Udland

11 mennesker er stadig savnet efter jordskred nord for Oslo

Flere end 900 mennesker er evakueret fra området, efter flere huse er revet omkuld af jordskreddet.

Et jordskred har ødelagt flere huse i et boligområde i byen Ask, knap 40 kilometer nordvest for Oslo.

Ifølge avisen Verdens Gang har politiet onsdag aften endnu ikke klarhed over, hvor 11 personer fra området befinder sig. Derfor forbereder politi og redningsmandsskab sig på at lede videre natten igennem, selv om mørket er faldet på og har gjort redningsarbejdet både besværligt og farligt.

- Vi mener at med stor sikkerhed, at der stadig er mennesker i det sammenskredne område, men om det er 11 eller færre kan vi vi ikke fastslå med sikkerhed, siger indsatsleder Roger Pettersen til Verdens Gang.

Men politiet understreger, at det ikke nødvendigvis betyder, at disse personer er kommet til skade. Politiets indsatsleder formulerede det onsdag aften sådan, at man ledte "efter overlevende, ikke efter omkomne".

- Vi holder stadig mulighederne åbne for, at flere kan have evakueret sig selv og ikke har taget kontakt til politiet. Eller de kan være nede i "den røde zone", siger Roger Pettersen.

Mindst 10 personer har været en tur på hospitalet i løbet af dagen, men ingen af dem er alvorligt kvæstet. Omkring 900 mennesker er onsdag aften evakueret fra byen og indkvarteret andre steder. Politiet forventer, at det samlede tal kommer over 1500.

Skredet har har efterladt et krater, der er 700 meter langt og 10-20 meter bredt, hvilket ifølge de lokale myndigheder gør det til det største skred i nyere tid.

Ifølge norsk politi lå der mindst 14 huse, der hvor krateret nu er.

Der er sket flere efterfølgende skred efter politiets ankomst til stedet, og det værst ramte område er stadig så usikkert at færdes i, at alt redningsarbejde må foregå fra helikopter.

Onsdag eftermiddag ved 15-tiden skred yderligere to huse ned i det store hul, der har dannet sig i byen.

- Der er store redningsstyrker i området nu, både fra politiet og fra frivillige grupper. Der er både en Sea King-redningshelikopter og politihelikoptere i luften for få overblik over omfanget af ødelæggelserne, siger borgmester Anders Østensen.

En bil er stoppet kort før det sted, hvor jordskredet har revet vejen væk

Hjemmeværn og civilforsvar er også tilkaldt sammen med geologer, der skal vurdere, hvorvidt det er sikkert at færdes i området.

Jordskreddet har medført lukning er af store vejstrækninger i området, og ifølge elselskabet Elvia er omkring 630 husstande uden elektricitet i byen.

De evakuerede beboere sendes til hoteller i regionen med busser, skriver Romerikes Blad. Evakueringen blev gjort ekstra kompliceret af, at et hospital, fyldt med coronasmittede patienter, skulle evakueres under særlige sikkerhedsforanstaltninger.