Udland

Yemens nye regering nær dræbt ved angreb i lufthavn

Regeringen blev dannet kort før jul i nabolandet Saudi-Arabien, men fik en blodig modtagelse, da den onsdag landede i lufthavnen i Aden.

Mindst 26 mennesker blev dræbt onsdag eftermiddag, da lufthavnen i Aden i Yemen blev angrebet med morterer, netop som et fly med landets nye regering var landet.

Regeringen med premierminister Maeen Abdulmalik i spidsen var stadig ved at forlade flyet ude på landingsbanen, da lufthavnsbygningen blev ramt af en række eksplosioner.

En lokal sikkerhedskilde fortæller til nyhedsbureauet Reuters, at lufthavnsterminalen blev ramt af tre mortérgranater.

Naguib al-Awg, der er minister for kommunikation i den nye regering og var med på flyet, siger til nyhedsbureauet AP, at angrebet uden tvivl var rettet mod regeringen.

Han fortæller, at flyet landede senere end planlagt, hvilket betød, at regeringsmedlemmerne ikke var nået ind i lufthavnsbygningen.

Dræbte fra Røde Kors

En gruppe medarbejdere fra Internationalt Røde Kors var blandt ofrene. En meldes dræbt, tre er såret, og to savnes stadig, oplyser Røde Kors i Yemen. Også højtstående embedsmænd, der var mødt op for at modtage regeringen, menes at være blandt de dræbte.

Ud over de 26 dræbte, meldes mindst 50 mennesker kvæstet ved angrebet.

Militærkøretøjer rykkede ud til regeringens fly på landingsbanen, kort efter at lufthavnsbygningen (bag flyet) var blevet ramt

Mange fjender

Ingen har taget skylden for angrebet, men Yemens nye koalitionsregering, der blev dannet for en uge siden i nabolandet Saudi-Arabien, har mange fjender i det borgerkrigsramte land.

Regeringens informationsminister, Moammer al-Eryani, lægger i et tweet skylden på den oprørske Houthi-bevægelse, der har været regeringens modstander i seks års borgerkrig, skriver The Guardian.

Houthi-bevægelsen afviser imidlertid ethvert kendskab til angrebet.

Perspektiv

Yemens komplicerede borgerkrig

Borgerkrigen i Yemen startede i 2014, da Abdrabbuh Hadi blev præsident som en udløber af ’det arabiske forår’. Det lykkedes ham dog aldrig at få kontrol over landet.

Den shiamuslimske Houthi-bevægelse i det nordlige Yemen indledte et væbnet oprør og fik kontrol med store dele af landet, inklusive hovedstaden, Sanaa, mens præsident Hadi blev tvunget til at forlade landet.

I 2015 blandede en koalition af arabiske lande med nabolandet Saudi-Arabien i spidsen sig i borgerkrigen. Blandt andet fordi de sunnimuslimske arabiske lande frygtede, at Iran ville opnå for stor indflydelse i Yemen gennem militær og økonomisk støtte til de shiamuslimske trosfæller i Houthi-bevægelsen.

Mens Houthi-bevægelsen stadig sidder i hovedstaden, Sanaa, har præsident Hadi med støtte fra Saudi-Arabien etableret sig med sin regering i havnebyen Aden.

Siden har andre grupper som Al-Qaeda og Islamisk Stat blandet sig i borgerkrigen og har erobret positioner i det sydlige Yemen.

Det blev kun endnu mere indviklet sidste år, da De Forenede Arabiske Emirater trak sig ud af den saudiarabisk ledede koalition og begyndte at støtte en ny part i borgerkrigen, Southern Transitional Council (STC), som det lykkedes for at få kontrol med præsident Hadis midlertidige regeringsby, Aden.

Houthi-bevægelsen er en af borgerkrigens tre hovedaktører, og den seneste udvikling i konflikten er, at de to andre har fundet sammen i en koalitionsregering og har gjort fælles front mod Houthi-bevægelsen.

De to andre er landets internationalt anerkendte regering under præsident Abd Rabbu Mansour Hadi og oprørsbevægelsen Southern Transitional Council (STC), der ønsker selvstændighed for det sydlige Yemen (Se perspektivboksen ovenfor).

Langvarige forhandlinger i Saudi-Arabien førte i denne måned til, at præsident Hadis støtter og STC dannede en koalitionsregering, der i fællesskab skal styre den sydlige del af landet, som de kontrollerer.

Regeringen blev svoret ind i Saudi-Arabien i sidste uge, og ankom altså i dag med fly fra den saudiarabiske hovedstad, Riyadh.