Udland

Tyrkiet vil bruge kinesisk vaccine

Vaccine fra Kina har vist stor effektivitet i forsøg i Tyrkiet, som nu har bestilt millioner af doser.

Tyrkiet vil begynde at anvende en kinesisk vaccine mod covid-19, efter at vaccinen i forsøg med tyrkiske forsøgspersoner har vist en høj effektivitet.

Det oplyser sundhedsminister Fahrettin Koca.

Vaccinen, der kaldes Coronavac, er udviklet af Sinovac Biotech i Kina.

De første leveringer af vaccinen vil blive sendt til Tyrkiet søndag, selv om de afsluttende kliniske fase 3-forsøg endnu ikke er færdige.

- Vi vil være i stand til at vaccinere halvanden million eller måske endda to millioner mennesker om dagen, siger Fahrettin Koca.

Han tilføjer, at "første fase" af vaccinationerne vil omfatte ni millioner personer.

I de foreløbige forsøg, som Tyrkiet har lavet med næsten 7400 frivillige personer, har vaccinen vist sig at have en effektivitet på over 91 procent i forebyggelse af covid-19.

Effekten måles ved at sammenligne antallet af forsøgspersoner, der får symptomer på covid-19 efter at være vaccineret, med antallet, som udvikler symptomer i den gruppe, der får placebo.

Indledningsvist vil Tyrkiet modtage tre millioner doser fra Sinovac. Derudover har regeringen i Ankara sikret sig mulighed for at få yderligere 50 millioner doser af vaccinen.

I løbet af de kommende dage vil regeringen desuden underskrive en aftale med Pfizer og BioNTech om 4,5 millioner doser samt en option på yderligere 30 millioner af de to selskabers vaccine, oplyser sundhedsministeren.

Højeste prioriteret i landets plan for vaccinationer er ansatte i sundhedsvæsnet samt de personer, som er mest sårbare. Det vil typisk være folk i de ældste årgange samt personer med underliggende sygdomme eller helbredsproblemer.

Tyrkiet med cirka 83 millioner indbyggere har registreret over 19.000 coronarelaterede dødsfald samt omkring 2,2 millioner smittetilfælde.

/ritzau/AFP