Udland

Brexit viser Danmark vejen ud af EU, mener Dansk Folkeparti

Brexit-aftalen blev vedtaget i 11. time, og flere ting skal fortsat forhandles. Alligevel viser den Danmark vejen ud af EU, mener Dansk Folkeparti.

Med den nye Brexit-aftale på plads mener Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, at det er på tide, at Danmark også forlader EU.

- For første gang er der et land, der siger 'nok er nok' overfor det altædende monster, som Bruxelles har udviklet sig til. Nu vil vi for første gang se et land, der sejler ud af EU’s fangarme, siger han.

Socialdemokratiets EU-ordfører, Jens Joel, siger i modsvar til Morten Messerschmidt, at han frygter, at Brexit-aftalen bliver en meget dårlig oplevelse for briterne.

- Jeg er langt fra lige så optimistisk. De er blevet lovet, at der ville flyde guld i gaderne, når de forlader EU, men det sker ikke. Jeg frygter, at briterne kommer til at betale en meget høj pris, siger han.

Brexit-aftalen sikrer, at der ikke vil være told på varer handlet mellem EU og Storbritannien, men der vil blive indført grænsekontrol, og eksporttilladelser vil være påkrævet. Derfor vil handel mellem EU og Storbritannien blive langt mere bureaukratisk.

Alligevel er det ifølge Morten Messerschmidt tæt på et drømmescenarie, at man kan forlade unionen og fortsat handle med EU.

- For den her aftale indeholder jo blandt andet en fri bevægelighed af varer. Briterne viser nu, at man faktisk godt kan samarbejde uden at være dirigeret af 27 kommissærer i Bruxelles, som ingen har valgt.

Har kostet briterne over en billion

En af de stærkeste faktorer i EU er det indre marked, der giver adgang til totalt fri handel mellem lande, og det stiller ifølge udenrigsminister Jeppe Kofod (S) medlemslandene stærkere.

- Når man skal eksportere til Storbritannien efter 1. januar skal man have eksporttilladelser, grænsekontrol og alt muligt. Det indre marked er stærkt, fordi vi kan handle med hinanden uden alt det her bureaukrati, siger han til TV 2.

Morten Messerschmidt siger dog, at han helst så, man ikke nødvendigvis ophævede handelssamarbejdet, men i stedet fjernede EU's magt over medlemslandene.

Men da det ikke vil ske, synes Dansk Folkeparti, at Danmark skal melde sig ud af EU, siger han. Derfor håber Messerschmidt, at næste folketingsvalg kommer til at omhandle 'Dexit'.

- Om fire år har vi set Brexit, som det rent faktisk betyder, og mange har jo skabt et skræmmescenarie om, at Storbritannien nærmest vil synke i havet. Det vil blive gjort totalt til skamme, siger han.

Boris Johnson praler, mener Kofod

Aftalen mellem EU og Storbritannien er god for begge parter, hvis man skal lytte til de respektive overhoveder for de to unioner.

EU-Kommissionsformand Ursula von Der Leyen kalder den fair og afbalanceret, mens Storbritanniens premierminister Boris Johnson kalder den for endnu bedre, end briternes eget tidligere forslag - den såkaldte 'ovnklare aftale' .

Det er især Boris Johnson, der vifter triumferende med aftaleteksterne for Brexit, som træder i kraft 1. januar 2021. Aftalen blev blev annonceret af premierministeren selveste juleaften.

Her stod han på tv og bladrede gennem Brexit-aftalens 1200 sider, som han solgte som et slags julemirakel, der var den perfekte eventyrlæsning til efter julemiddagen.

Men det handler også om, at premierministeren ikke vil virke svag. Sådan lyder det fra Jeppe Kofod.

- I politik skal man nogle gange stå og prale lidt for at stå stærk, siger han.

I januar 2020 lavede Bloomberg Economics en udregning, der viste, at Brexit på kun fire år har kostet Storbritannien minimum 200 milliarder dollars. Det svarer til over 1,2 billion kroner og udgør omkring 3 procent af Storbritanniens bruttonationalprodukt.

Til sammenligning har Storbritannien betalt omkring 215 milliarder pund eller 1,75 billioner kroner til EU, siden de meldte sig ind i unionen for 47 år siden i 1973.

Afstemning

Synes du, at Danmark skal blive i EU?