Udland

Trump har underskrevet den hjælpepakke, han kaldte 'en skændsel'

Millioner af amerikanere stod til at miste deres arbejdsløshedsunderstøttelse, men kan nu ånde lettet op.

Amerikanerne får nu den enorme coronahjælpepakke, som Kongressen har forhandlet om i månedsvis, men som præsidenten for fem dage siden kaldte ”en skændsel”.

Natten til mandag dansk tid underskrev Donald Trump aftalen, som rummer en coronahjælpepakke på 900 milliarder dollars.

Udover en hjælpepakke, som mange trængte amerikanere længe har skreget på, indeholder det samlede lovforslag også et budget på 1400 milliarder dollars til finansiering af den offentlige sektor.

Med præsidentens underskrift undgår USA dermed en delvis nedlukning af den offentlige sektor fra tirsdag.

Sikrer understøttelse til arbejdsløse

Underskriften betyder, at USA udvider arbejdsløshedsunderstøttelsen for millioner af amerikanere, der har mistet jobbet under coronakrisen og stod til at miste deres understøttelse.

Ifølge radiostationen NPR betyder præsidentens nølen imidlertid, at millioner af amerikanere må undvære arbejdsløshedsunderstøttelse i den sidste uge af året, fordi to særlige coronaprogrammer udløb lørdag.

Hjælpepakken sikrer også støtte til små virksomheder og sikrer en direkte udbetaling på op til 600 dollars til alle amerikanere med en årsindkomst på under 100.000 dollars.

Det var blandt andet den del, præsidenten kritiserede for fem dage siden, efter at Det Republikanske Parti og Det Demokratisk Parti var blevet enige i begge Kongressens kamre.

- Den lovgivning, som de nu sender over til mig, er meget anderledes end forventet. Den er virkelig en skændsel, sagde han i en video, som han lagde ud på sociale medier.

Det ”latterligt lave” beløb på 600 dollars burde ændres til 2000 dollars, mente Donald Trump, selvom det var medlemmer af hans eget parti, der havde afvist at hæve beløbet under forhandlingerne i Kongressen.

Sendt tilbage med rettelser

I en skriftlig udtalelse siger Donald Trump natten til søndag, at han har underskrevet lovforslaget for "at beskytte det amerikanske folk", men sendt det tilbage med rettelser, som han forventer, at Kongressen ændrer i den endelige lov.

- Som præsident har jeg meddelt Kongressen, at jeg ønsker langt mindre ødselt forbrug og flere penge til den enkelte amerikaner i form af 2000 dollars per voksen og 600 dollars per barn, siger han.

Donald Trump siger også, at Repræsentanternes Hus allerede mandag vil stemme om et lovforslag, der skal hæve den direkte udbetaling til visse amerikanere fra 600 til 2000 dollars. Det var ifølge NPR allerede planlagt.

Glæde i begge lejre

Donald Trumps beslutning om at underskrive lovpakken bliver taget godt imod af demokraten Nancy Pelosi, der er formand for Repræsentanternes Hus.

- Denne hjælpepakke er en udbetaling til det, vi har brug for til at knuse virussen. At lægge penge i amerikanernes lommer og ære vores helte: vores sundhedsmedarbejdere, frontpersonale, transport- og sanitetsmedarbejdere og lærere, siger hun i en skriftlig udtalelse.

Samtidig opfordrer hun præsidenten til at lægge pres på sine egne partifæller for at få dem til at stemme for forslaget om at hæve engangsudbetalingen fra 600 til 2000 dollars.

I den republikanske lejr er der også glæde over, at præsidenten har sat sin signatur på lovforslaget.

- Jeg er glad for, at det amerikanske folk vil få denne hårdt tiltrængte hjælp, mens vores nation fortsat kæmper mod denne pandemi, siger flertalslederen i Senatet, Mitch McConnell, i en skriftlig kommentar.