Coronavirus

Ny udregning tredobler antallet af russiske corona-dødsfald

Nye tal fra landet officielle statistikkontor siger nu, at 186.000 russere er døde af covid-19.

Mandag lød det officielle, russiske tal for coronadødsfald på 55.265 personer, rapporterer avisen Moscow Times.

Men samtidigt meldte landet officielle statistikkontor Rosstat, at man har regnet sig frem til et helt anderledes foruroligende dødstal på mere end 186.000 personer, skriver nyhedsbureauet AFP.

Statistikerne i Rosstat har fundet frem til, at Rusland har oplevet 229.700 flere dødsfald fra januar til november 2020 end i samme periode i 2019.

- Mere end 81 procent af denne stigning i antallet af dødsfald skyldes covid-19, siger vicepremierminister Tatiana Golikova.

Det svarer til 186.057 personer.

Kræver obduktion

Rusland har registreret mere end tre millioner coronatilfælde, og i det perspektiv har de 55.265 registrerede dødsfald været et relativt lavt tal.

Ifølge AFP skyldes det den måde, Rusland udregner tallet på. I Rusland regnes et dødsfald nemlig kun med i corona-statistikken, hvis en obduktion bekræfter, at coronasmitte er den primære dødsårsag.

Med det officielle tal på 55.265 coronadødsfald er Rusland i dag nummer otte på listen over lande, der har lidt de største tab i menneskeliv. Hvis tallet i stedet er 186.057 personer, så ligger Rusland nummer tre på denne liste, kun overgået af USA og Brasilien.

Sputnik V er på vej

Rusland har udviklet sin egen coronavaccine, kaldet Sputnik V, som netop i disse dage tages i brug over hele landet.

Mandag blev der åbnet for, at indbyggere i hovedstaden Moskva over 60 år kunne begynde at blive vaccineret – og ifølge en officiel talsmand vil også Ruslands præsident Vladimir Putin få en vaccine ”i den allernærmeste fremtid”, skriver Moscow Times.

Mandag modtog også EU-landet Ungarn sin første ladning på 6000 doser af Sputnik V vaccinen, meddelte den ungarske udenrigsminister Peter Szijjarto.

Leverancen er kontroversiel, fordi EU endnu ikke har godkendt den russiske vaccine, men den ungarske udenrigsminister siger, at landets egne eksperter vil vurdere, hvordan vaccinen skal bruges.