Coronavirus

Australien truer med at smide festende rygsækturister ud

Julefest på stranden i Sydney, der brød alle coronaregler, har gjort de unge udenlandske turister upopulære.

Australien truer nu med at smide udenlandske rygsækturister ud af landet, hvis de ikke overholder landets corona-restriktioner.

Det sker efter billeder på sociale medier viser, hvordan store grupper af unge fejrede jul på strandene i Sydney med sang og dans, uden at tænke meget på de lokale corona-restriktioner.

Politiet forsøgte forgæves at sprede de store grupper af festende unge, hvor af mange var udenlandske turister.

- Hvis nogen truer den offentlige sikkerhed eller sundhed, så kan de få deres visum annulleret, understreger den australske minister for immigration Alex Hawke ifølge BBC.

Ingen fest på stranden

For mange er det en tradition at fejre julefest på Sydneys strande eller i byens parker, men delstaten New South Wales, hvor Sydney ligger, indførte nye restriktioner kort før jul.

På det tidspunkt blussede coronasmitten op igen, efter at have været meget lav i månedsvis, og det fik myndighederne til at forbyde store forsamlinger og fester på strandene.

At de restriktioner så ikke bliver overholdt af landets ”udenlandske gæster” har vakt stor harme lokalt:

- Mange af disse rygsækturister kommer her til Australien og nyder den relative frihed, vi har her. Hvis de havde været hjemme i Europa nu, så ville de fleste være i lockdown nu og ville ikke få lov til at gå udenfor en dør, siger sundhedsminister i New South Wales, Brad Hazzard, til avisen Sydney Morning Herald.

Ingen bøder

Flere politipatruljer og en politihelikopter blev sat ind for at sprede de mange festende unge, men ifølge politiet var det en umulig opgave. Der blev ikke uddelt bøder eller foretaget nogen anholdelser.

- Det var en operationel beslutning på det tidspunkt, fordi der var så mange mennesker at forholde sig til. Det er ikke altid muligt at skride ind overfor så mange, siger politiets talsmand Scott Willis.

At de unge hverken lyttede til politiet eller blev straffet med en bøde har kun gjort vreden i Sydney større. Politiet uddelte nemlig samtidig flere bøder til lokale beboere, der brød corona-restriktionerne ved at være for mange sammen til private fester eller ved at bevæge sig udenfor deres egen del af byen.

Sundhedsminister Brad Hazzard synes de unge europæere misbruger den australske gæstfrihed:

- Det er direkte afskyeligt at se en gruppe mennesker, en stor flok mennesker, der var fuldstændigt ligeglade med resten af Sydney, siger han.

Australien har generelt klaret sig godt gennem corona-epidemien, og har efter en del smittetilfælde i juni-juli formået at bringe smitten ned på et minimum. Lige før jul oplevede landet dog en lille opblussen i antallet af smittede, der betød at nogle restriktioner blev genindført.

Landet med knap 26 millioner indbyggere har indtil nu registreret 909 coronarelaterede dødsfald, hvilket er færre end Danmark med knap seks millioner indbyggere.