Udland

Advarsel om mulig katastrofe efter brand i europæisk lejr

Selvom der er en stor og tom lejr tæt på, er migranterne fanget, siger Dansk Flygtningehjælp.

Efter en voldsom brand lillejuleaften raserede flygtningelejren Lipa i Bosnien med 1400 beboere, er flygtninge og migranter nu i fare for at fryse ihjel. Det advarer Dansk Flygtningehjælp og FN om.

Lipalejren har fra blandt andet FN været udsat for hård kritik for kummerlige forhold, og forholdene er kun blevet langt værre, efter deres beboelsestelte er brændt ned, fortæller Dansk Flygtningehjælp til TV 2.

Udover de 1400 mennesker i selve lejren, boede 1500 andre flygtninge og migranter i skove rundt om lejren, oplyser FN.

EU har bedt regeringen i Bosnien om at gøre noget ved flygtningenes forhold, men indtil videre har nødhjælpsorganisationer måttet håndtere situationen alene, skriver Al-Jazeera.

- Selv dyr lever bedre, end vi gør! Hvis de ikke hjælper os, kommer vi til at dø her, siger en pakistansk migrant til mediet.

Bor i tomme bygninger

Ifølge Dansk Flygtningehjælp er størstedelen af de 1400 mennesker fra lejren rykket ud af området, hvor nogle få hundreder af dem er kommet til andre lejre, mens resten bor i tomme bygninger i området.

Der er imidlertid stadig 500 mennesker i Lipalejren, der nu bor i ét stort telt, der før blev brugt som kantine. Langt størstedelen er mænd fra Pakistan, Afghanistan og Bangladesh.

- De bor i frysende temperaturer uden varme, og mange af dem har ikke engang vintertøj, siger Dansk Flygtningehjælps direktør i Bosnien, Nicola Bay, til TV 2.

Et mareridtsscenarie

Teltet, de 500 mennesker bor i, er ved at kollapse på grund af vægten fra sne, da det lige nu sner kraftigt. Det er ikke bygget til at modstå vinteren, oplyser Nicola Bay.

- Det vigtigste lige nu er, at de bosniske myndigheder finder andre steder, de kan bo. Der er finansiering klar, og vi er klar til at hjælpe, men Bosnien nægter at gøre det, siger han.

Bosnien-Herzegovinas ambassade i København forsikrer dog overfor TV 2, at landets myndigheder er i fuld gang med at finde en løsning.

Ambassaden skriver, at håndteringen af de mange flygtninge i Bosnien er et problem, som landet har kæmpet med i årevis, men at branden i Lipa flygtningelejren kun har gjort det mere akut.

- Regeringen bruger alle til rådighed stående ressourcer og gør enhver indsats for at afbøde de humanitære og smittemæssige følger, når det gælder om at skaffe flygtningene husly, skriver ambassaden til TV 2.

Indtil videre forsøger nødhjælpsorganisationerne at sørge for soveposer og vintertøj, men det er en uholdbar løsning, mener Nicola Bay, der ikke forstår Bosniens standpunkt.

FN er også opmærksomme på situationen og appellerer til, at de bosniske myndigheder og EU i samarbejde finder en løsning.

- Det er et mareridtsscenarie: Disse folk burde være indendørs i varmen, ligesom resten af Europa er i juletiden, siger Peter Van der Auweraert, der er missionsleder for FN's flygtningeorganisation.

Migranter startede branden

Bosnien er blevet flaskehals for tusindvis af flygtninge og migranter, der forsøger at komme til det vestlige Europa.

Men hverken Europa eller de bosniske myndigheder ønsker at tage imod dem, hvilket betyder, at de strander i Krajina i det nordvestlige Bosnien.

Ifølge Nicola Bay bliver de mange flygtninge og migranter også nægtet adgang til Bosniens byer af politiet. Myndighederne siger, at de frygter sundhedsrisikoen ved at lade dem rykke ind til byerne grundet coronavirus.

- Der er langt færre tilfælde af covid-19 blandt flygtninge end blandt de lokale. Og der er en tom lejr i byen Bihac, hvor der er plads til 2000 mennesker, siger Nicola Bay.

Indbyggerne i området omkring den ledige lejr har imidlertid protesteret, hvilket kan forklare, hvorfor den ikke er taget i brug.

Peter Van der Auweraert siger til Euronews, at branden blev startet af en mindre gruppe af migranter.

- Jeg skal ikke spekulere i motiverne, men det kan meget vel være et tilfælde af frustration og afmagt over at være fanget i Lipalejren, siger han.