Udland

Saudisk kvinde krævede ret til at køre bil - nu får hun lang dom for terror

Den dømte kvindeaktivist har allerede siddet fængslet i mere end to år anklaget for at "undergrave kongedømmet".

En af Saudi-Arabiens mest kendte kvinderettighedsforkæmpere blev mandag idømt fem år og otte måneders fængsel efter landets terrorlovgivning.

Loujain al-Hathloul blev kendt som en af de unge kvinder, der aktionerede for retten til at køre bil, før en lovændring i Saudi-Arabien gav kvinder denne ret i 2018. Hun har også været en skarp kritiker af den lovgivning, der gør det umuligt for kvinder at rejse uden tilladelse fra deres mandlige ”værge” (fader, ægtemand eller en anden mandlig slægtning).

Hun har været fængslet siden maj 2018, hvor hun blev anholdt sammen med fire andre kvindeaktivister.

Myndighederne i Saudi-Arabien siger, at anklagerne mod hende handler om, at hun har forsøgt at undergrave det saudi-arabiske kongedømme.

Ved domsafsigelsen i dag blev hun kendt skyldig i en række overtrædelser af Saudi-Arabiens bredt formulerede terrorlovgivning, blandt andet ved at have ”agiteret for forandring”, ved at have ”fremmet en udenlandsk dagsorden” og ved at have brugt internettet ”til at skade den offentlige orden”, skriver nyhedsbureauet AP.

Blandt anklagepunkterne var også det faktum, at myndighederne har fundet en kopi af FN-konventionen om kvinders rettigheder på hendes computer, skriver The Guardian.

På denne video, som Loujain al-Hathloul selv lagde op på sociale medier i 2015, har hun sat sig bag rattet og kører bil i Saudi-Arabien, selv om det på det tidspunkt var forbudt. "Lad os se , hvad der sker", siger hun blandt andet (video fra YouTube).

Ude om tre måneder

Straffen på fem år og otte måneders fængsel er sammensat sådan, at den lange tid, hun allerede har siddet fængslet, bliver modregnet i dommen, mens en anden del af dommen bliver gjort betinget.

Det betyder at hun allerede kan blive sat på fri fod om tre måneder, men med en reststraf på to år og ti måneder hængende over hovedet, hvis hun begår nye lovovertrædelser indenfor de næste tre år.

Ifølge hendes søster Lina, der bor i Bruxelles, indebærer dommen også fem års rejseforbud. Det betyder, at hun skal blive i Saudi-Arabien med risikoen for, at den betingede dom bliver udløst. Søsteren skriver på Twitter, at det er ensbetydende med, at Loujain al-Hathloul mister sin ytringsfrihed.

Tortur og overgreb

Den saudiske menneskerettighedsgruppe ALQST kritiserer dommen i skarpe vendinger:

- Den kendsgerning, at hun er dømt efter anti-terrorloven, men for anklager, der udelukkende har at gøre med hendes fredelige aktivisme, er blot den seneste forvrængning af retfærdighed i en sag, der har været tynd lige fra starten og har manglet troværdige beviser, siger Alaa Al-Siddiq, der er direktør i ALQST til The Guardian.

Den årelange fængsling af Loujain al-Hathloul har vakt betydelig international opmærksomhed, og har affødt protester fra både politikere og menneskerettighedsorganisationer i Vesten. I den tid, hvor hun har siddet fængslet, har der været rapporter om, at hun både har været udsat for tortur og seksuelle overgreb.

En saudisk domstol har dog allerede frikendt landets myndigheder fuldstændigt for disse anklager.