Udland

Det britiske underhus godkender Brexit-aftale

Aftalen, som premierminister Boris Johnson indgik juleaftensdag, blev vedtaget efter få timers debat.

Et stort flertal i det britiske Underhus har onsdag godkendt aftalen om Storbritanniens fremtidige forhold til EU, skriver Reuters.

Dermed er vejen åbnet for det, som Boris Johnson i dag kaldte "et nyt forhold som venlige naboer" mellem Storbritannien og EU.

- Jeg synes helt ærligt, at vi har fået Brexit på plads. Lad os sørge for at holde fast i det. Lad os holde fast i det og fortsætte med regeringens mål om at forene og skabe lige vilkår for alle i vores land og gribe de muligheder, det byder os, sagde Boris Johnson i dag i parlamentet.

De fleste medlemmer fra de to store partier - De Konservative og Labour - stemte for aftalen. Det betød, at forslaget blev vedtaget med en stor majoritet på 448. I alt stemte 521 for aftalen, mens 73 stemte imod. Det var blandt andet medlemmer af det skotske nationalistparti og medlemmer af det liberale parti.

37 medlemmer af Labour brød med partilinjen. 36 har stemt blankt, mens en har stemt imod aftalen. To medlemmer af Det Konservative Parti brød partilinjen og undlod at stemme.

Hurtig debat

Mange parlamentsmedlemmer kritiserede i Underhuset, at de kun havde få timer til at debattere den omfattende aftaletekst:

- Dagen i dag er en triumf for regeringen, en triumf for premierministeren, men ikke en triumf for parlamentet, eftersom denne mulighed for at gennemgå aftalen er ganske latterlig, sagde den tidligere konservative minister Damian Green, der stemte ja til aftalen.

Umiddelbart efter afstemningen i Underhuset stemte medlemmerne om det samme forslag endnu en gang. Det var en ren formalitet, eftersom der ikke var nogen debat mellem "andenbehandlingen" og "tredjebehandlingen".

Afstemning nummer to endte da også med præcis samme afstemningstal som den første - 521 for og 73 imod.

Nu sendes aftalen videre til det britiske parlaments andet kammer - Overhuset - hvor den efter planen skal til afstemning omkring midnat dansk tid.

Underskrevet i EU

Tidligere onsdag blev aftalen underskrevet i EU af kommissionsformand Ursula von der Leyen og EU-præsident Charles Michel. Derefter blev aftalepapirerne fløjet til London, hvor de også skal underskrives af Boris Johnson.

Aftalen skal endeligt godkendes i EU-parlamentet, men det sker først efter nytår.

Dette er breaking news på TV2.DK. Vi arbejder lige nu på at få yderligere oplysninger, og vi anbefaler derfor, at du vender tilbage om kort tid for at få seneste nyt.