Coronavirus

USA sætter dyster rekord - den kommende tid ser 'mareridtsagtig' ud

Julemåneden har været den værste i USA siden covid-19 ramte landet.

December har været en hård omgang for amerikanerne at komme igennem.

Mere end 64.000 personer er døde med covid-19 i løbet af julemåneden. Det er en alarmerende rekord, eftersom det samlede dødstal for november var 36.964 personer.

En prognose fra Washington's Institute for Health Metrics and Evaluation estimerer, at de næste to måneder vil kunne resultere i yderligere 193.000 døde.

- Det er mareridtsagtigt. Men folk kan stadig redde liv ved at holde afstand og bruge maske. Vaccinerne er lige om hjørnet, siger Peter Hotez, specialist i infektionsmedicin ved Baylor College of Medicine.

Det er tørre, nøgne og kolde tal.

Og selvom USA også har taget hul på vaccinen og myndighederne 2. juledag nåede op på at have vaccineret næsten to millioner amerikanere, er man meget langt fra at have vendt den truende udvikling.

Millioner rejste i juledagene

Det siger Anthony Fauci, som er den amerikanske regerings øverste sundhedsrådgiver, til CNN.

- Vi kan formentlig se en stigning i smitten hen over jul og nytår, siger Anthony Fauci og peger på, at flere har været sammen på tværs af familier og de gængse, sociale sammenhænge.

Mere end en million amerikanere blev testet i lufthavne forud for indenrigsflyvninger 25. december, og dagen før var tallet på 616.000 rejsende.

Det var de travleste rejsedage, siden de første restriktioner blev iværksat tilbage i marts måned. Og oveni de mange i lufthavne, kommer så USA's evigt aktive mobilitet med biler på vejene.

- Når man har 200.000 smittede om dagen, cirka 2000 døde hver dag og i alt 120.000 indlagte, så har vi virkelig nået et kritisk punkt, siger Fauci.

Biden har bedt om en fortsættelse

Anthony Fauci har været på kant med Donald Trump i perioder af den snart et år lange pandemi.

Den 80-årige læge er blevet et velkendt ansigt på amerikansk tv, hvor han ofte bliver bedt om at give sit bud på, hvordan regeringen bør bekæmpe covid-19.

Det har resulteret i kold luft mellem Fauci og præsidenten, der har insisteret på sin egen strategi og været på konfrontationskurs med den højtstående sundhedsrådgiver.

Den tiltrædende præsident Joe Biden annoncerede i begyndelsen af december, at han har bedt Anthony Fauci fortsætte i rollen som rådgiver for den nye administrations covid-19-hold, når der er vagtskifte i Det Hvide Hus 20. januar.

Har nedsat panel med plan i syv punkter

Niels Bjerre-Poulsen, professor i amerikanske studier, peger på, at Joe Biden vil sætte ind med konkrete tiltag for at vende udviklingen i smitte.

- Han har nedsat et universelt covid-19-panel, som skal arbejde på tværs af de amerikanske delstater i en syvpunktsplan. Desuden har Biden bebudet 100 dage med maske i håbet om, at det kan være med til at inddæmme smitten, siger Niels Bjerre-Poulsen til TV 2.

Om det er nok eller virksomt, vil tiden formentlig kunne levere et svar på.

USA begyndte at vaccinere 14. december, da sygeplejersken Sandra Lindsay fik første stik i New York.

Det skete to dage efter, at myndighederne havde givet nødautorisation til Pfizer/BioNtech-vaccinen.

Vaccinen fra Moderna blev 17. december også godkendt af ekspertpanel, og den første amerikaner blev vaccineret med Moderna-vaccinen 21. december.