opstået efter jordskreddet i Ask i Gjerdrum Kommune nordøst for Oslo.

Målet er at komme ind i de huse, der ikke hidtil har været tilgængelige for redningsmandskabet.

Håber svinder

Jordskreddet skete natten til 30. december, og de savnede personer har nu ligget begravet i resterne af de sammenstyrtede huse i mere end to døgn.

Odd Steinar Sørengen overlevede jordskreddet, selvom hans lejlighed blev revet fra hinanden. Men han føler sig på ingen måde heldig. For hans 13-årige datter, Viktoria, og hans samlever, Ann Mari, er fortsat savnede.

Natten til onsdag sov kæresten på datterens værelse, da hun var syg, og Odd Steinar Sørengen sov i soveværelset.

- Jeg blev vækket af min samlever, som råbte at vi måtte komme ud for huset rystede. Jeg troede, det brændte. Jeg kom ud af soveværelset og ned ad trappen. Med Ann Mari og Viktoria foran. Jeg tror, de når at åbne døren, og så styrter huset sammen, fortæller Odd Steinar Sørengen til TV 2 Norge.

Han blev fanget i en slags luftlomme og kunne ikke bevæge sig. Efter cirka 15 minutter styrtede mere af huset sammen, og et hul åbnede sig, så han kunne kravle ud.

Odd Steinar Sørengen blev ved det sammenstyrtede hus og kaldte på sin kæreste og sin datter. Men han kunne ikke finde dem.

- Jeg synes, jeg hørte et svar, men det lød som om, det kom fra et andet sted, siger han.

Kort efter blev Odd Steinar Sørengen og hans underboer reddet i sikkerhed af en redningshelikopter.

Hans kæreste og datter er fortsat ikke fundet.

- Jeg ville ønske, jeg kunne bytte plads med min datter. Så kunne hun være her, og jeg kunne være savnet. Nu skal jeg hjem til min mor, hvor mine to ældste børn er. Heldigvis var ingen af dem her, for så havde det været en endnu større tragedie, siger Odd Steinar Sørengen.

- Det er uvirkeligt. Jeg troede aldrig sådan noget her kunne ske. Politiet siger, vi ikke må opgive håbet. Folk kan overleve længe, hvis de ikke er kommet til skade. Det er ikke nemt, siger han.

Han og resten af familien havde netop købt en ny lejlighed og stod foran en flytning her i januar.

Omfattende aktion

Redningsmandskabet har brugt helikoptere og droner med varmesøgende kameraer, og der er også opstillet lytteposter.

Indsatsleder Roy Alkvist understregede ved et pressemøde tidligere i dag, at politiet fortsat betragter opgaven som en redningsaktion og ikke en søgning efter omkomne.

Torsdag blev en hund reddet ud af et kollapset hus, og den var i god behold.

Ustabil undergrund

Flere end 1000 personer er blevet evakueret fra byen siden jordskreddet, er der er varslet mulighed for yderligere evakuering.

Undergrunden er nemlig særdeles ustabil.

- Samtidig med redningsarbejdet arbejder vi med de evakuerede områder. Vi laver også laboratorieanalyser for at få et fagligt grundlag til at vurdere, hvor stor evakueringszonen skal være, siger Toril Hofshagen, der er regionsleder i Norges vandressource- og energidirektorat, skriver NRK.

Der er stadig stor risiko for yderligere sammenstyrtninger, og derfor er planerne om at bruge et militært bæltekøretøj, der skulle udlægge en 28 meter lang bro blevet droppet. Det 50 tons tunge køretøj er for tungt.

- Vi har valgt ikke at benytte en broslagningsvogn på grund af forholdene. Mandskabet er i stedet gået ind med flamingo-plader, siger indsatsleder Roy Alkvist.