Coronavirus

Norge smider overskydende vaccinedoser ud

Danmark får seks eller syv vacciner ud af hvert glas coronavaccine. Norge nøjes med fem - og smider resten ud.

Den nye coronavaccine, der i disse dage bliver fordelt over hele Europa, er fra producentens side pakket med fem doser i hvert glas.

Men faktisk er der en pæn sjat ekstra vaccine i hvert glas, fordi producenten Pfizer vil være på den sikre side.

I Danmark er det lykkedes Statens Serum Institut at få seks eller nogle gange syv doser ud af hvert glas, så der er vaccine til flere.

Det gør man ikke i Norge.

Her tager man fem doser fra hvert glas og smider resten ud, skriver den norske avis Verdens Gang.

"Vi er positive"

De norske myndigheder er endnu ikke overbeviste om, at det er forsvarligt at tappe ”ekstra” doser fra glassene. Men de siger til Verdens Gang, at de har taget kontakt til de danske kolleger for at få afklaret spørgsmålet.

- Vi har ikke bestemt os, men vi er positive overfor at udnytte hvert glas så meget som muligt. Vi vil træffe en afgørelse meget hurtigt, siger direktør i Folkehelseinstituttet (FHI) Camilla Stoltenberg.

67-årige Svein Andersen blev søndag den første i Norge til at blive vaccineret.

Hun siger, at der er to centrale spørgsmål, der skal afklares. For det første, om købskontrakten med Pfizer er formuleret sådan, at den 6. og 7. dosis er ”gratis”, eller om de bliver regnet med i det samlede antal leverede doser, hvis man udnytter dem. Det kan i sidste ende betyde, at køberne og producenten skal se nærmere på købskontrakten.

Og for det andet, om man risikerer at vaccinere for mange. Hver person skal nemlig vaccineres to gange med nogle ugers mellemrum. Hvis man kan vaccine flere end forventet nu, så skal man også have sikkerhed for, at man kan gøre det igen, når folk skal have deres andet stik.

Intet går til spilde

Overlæge Anders Koch fra Statens Serum Institut i Danmark siger til Verdens Gang, at der ikke er nogen risiko ved at tage en ekstra dosis fra hver vaccineglas. Han siger, at det er muligt, når det – som i Danmark – er uddannet personale, der doserer vaccinen, stort set uden noget går til spilde:

- Det bliver til syv i stedet for fem. Det er helt fantastisk, siger han.