Israel vil nå at vaccinere 10 procent af befolkningen, inden ugen er omme

Mens de fleste lande, der er gået i gang med at coronavaccinere, kun er i den spæde opstart, vaccinerer Israel nu over 150.000 borgere om dagen.

Da Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, 19. december lovede, at landet kunne blive det første land, som kom ud på den anden side af coronakrisen, virkede det måske mest som ønsketænkning.

Men nu står det klart, at israelerne er endog meget hurtigt på rette vej.

Med Guds hjælp vil vi meget hurtigt komme ud på den anden side af denne katastrofe

Schlomo Friedman, pensionist, Jerusalem

Inden ugen er omme regner de israelske myndigheder nemlig med, at 10 procent af landets ni millioner indbyggere vil have fået en coronavaccine, skriver The Guardian.

Først i køen står ældre, sundhedspersonale, plejepersonale og personer i risikogruppen.

- Arbejdet her bliver udført af eksperter – ind og ud. Det er en fornøjelse, og jeg har det pragtfuldt, siger pensionisten Yitzhak Zohar til nyhedsbureauet AP, efter at han har fået sin vaccine i Jerusalem.

En anden vaccinemodtager, Schlomo Friedman, glæder sig over tempoet i udrulningen af vaccinen.

- Med Guds hjælp vil vi meget hurtigt komme på den anden side af denne katastrofe, og vi kan vende tilbage til normalen og normalt arbejde, siger han.

Sundhedsvæsenet arbejder i døgndrift for at få fordelt de mange vacciner fra Pfizer og BioNTech, og i disse dage vaccineres flere end 150.000 mennesker om dagen.

- Vi begyndte at vaccinere i samfundet sidste mandag, for 10 dage siden, og vi er allerede nået disse høje tal. Jeg tror ikke, at noget sted i verden har gjort dette. At gå efter de 15-20 procent af befolkningen, der er mest sårbare overfor sygdommen, og vaccinere dem inden for seks uger. Det er uden fortilfælde, siger overlægen Ian Miskin, der leder coronaenheden i Clalit Health Services, der vaccinerer i Jerusalem.

Målrettet indsats giver pote

De israelske myndigheder har, foruden et stort opkøb af vacciner, iværksat en række tiltag, der skal sikre en hurtig vaccination af befolkningen, skriver The Guardian.

Lægepersonale fra hæren er blevet aktiveret, og der er blevet indført et såkaldt ”grønt pas”, der giver vaccinerede borgere lov til at slippe for en række af de restriktioner, der lige nu gælder i Israel. Man vil blandt andet kunne rejse og spise på restaurant.

Desuden har regeringen lanceret en kampagne for at bekæmpe misinformation om vacciner, og det israelske justitsministerium har fået Facebook til at fjerne mindst fire grupper, der delte indhold ”skabt til at vildlede om vaccinerne mod coronavirus", lyder det.

Palæstinenserne har længere udsigter

Mens Israel allerede er langt i deres vaccinationsprogram, må de nærmeste naboer i de palæstinensiske områder vente.

Her sætter man lid til international hjælp fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO, og andre ”venlige nationer”.

Ifølge lederen af WHO’s kontor i Jerusalem, Gerald Rockenschaub, regner man ikke med, at palæstinenserne kan få del i vaccinerne førend et stykke inde i 2021.

Palæstinas premierminister, Mohammed Shitayyeh, sagde før jul, at man fra palæstinensisk side også er i kontakt med blandt andet Kina og Rusland for at kunne få del i deres vacciner.