Coronavirus

GUIDE: Hvad kommer Brexit til at betyde for dig som dansker?

Om ganske få dage forandrer forholdet mellem Storbritannien og Danmark sig markant. Se her, hvordan det rammer dig.

Drømmer du stadig om at rejse til Storbritannien for at se teater og shoppe i London, cykle fra pub til pub i Wales eller vandre i det skotske højland?

Leger du endda med tanken om at studere, bo eller arbejde derovre?

Så skal du læse ekstra godt med her.

For selvom EU og Storbritannien blev enige om en aftale, der først og fremmest sikrer samhandlen og store dele af sikkerhedssamarbejdet, er der stadig en masse aspekter af det nuværende samarbejde, der ophører.

Dermed forandrer forholdet mellem Storbritannien og Danmark sig markant om bare ganske få dage.

Fra 1. januar 2021 er Storbritannien et tredjeland i forhold til EU. Så hvad skal man overveje som dansker, der fremover gerne vil rejse til Storbritannien?

TV 2 giver dig her det store overblik.

Rejser i Storbritannien

Kan jeg stadig rejse på ferie?

Ja, det kan du.

Som dansker skal du bare huske dit pas og sørge for, at det ikke løber ud, mens du shopper i London eller sover under stjernerne i The Lake District.

Du kan endda stadig komme hurtigere og smidigere ind i Storbritannien end mange andre rejsende ved at benytte de automatiske e-Gates i de britiske lufthavne, hvis du har et biometrisk pas. Se mere her.

Men Storbritanniens regering har planer om nye indrejseregler, hvor man skal søge om en 'Electronic Travel Authorisation', hvis man som dansker rejser ind i Storbritannien - akkurat som man for eksempel skal søge om en ESTA for at rejse ind i USA.

Det sker som et led i planen om at "tage kontrollen tilbage" med Storbritanniens grænser og granske, hvem der kommer ind i landet.

Ansøgningen skal derfor ske nogle dage før afrejse og kommer til at koste et endnu ukendt beløb. Se mere her.

Kan jeg bruge mit blå EU-sygesikringskort?

Nej, det kan du bare efterlade derhjemme.

Det blå EU-sygesikringskort viser, at du har ret til behandling på samme vilkår som borgerne i det land, du rejser i, hvis du skulle blive syg eller komme ud for en ulykke. Det er gratis og gælder i op til fem år. Men fra 1. januar 2021 er det ugyldigt i Storbritannien.

I stedet er det en god idé at tegne en rejseforsikring. Rejseforsikringer er som regel delt op i enten Europa eller verden, og de fleste rejseforsikringsselskaber opererer med geografi frem for medlemskab af EU.

Men tjek for en god ordens skyld, om Storbritannien fremover er en del af Europa eller Verden i din rejseforsikring.

Bliver det dyrere at bruge min telefon?

Det er der faktisk ingen, der ved endnu.

1. januar forlader briterne aftalen om, at man som EU-borger frit kan ringe, sende beskeder og søge et kort frem med de bedste pubs på mobilen på tværs af landegrænserne til den samme pris, som hvis man var i Danmark.

Derfor kan teleselskaberne begynde at tage en roamingafgift.

Det er endnu uvist, om de vil benytte sig af den mulighed. Derfor er det bedst, du selv tjekker med dit teleselskab, før du hiver telefonen frem og begynder at surfe løs i Storbritannien.

Kan jeg køre bil derovre?

Ja, du kan stadig køre til Storbritannien eller leje en bil derovre og køre op til det skotske højland, ture gennem Cotswolds med ældgamle pubber og Englands smukkeste landsby eller tage familien med til stranden i Brighton med et dansk kørekort. Du behøver med andre ord ikke et internationalt kørekort.

Kan jeg tage min hund eller kat med?

Ja, det kan du.

Du skal bare sørge for at have et EU-kæledyrspas og sikre dig, at dyret overholder de regler, der allerede er for at tage kæledyr med ind i Storbritannien. Se mere her.

De samme regler gælder for danskere, der rejser med deres førerhund.

Shoppe i Storbritannien

Kan jeg stadig tage bøger og tøj med hjem til Danmark?

Ja, du er med garanti velkommen til at give et nap med at sparke gang i den britiske økonomi, der netop nu oplever den værste recession i 300 år.

Som dansker kan du fortsat shoppe løs af bøger, tøj og meget andet (undtagen mad) på markeder og i forretninger - forudsat at det er til dig selv eller gaver til dem, der venter derhjemme i Danmark.

Kan jeg stadig tage madvarer med hjem til Danmark?

Hvis du er en af dem, der gemmer plads i kufferten til te, marmelader og oste fra Storbritannien, skal du se dig for fremover.

I dag kan du tage alle de madvarer med hjem, du har planer om at spise selv eller sammen med gode venner.

Men fra 1. januar 2021 er der strenge regler for flere fødevarer. For eksempel er det forbudt at tage mælk og kød med hjem fra Storbritannien, og det betyder, at du godt kan droppe at gemme plads til en ost eller to i kufferten.

Det samme gælder den modsatte vej, og derfor er der også grænser for, hvad man kan tage med over til danskere, der savner smagen af hjemstavnen i det britiske. Så tjek reglerne, før du rejser.

