Coronavirus

Ungarn tyvstarter på vaccineringen

Ungarsk enegang vil måske give en anelse irritation i EU-toppen, siger korrespondent. Men flirten med Rusland og Kina giver større bekymring.

Søndag er store vaccinationsdag i hele Europa. Men hvorfor udskyde til i morgen, hvad man kan gøre i dag?

Det synes at være indstillingen i Ungarn, der lørdag tyvstartede på vaccineringen.

Ungarn modtog lørdag morgen de første doser af vaccinen fra Pfizer/BioNTech ligesom de øvrige EU-lande, da vaccinerne ankom med lastbiler fra fabrikken i den belgiske by Puurs.

Vores europæiske vaccinationsdag er et rørende øjeblik af sammenhold

Ursula von der Leyen, formand, EU-kommissionen

Men hvor Danmark og andre lande indtil videre følger planen med først at vaccinere søndag, begyndte Ungarn at vaccinere lørdag.

Det melder det statslige nyhedsbureau MTI ifølge Reuters.

Læge fik første stik

Frontpersonalet på hospitalerne i hovedstaden Budapest stod forrest i køen, og det første stik gik til lægen Adrienne Kertesz.

Ifølge MTI har Ungarn modtaget doser nok til at vaccinere 4875 personer med første sending.

Ungarn er tidligere gået udenom EU med planer om teste den russiske coronavaccine, Sputnik V, som ikke er godkendt af Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA.

Desuden har regeringen meldt ud, at den ville arbejde på at få en nødgodkendelse til en kinesisk coronavaccine frem for at vente på, at EMA godkendte vaccinen fra Pfizer/BioNTech.

- Vaccinens sikkerhed er ikke et politisk eller ideologisk spørgsmål. Hvis eksperterne siger god for den, vil vi straks lave et udkast til en kontrakt for at importere vaccinen, sagde udenrigsminister Péter Szijjártó ifølge Reuters for to uger siden.

Men nu er den EMA-godkendte vaccine fremme i Ungarn og i brug - en dag før tid.

- Der er nok ingen tvivl om, at man nogle steder i EU-toppen kan være en anelse irriteret over den ungarske enegang. Men det er ikke noget, man vil gribe ind over for, siger TV 2s EU-korrespondent Lotte Mejlhede.

For det første er sundhedsområdet et nationalt anliggende i medlemslandene, og for det andet vil det kunne tolkes som et forsøg på fra EU's side at forhindre et medlemsland i at vaccinere befolkningen, hvis unionen begynder at blande sig, vurderer Lotte Mejlhede.

- Der er langt mere bekymring fra EU’s side over Ungarns flirten med kinesiske og russiske vaccineproducenter, fordi disse vacciner ikke er sikkerhedsgodkendt på den rigtige måde, siger korrespondenten.

Et rørende øjeblik af sammenhold

Datoen 27. december har ligget fast som vaccinationsstart for alle EU-lande, siden EMA godkendte vaccinen 21. december.

Den er resultatet af en ”solidaritetsaftale” mellem medlemslandene, som skulle sikre, at ingen begyndte vaccineringen, før alle EU-lande havde modtaget deres første forsendelse. Det forklarede EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, på et pressemøde mandag aften.

Lørdag hæfter hun sig i en videotale da også ved, at vaccinen bliver gjort til gængelig for alle EU-lande på samme tid.

- Vores europæiske vaccinationsdag er et rørende øjeblik af sammenhold. Og en europæisk succeshistorie, siger Ursula von der Leyen.

Danmark var klar til at tyvstarte

Danmark ser også også ud til at holde sig til aftalen. De første danske doser ankom lørdag morgen til Statens Serum Institut i København, hvorefter de blev sendt videre ud til de fem regioner.

Men først klokken ni søndag morgen bliver de første danske borgere vaccineret. Det sker på fem plejehjem fordelt på de fem regioner.

Her gives de første vacciner

De første vaccinationer i Danmark bliver givet på udvalgte plejecentre i kommuner med særlig høj smitte. Det sker i følgende byer:

  • Kærbo i Ishøj 
  • Blomstergården i Slagelse 
  • Birkebo i Aalborg
  • Ankersgade i Aarhus 
  • Ældrecenter Øst i Odense

Statsminister Mette Frederiksen (S) har ellers tidligere sagt, at Danmark ikke ville vente på de andre EU-lande, hvis muligheden bød sig for at vaccinere tidligere.

- Selvom jeg er stor tilhænger af koordination på europæiske plan, så skal vaccinen køres ud og distribueres i det øjeblik, den rammer dansk jord, sagde hun 17. december til TV 2.

Dengang var det dog forventet, at den første leverance af vaccinen ville ankomme så tidligt som 24. december. Den kom to dage senere og blev derefter distribueret ud til regionerne, så de kan begynde at vaccinere søndag morgen.

I Danmark har regeringen besluttet, at de første vaccinationer skal gives til beboere på plejecentre og udvalgt sygehuspersonale.

Følg med på TV 2, TV 2 News og tv2.dk søndag, når de første vaccinationer gives i Danmark.