Udland

Mindst syv dræbt og flere kvæstet ved kraftigt jordskælv i Kroatien

Borgmester beder om omgående hjælp, og kalder sin by "smadret og ikke længere til at leve i".

Et kraftigt jordskælv ramte tirsdag det centrale Kroatien, knap 50 kilometer fra hovedstaden Zagreb.

Jordskælvet, der målte 6,3 på Richterskalaen, forårsagede store ødelæggelser på bygninger i området og har kostet mindst syv mennesker livet og kvæstet flere.

- Vi har oplysninger om, at en pige er dræbt. Vi har ikke yderligere oplysninger om omkomne, sagde Kroatiens premierminister, Andrej Plenkovic tidligere tirsdag, da han besøgte det ramte område.

Siden er dødstallet nået op på mindst syv, efter seks mennesker er bekræftet dræbt i nabobyer til byen Ptrinja, som premierministeren besøgte.

Hvor mange døde og kvæstede, der i virkeligheden er, er der endnu intet overblik over, blandt andet fordi telefonforbindelserne i området er afbrudt af ødelæggelserne.

Borgmester beder om hjælp

Petrinja, 50 kilometer sydøst for Zagreb, er en af de værst ramte byer. Her er en 12-årig pige dræbt, mange bygninger er styrtet helt sammen, og flere mennesker meldes spærret inde i sammenstyrtede bygninger.

- Min by er fuldstændigt ødelagt, vi har døde børn. Det er ligesom Hiroshima, halvdelen af byen eksisterer ikke længere, siger byens borgmester Darinko Dumbovic til kroatisk stats-TV, hvor han appellerede til hjælp udefra:

- Byen er smadret, man kan ikke længere leve i den. Vi har brug for hjælp, sagde han.

Premierminister Andrej Plenkovic og andre regeringsmedlemmer kom tidligere tirsdag til byen for at besigtige skaderne. Det samme er mandskab fra kroatisk militær, der er sat ind i hjælpearbejdet.

- De fleste af bygningerne er ubrugelige, sagde Andrej Plenkovic i Petrinja.

- Hæren er her for at hjælpe. Vi bliver nødt til at flytte nogle mennesker fra Petrinja, fordi det er usikkert at være her, sagde han.

Et døgn med jordskælv

Tirsdagens jordskælv var den foreløbige kulmination på mere end et døgns uro i undergrunden.

Richterskalaen

Richterskalaen bruges til at måle styrken på jordskælv.

Skalaen angiver styrken af rystelserne i et jordskælv, og det er en såkaldt logaritmisk skala med grundtal 10.

Rystelserne i et jordskælv på 8 på skalaen er således ti gange kraftigere end et skælv på 7 på skalaen.

Seismologen Charles Francis Richter skabte skalaen i 1935 på California Institute of Technology.

Det startede mandag med et jordskælv i området, der blev målt til 5,2 på Richterskalaen. Derefter fulgte en række mindre efterskælv mandag og tirsdag, før den helt store rystelse ramte.

Jordskælvet er ”ekstremt voldsomt” efter lokale forhold, fortæller den kroatiske seismolog Kresimir Kuk til nyhedsbureauet AP.

Reddet ud af bil

Tirsdag viste kroatisk fjernsyn billeder fra Petrinja, hvor redningsmandskab arbejdede med at grave en bil fri, efter den var blevet begravet under en nedstyrtet bygning ved mandagens jordskælv.

Det lykkedes et hold brandfolk at få bilens passagerer – en mand og en dreng – ud i live og sendt på hospitalet.

I hele området, også i hovedstaden Zagreb, meldes om bange indbyggere, der i hast har forladt deres hjem, der kunne risikere at styrte sammen, for at samles under åben himmel i parker og på gader.