Kan jeg stadig købe tøj og elektronik i britiske netbutikker?

Ja, det kan du. 

Men selv om Storbritannien og EU er enedes om en Brexitaftale, der fritager varerne for told, kan det godt komme til at koste ekstra for danskere at handle hos for eksempel Amazon UK.

Da Storbritannien forlader det indre marked, er det fremover et tredjeland for danske netshoppere, og derfor skal netbutikkerne udfylde og administrere en masse dokumenter for at sende varer til Danmark og de andre lande i EU.

Det kommer til at koste ekstra arbejdstimer for virksomhederne, og det kan du ende med at betale for i form af dyrere varer.

Studere i Storbritannien

Kan jeg stadig studere i Storbritannien?

Ja, det kan du.

Men det kan meget vel blive besværligere og koste mere end nu. Det kommer an på, om du allerede er i gang, eller om du har planer om det i fremtiden.

Se mere under det punkt i denne kategori, der passer med dine planer.

Hvad hvis jeg allerede studerer derovre?

De danske studerende, der allerede sveder over bøgerne i Storbritannien, kan studere videre som før og skal heller ikke bekymre sig om at betale mere end deres britiske medstuderende.

De skal bare huske at søge om opholdstilladelse senest halvvejs inde i 2021 som alle andre danskere, der allerede bor der og ønsker at blive i det britiske.

Hvad hvis jeg gerne vil tage et semester derovre?

Storbritannien har været en del af EU's uddannelsesprogram Erasmus i mange år, og flere tusinde danskere har taget et semester i Storbritannien derigennem.

Programmet gør det muligt for danske studerende på bachelor- eller kandidatniveau at tage et semester i udlandet med dansk SU og uden at betale ekstra for det.

Det program forlader Storbritannien nu, og derfor forsvinder den mulighed om få dage.

Mange danske universiteter og andre uddannelsesinstitutioner er dog ved at forhandle med deres kolleger i Storbritannien om andre udvekslingsaftaler, så danske studerende stadig kan komme afsted i fremtiden.

Hvad hvis jeg gerne vil tage en hel uddannelse?

Ønsker du at tage en hel uddannelse i Storbritannien er det afgørende, om du er optaget på et studie med start i første halvår 2021, eller om du først skal i gang efter sommerferien 2021.

Er du en del af den første gruppe, kan du rejser over og studere, som da Storbritannien var en del af EU, uden at betale mere for uddannelsen end dine britiske medstuderende.

Men fra sommerferien har du som EU-borger ikke længere ret til de samme lavere priser, som briterne betaler. Hvad det kommer til at koste på de enkelte uddannelsesinstitutioner er endnu uvist.

Den gode nyhed er, at du fortsat kan tage din danske SU med og for eksempel søge om studielån.

Derudover skal du som studerende huske at søge om opholdstilladelse. Skal du studere i Storbritannien mere end tre måneder men mindre end tre år skal du ansøge om 'European Temporary Leave to Remain'. Skal du studere mere end tre år derovre, skal du søge om et studievisum. Se mere her

Bo og arbejde i Storbritannien

Kan jeg stadig bo og arbejde derovre?

Ja, det kan du.

Men reglerne er forskellige for dem, der allerede bor og arbejder der, og dem, der har planer om det i fremtiden.

Årsagen er, at Storbritannien 1. januar 2021 forlader det indre marked og dermed ordningen om arbejdskraftens frie bevægelighed.

Se mere under det punkt i denne kategori, der passer med dine omstændigheder.

Hvad hvis jeg allerede bor og arbejder derovre?

Danske statsborgere, der allerede bor i Storbritannien, kan blive boende og arbejde derovre på lige fod med briterne efter 1. januar 2021.

Det samme gælder danskere, der slår sig ned i de kommende dage og senest 31. december, hvor overgangsperioden udløber.

Det betyder, at du kan besøge lægen og komme på hospitalet gratis, søge ind på uddannelser og ansøge om velfærdsydelser og pension. Det eneste du skal huske er at ansøge om opholdstilladelse senest 30 juni 2021.

Derudover skal du betale en 'health surcharge', der giver dig fuld adgang til det britiske sundhedsvæsen. Se mere her

Hvad hvis jeg drømmer om at bo og arbejde derovre i fremtiden?

At få kontrol med Storbritanniens grænser og hvem, der har ret til at bo og arbejder i landet, var en af de afgørende årsager til at forlade EU. 

Derfor skal danskere, der fremover gerne vil bo og arbejde derovre og etablerer sig efter 1. januar 2021, ansøge om et visum.

Storbritanniens regering har nemlig planer om at indføre et nyt immigrationssystem indspireret af Australien, hvor ansøgerne tildeles point, der i sidste ende afgør, om du er attraktiv nok for Storbritannien og kan få lov at bo og arbejde der.

Ansøgerne bedømmes på, hvad deres kvalifikationer er, hvor meget de får i løn og om der er behov for deres arbejdskraft i Storbritannien. Jo flere point, jo mere attraktiv er du for Storbritannien, og scorer du nok, kvitterer regeringen med et visum.

I den proces er man som dansker sidestillet med ansøgere fra resten af verden. Se mere her.